Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazzeli aileler: Burada güvenli bir yer yok | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ramallah: Kifah Zebun/Şarku’l Avsat

Geçtiğimiz hafta Mazen Terban ailesi, diğer binlerce Gazze sakini gibi, Gazze’den atılan füzelere karşılık İsrail’in attığı füze sesleriyle uyandı. Bu, 2014 yılından beri İsrail saldırılarının en büyük ve tehlikeli olanıydı.

52 yaşındaki Mazen Terban Şucaiye kasabasından daha güvenli olduğunu düşündüğü Gazze’nin batısındaki Rumal mahallesine taşınmıştı.

7 çocuk babası Mazen, Reuters Haber Ajansına “evimize bitişik olan bina F16’larla bombalandı. Bina tamamıyla yıkıldı. Evimiz moloz yığınlarının arasında kaldı” dedi.

Terban şunları söyledi: “52 gün süren 2014 yılındaki savaşta Şucaiye mahallesini terk ederek başka yerlere sığınmacı olarak yerleştik. Çocuklarımı ölüm tehlikesinden korumak için en güvenli bölge olarak görülen Rumal’dan ev almak zorunda kaldık. Ancak Gazze’de hiçbir bölgenin güvenli olmadığını gördüm.”

Terban ailesinin iyi döşenmiş dairesi yanlarındaki binanın çökmesiyle büyük hasar gördü.

2014 yılında binlerce aile gibi Terban ailesi de savaş nedeniyle aldığı ağır hasardan dolayı Şucaiye bölgesinden kaçmak zorunda kalmışlardı.

Geçtiğimiz hafta 8 Filistinli’nin öldürülmesiyle Katar, Mısır ve BM’nin aracılık ettiği ateşkesi baltalamıştı.

12 yaşındaki Macid Terban neler olduğunu hatırlayarak şöyle anlatıyor: “Kardeşim Muhammed, ninemi sırtında taşıyordu. Ben de onun arkasından koşuyordum. Sonra ninem gözlerimin önünde düştü. Ne yapacağımı bilemiyordum. Bakakaldım. Annem nerde diye bağırmaya başladım. Şucaiye’deki yaşadıklarımız aklıma geldi.”

Rana Terban ise şunları anlatıyor: “Duygularımı anlatmak gerçekten zor. Çocuklarımı ve annemi aradım. Eşim bir yerde çocuklarım başka bir yerdeydi. O an, ailem için yaptığım tüm fedakarlıkların bir anda yok olup gittiğini hissettim.”

Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes, Mısır arabuluculuğuyla Salı akşamı başladı. 2014 savaşından bu yana en ağır çatışmanın ardından Gazze nispeten rahata erdi.

Ancak İsrail ile Hamas arasındaki düşmanlıkların sona ermesi uzun vadeli bir düzenleme değil, sadece bir mola olduğu biliniyor.

Savaş akşam 5 saatlerinde sakinleşti. Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan Filistinli bir yetkili, Filistinli grupların Mısır’ın anlaşma önerisiyle ateş etmeyi bıraktığını söyledi.