Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazzeli kadınlar aileleri için geçim mücadelesi veriyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya bir yandan her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken diğer yandan son 11 yıldır abluka altındaki Gazze Şeridi’nde Filistinli kadınlar zorlu yaşam koşulları altında, bambaşka bir ortamda hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Zorlu yaşam koşulları, Gazzeli kadınları ailelerinin geçimlerini sağlamak için mücadele etmeye zorluyor. Gazze Şeridi’ndeki birçok kadın, zor şartlar altında ailelerinin geçimini desteklemeye çalışıyor. Araştırmalar, çalışan Gazzeli kadın sayısının yüzde 24,5, işsiz sayısının ise yüzde 69 olduğuna işaret ediyor. Şarku’l Avsat’ın İnsan Hakları Gözlem Merkezi’nden edindiği bilgilere göre Gazzeli kadınların yüzde 18,2’i işyerlerinde çalışıyor veya pazarcılık yapıyor. Bu oranın yaklaşık yüzde 14,5’i evli kadınlardan oluşuyor.

Veriler Gazze’de erkekler arasındaki işsizlik oranının yüzde 62’ye ulaştığına işaret ederken, kadınlar arasında bu yüzde 50 seviyesinde. Yoksulluk oranı ise yüzde 75’lere ulaşmış durumda. Sosyal alanda ve aile hayatında üstlendikleri roller nedeniyle bu durumdan en fazla etkilenenler ise yine kadınlar.

Ümmü Mahmud Hicazi, 53 yaşında Gazzeli bir kadın. Eşini kaybettikten sonra 5 çocuğuna bakabilmek için elbise dikmeye başlamış. 12 yılı aşkın bir süredir terzilik yaparak tek başında evinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Ümmü Mahmud Hicazi, 19 yaşında evlendiğini ve 14 yıl önce kanser nedeniyle eşini kaybettiği belirterek eşi ölmeden önce de yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle zor yaşam koşulları altında hayatlarını sürdürdüklerini söyledi. Hayatını idame ettirmek ve çocuklarını yetiştirebilmek için erken yaşlarda büyük bir sorumluluk üstlenen Hicazi, en büyük kızı Fatin’i aile bütçesine katkıda bulunması ve kimseye muhtaç olmadan geleceğini hazırlaması için iyi bir terzi olarak yetiştirdiğini söyledi. Hatta kızının şu an kendisinin sağ kolu olduğunu belirtti.

Hayatını çocuklarına adadığını söyleyen Ümmü Mahmud Hicazi “Tek amacım onların hayatını güvence altına almak, korumak ve gelecekleri için eğitim görmelerini sağlamak” dedi. Sahip olduğu dikiş makinesinde uzun saatler çalışmak zorunda olduğunu ve kızının biraz para kazanmasına yardım ettiğini belirtti.

Birçok kadının elbise diktirmek için kendisine başvurduğunu kaydeden Hicazi kendisi için olmasa da giysi sahibinin isteği üzerine farklı tarzlarda kumaş satın alıyor. Şu anda ‘moda’ olan kıyafetlerin taklitlerini diken Ümmü Mahmud, bunu dükkânlarda hazır satılan kıyafetlerden çok daha ucuza yapabiliyor. Ümmü Mahmud Hicazi, parça başına 9 dolardan daha az bir para kazanıyor.

37 yaşındaki Ümmü Enver Salah da Gazze’deki kadın gerçeğinin bir diğer canlı örneği.. Fırınlardan hazır almak yerine ev yapımı ekmek ve hamur işi tercih edenlere satılmak üzere Gazze’deki çeşitli dükkânlara hamur işleri satıyor. Zira bölgedeki birçok kimse hazır ekmek yerine ev yapımı hamur işleri ve ekmek satın almak istiyorlar.

Şarku’l Avsat’a konuşan Ümmü Enver Salah, yaptığı ekmek ve hamur işlerinin daha popüler hale geldiğini ve bazı dükkânların çeşitliliği artırmasını istediğini belirtti. Bu yolla evinin ihtiyaçlarını sağlamak için iyi bir mali gelir elde ettiğini söyledi.