Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazzeli memurların ‘maaş öfkesi’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Otoritesi Gazze Şeridi’nde geçtiğimiz aylarda da maaşlarını alamayan memurların maaşlarını yüzde 20 oranında düşürdü. Karar, memurlar tarafından öfkeyle karşılandı.

Ramazan ayı öncesinde maaş almayı ümit eden Gazze’deki 38 bin kamu çalışanından bazıları, yeni maaş kesintilerinden bankalara ulaşana kadar haberdar değildi. Geçtiğimiz ay maaşını alamayan memurlar bu ay 2 maaş almayı beklerken, hiçbir açıklama yapılmadan maaşlarından daha düşük bir ücretle karşı karşıya kaldılar. Buna karşılık Batı Şeria’daki Filistin Otoritesi çalışanları maaşlarını tam bir şekilde almıştı.

2007 yılından bu yana Hamas’ın kontrolü altında olan Gazze Şeridi’ne ağır yaptırımların uygulanması için İsrail ve Mısır çağrıda bulunmuştu. 2 milyon insanın yaşadığı kuşatma altındaki Gazze Şeridi dünyadaki en yüksek işsizlik oranına sahip.

Çatışmayı sona erdirmek ve Filistin uzlaşısını sağlamak için Mısır çabaların bir parçası olarak Hamas, geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi’ni teslim edeceğini açıklamıştı. Gazze Şeridi’ndeki halkın büyük bir kısmı 2 taraf arasındaki iktidar mücadelesinde araç olarak kullanıldıklarını düşünüyor.

40 yaşındaki devlet memuru Ayad Kelub banka sırasında beklerken Reuters’a verdiği demeçte “Diyaloğa bir çözüm bulamazlarsa, bu sorun çözülemez” ifadelerini kullandı.

Hamas tarafından yönetilen ve memur maaşlarının hala Filistin Otoritesi tarafından ödenen Gazze Şeridi’nde 2 yıl içinde 2. kez memur maaşları düşürülüyor.

Nisan 2017’de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze çalışanlarının maaşlarını yüzde 30 azaltarak, yaklaşık memurların 3’te 1’ini erken emekliliğe zorladı. Bu tedbirler, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolü teslim etmesi için alınıyor. Fakat bu tedbirler Gazze Şeridi’nde bazı teknik sorunlara neden oluyor.

Ekonomi uzmanları Filistin Otoritesi tarafından yapılan kesintilerin Hamas’ın Gazze’de topladığı vergilerin gelirlerini azaltacağını ve bunun 2007’den bu yana sektörde istihdam ettiği 40 bin çalışanın maaşlarını ödemek için kullandığı görüşünde. Hareket’in karşı karşıya kaldığı bütçe açığı, Mısır’ın tünelleri kapatarak, Hamas’ın tüneller yoluyla getirilen mallar üzerindeki vergilerin toplanmasını engellemesi sonucunda daha da kötüleşti.

Gazze’nin nüfusunun yarısından fazlasının geliri uluslararası yardıma dayanıyor. Yüzde 43.6 ile dünyanın en yüksek işsizlik oranına sahip. Elektrik ve su arıtma gibi temel hizmetler zarar görmeye başladı.

10 yıl içinde 3 kere Hamas’ın kontrolündeki Gazze ile savaşan İsrail, askeri amaçlarla kullanılabileceğini iddia ederek, malların Gazze Şeridi’ne girmesini yasakladı.

Nisan ayı maaşını çekmek için banka önüne gelen 38 yaşındaki Cemal Ebu Gavli, maaşının yatırılmadığını ve bankaya borçlu olduğunu görünce, “Ben Ramazan’da ne yapacağım? Aileme yiyecek bir şeyler götüremiyorum. Buradan Abbas’a sesleniyorum. Bize merhamet et” diye konuştu.