Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gelişmekte olan ülkelerdeki eğitim sistemi bu sene de sınıfta kaldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gelişmekte olan ülkelerde eğitim kaynaklarında halen yetersizlikler yaşanırken Batı ülkelerinde eğitim hizmetleri her aşamada geliştirildi. 2017 yılında dijital uygulamalar, simülatörler, üç boyutlu baskı ve internet üzerinden öğrenme araçları da dâhil olmak üzere modern eğitime yapılan küresel harcama yaklaşık 257 milyar dolara ulaştı. Ancak, bu yatırımların çoğu Batı ülkelerindeyken, gelişmekte olan ülkeler eğitim alanında son bir yıl içinde ilerleme kaydedemedi.

Batı ülkelerinde eğitime yönelik son bir yıldaki en önemli eğilimlerden biri ilköğretim okullarındaki sınıfların öğrencinin isteklerine yanıt verebilecek düzende olmasıdır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde okulların birçoğunda yeterli sıra bulunmaması, kalabalık olması ve yeterli kaynakların temin edilememesi gibi sorunlar mevcut. Bu durum gelişmekte olan ülkelerle birlikte Batı ülkelerinin yoksul bölgelerinde de yaşanıyor. Bazen iyi okullar ile yoksul olanlar arasındaki tek fark yalnıza bir sokak oluyor.

Yoksul bölgelerdeki okul öğretmenleri düşük bütçe nedeniyle öğrencilere gerekli eğitim materyallerinin sağlanamamasından dolayı bunları kendi imkânlarıyla temin ediyor.

Son yıllarda her alanda eğitim veren okullar yerine alanında uzmanlaşmış okullar ön plana çıktı. Bu okullarda çocukların sanat, bilim, müzik hatta akademik eğilimlerine göre eğitim veriliyor. Bu okullar, normal okullarda sunulmayan öğrenim fırsatları ile uzak bölgelerdeki öğrencileri kendine çekiyor. Genç yeteneklerin başarısı için gerekli araçları sağlayan bu okulların bazıları ise yüksek talep nedeniyle öğrencileri ayırt etmeye yönelik testler uyguluyor.

Modern okullarda öğrenmeyi heyecan verici hale getiren ve onları soru sormaya teşvik eden birçok yöntem mevcut. Bunların başında pratik oyunlar ve videolar aracılığıyla öğrencilerin rekabet etmesine izin verilmesi ve bu yolla başarı sağlanması var.

Bazı okullar tarafından kullanılan diğer bir yöntem ise öğrencilerin derse katılımını aktif olarak sağlayarak ve çeşitli projelerle ilgisini çekmektir. Öğretmenler bu projelerle okul konularını çalışma hayatındaki gerçek durumlarla ilişkilendirme imkânı bulabilir.

Başarılı okullar, sınıfların yanı sıra öğrencilerin de dâhil olduğu birçok etkinlik sunuyor. Okullardaki bu etkinlikler, spor, müzik, gönüllü çalışma veya oluşturulan çeşitli kulüpleri de içerebilir. Okullar, bu etkinliklerle ilişkili öğrencilerin derslerinde daha başarılı olduklarına dikkati çekiyor.

Bu başarılı ortamı okullarda sağlamak için öğretmenlerin gözetimi ve öğrencileri teşviki de gereklidir. Bu yalnızca sınıfta üstün başarıyı sağlamanın dışında öğretmenlerin daima öğrencilerin performansını artıracak araçları kullanmasını da kapsamalıdır. Ayrıca öğretmenlerin, ebeveynleri de okul dışında çocukların yeteneklerini geliştirmesine katkı sağlanmaları için teşvik etmeleri gerekmektedir.

Modern çalışma yöntemleri, dikte etmek, öğrencilerin hayal gücünü ve düşüncelerini kısıtlayıp yönlendirmeden uzaktır. Bunun yerini maddeleri basit bir şekilde ve aşama aşama öğretmek, yapılanları açıklamak ve öğrencilerin sınıfta yüksek sesle soru sormalarını sağlayarak mantıklı tartışmalara teşvik etmek temel alınmıştır. Öğrenciler birçok görseli kişisel deneyimleri ile bağdaştırarak beyin fırtınası yapar.

Toplumsal gelişme, öğrencileri ortak projelere dâhil etme ve sınıftaki grup okumaları yoluyla teşvik edilebilir. Bununla özellikle yeni kelimeler ve öğrenilen farklı dillerdeki kelimelerin doğru telaffuzuna önem verilmektedir. Bazı öğretmenler ise renkli kartlar kullanarak öğrencileri yaşlarına uygun matematiksel problemleri çözmeye teşvik eder.

Öğrenciler hayattan öğrenir. Bu nedenle okullar köyler ve tarlalar, bazen de hayvanat bahçeleriyle öğrenimi destekler. Aynı zamanda okullar, farklı ırklar ve dinler arasındaki eşitlik değerlerinin oluşturulması, yoksulluk ve zenginlik gibi birçok alanda eşitlik ve adalet değerlerinin öğretilmesini sağlar. Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı şu anda ABD ve Avrupa okullarındaki eğitimin en önemli kurallarıdır.

Tüm bu kazanımlara rağmen 2018 yılında bazı okullarda öğretmen, finansman ve materyal eksikliği devam ediyor. Hükümetlerin nesillere, gelecekteki başarının temelini oluşturmak için eğitim yatırımlarını ve takviyelerini arttırmaları gerekmektedir.