Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazzeliler, İsrail ile ateşkesten endişeli | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gazze Şeridi sakinleri, son günlerde Hamas ve Filistinli gruplar ile Mısırlı yetkililer arasında bir ateşkes anlaşması imzalamak üzere Kahire’de gerçekleşen görüşmeleri yakından takip ediyor. Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Nickolay Mladenov da dahil olmak üzere birçok taraf, Gazze sınırını istikrara kavuşturmak üzere Filistinli gruplar ve İsrail arasında uzlaşıya varmaya çalışıyor.

Fetih Hareketi, Kahire’deki ilk tur görüşmelerinde yer almazken, durum birçok kesim tarafından endişe verici olarak yorumlandı. Hareketin katılmadığı ilk tur görüşmelerinde, toplantıların Kurban Bayramı sonrasında tekrar başlaması kararı alındı.

Bu çerçevede Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamalar da iki ayrı görüşü içeriyor. Ancak bölgedeki herkes, yeni bir İsrail saldırganlığından kaçınılması gerektiği konusunda hemfikir.

“İsrail’in güvenliği için Filistinlilerle yapılan ateşkes”

Bir medya aktivisti olan Ahmed Ebu Aglin yaptığı açıklamada, işgalci İsrail ile ateşkes anlaşmasına karşı olduğunu ifade etti. Ebu Aglin durumu, İsrail’in güvenliğine hizmet etmek için Filistinlilerle yapılan bir ateşkes olarak yorumladı.

Aktivist, İsrail açısından uygun bir ateşkes için çalışan tarafların olduğunu, Gazze Şeridi’ne duvar inşasını sona erdirmek üzere zaman kazanmaya çalıştıklarını ve arabulucular tarafından hiçbir garantinin sağlanmadığını belirtti. İsrail’in Gazze’ye yönelik 12 yıllık kuşatmasına değinen Ahmed Ebu Aglin, kuşatmanın İsrail’in şartlarını dayatmaya çalıştığı kırılgan bir ateşkes ile sonlanmayacağını ve Filistinli grupların şartlarına yönelik İsrail tarafından herhangi bir taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Ebu Aglin, “Ateşkes herhangi bir kolaylık sağlamayacak, zira vatandaşlar, özellikle de işçi sınıfı açısından hissedilmeyecek” dedi.

Gazzeliler endişeli

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan 38 yaşındaki Ahmed Abu Aziz, Gazze sınırına duvar inşa etmek isteyen işgalci İsrail’in lehine bir zaman kaybı yaşanacağını ve ateşkesin Yüzyılın Anlaşması olarak adlandırılan proje tarafından sömürüleceğini vurguladı.

Filistinli gruplar ise yaşananlara dair temkinli davranma çağrısı yaptı. Hamas Hükümeti’nde görevli olan Yasir Abdulhak, Filistinlilerin asgari düzeyde taleplerinin karşılanmaması halinde ateşkese karşı olduğunu, ancak Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve gelişimlerinin desteklenmesi için bir fırsat sunulduğu halinde ateşkese destek vereceklerini ifade etti.

Kahire’de gerçekleşen görüşmelere dair iyimser olmadığını belirten Abdulhak, İsrail’in bir yıl veya daha uzun bir süreye kadar ateşkesin yükümlülüklerine uymadığını hatırlattı. Yasir Abdulhak, ateşkes terimi hakkında konuşmanın tehlike arz ettiğini, çünkü işgalciler için büyük kazanımlara izin verdiğini söylerken, İsrail’in dahili kağıtlarını düzeltmek için kısa süreli bir ateşkes tercih ettiğini vurguladı.

Abdulhak, Fetih Hareketi’nin Kahire görüşmelerine katılmamasının, Ramallah’taki hükümet aracılığıyla adım atarak hareketin, Gazze’ye daha fazla yaptırım uygulanması konusunda endişesini temsil ettiğini belirtti.

Gazze Şeridi’nde yer alan Deyr el-Balah sakini 49 yaşındaki Ahmed el- Zurei de ateşkesin birçok insan tarafından hayat şartlarını iyileştirmek için talep edildiğini ifade etti.

“Yavaşta mahvolduk”

2014 Gazze savaşında evini kaybeden Zurei, “Yavaşta mahvolduk. İnsanlar bu şekilde yaşayamıyor” şeklinde konuştu. Ahmed el- Zurei, Gazze’deki şartların ve yaşamın çok trajik olduğunu, insanların herhangi bir umut taşımayan bir karanlıkta yaşadığını ifade etti.

Gazeteci Halid el-Zahar ise Hamas ve ‘Fetih Hareketi’nin yer almadığı’ Filistinli gruplar arasında Mısır’ın arabuluculuğuyla yapılan herhangi bir anlaşmanın sadece kağıt üzerinde olduğunu söylerken, “İsrail, daha önceki anlaşmalara uymadı ve bu tür anlaşmaları ihlal etti” dedi.
Gazze halkına faydası dokunması halinde buna herhangi bir itirazları olmadığını söyleyen el-Zahar, “Bu tür kazanımlar; ablukanın kaldırılması, hareket ve taşınma özgürlüğü, Gazze’ye karşı devam eden saldırganlığın durdurulması ve elektrik hizmetinin sağlanmasını gerektirir” dedi.

“Gazze, Fetih ve Hamas arasındaki çatışmanın bedelini ödüyor”

Filistin yönetiminden bir yetkili olan Ahmed Şeyh İd, Batı Şeria’dan uzak tek taraflı bir ateşkese karşı olduğunu, çünkü bu durumun bölünmeyi artıracağını vurguladı. Şeyh İd, Gazze’yi Batı Şeria’dan ayrı ele almanın Trump’ın anlaşma planının ilk adımı olacağını ifade etti.

Batı Şeria’daki Filistin hükümeti yetkilisi, Gazze halkının Hamas ve Fetih arasındaki çatışmaların bedelini ödediğini söyledi.

“Abbas’ın açıklamalarına rağmen ateşkes muhtemel”

Siyasi analist Mustafa İbrahim, Hamas ve İsrail’in geniş çaplı İsrail saldırganlığını takip eden 2014 yılındaki anlayışlara dayalı olarak Mısır ve BM arabuluculuğuyla gerçekleştirilen ateşkeste ilerleme kaydettiğini söyledi. Analist, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuya dair açıklamasına rağmen Kurban Bayramı sonrasında ateşkesin muhtemel olduğunu ifade etti.

Mustafa İbrahim, ateşkesin daha sonra bir “takas” anlaşmasını içeren başka bir yola gireceğine dikkati çekerek, Hamas ve Filistinli grupların, “sakinliğe karşı sakinlik” ilkesi uyarınca ekonomik durumun iyileşmesi kapsamında bir ateşkes için çalıştığını vurguladı.

İbrahim ayrıca, “Yönetimin katılmaması ve ateşkesi reddetmesine rağmen birçok taraf, kuşatmayı kolaylaştırmak, geçişleri açmak ve özellikle de elektrik ve su başta olmak üzere tahrip edilmiş altyapıyı yeniden inşa etmek için anlaşmayı kabul edilebilir görüyor” dedi.