Dünyanın birçok ülkesindeki gencin almış olduğu en önemli kararlardan biri, dünya seyahatine çıkmak veya gönüllü hayır faaliyetleri için yardımda bulunmak gibi farklı etkinlikleri üstlenmek. Gençler bu etkinlikler için “GAP Yılı” olarak bilinen Küresel Gönüllülük programına üniversiteden önce veya sonra dahil olup bir yıl seyahatte bulunmayı tercih ediyor.
Böyle bir yıl, gençlere birçok tecrübe ve öğrenme fırsatı tanıyor, dünyadaki olayları ve farklı kültürleri tanımalarına vesile oluyor, seyahat gençlerin ufkunu genişletiyor. Bu tecrübeyi yaşayanların birçoğu, bir yıllık seyahatlerinin herhangi bir akademik yılda öğrendiklerinden daha fazlasını sağladığını doğruluyor.
Ayrıca seyahat, gençlerin geleceği için de yararlı bir deneyim. Dünyanın dört bir yanına gitmeyi ya da hayır işlerine, çevreci faaliyetlere katkıda bulunmayı tercih edenler için birçok şirket yeni mezunlar için genel seyahat etkinlikleri düzenliyor.
Tabii ki, dünyayı dolaşma etkinliğinde bulunmanın bazı masrafları olsa da gençler çevre projeleri üzerinde çalışarak, çocuklara dil öğreterek bu maliyeti azaltabiliyor.
Birçok ülke, uygun gençlik programları sunarken gençlere kaldıkları süre boyunca çalışmak için on iki aylık özel vizeler veriyor. Amerika, Avustralya, Tayland ve Yeni Zelanda bu imkânları sağlayan ülkeler arasında yer alıyor.
Gençler, çocuk bakımından gittikleri ülkelerdeki çocuklara dil öğretmek veya dalış yapma gibi özel becerilerini öğretmeye veya öğretime katkıda bulunma gibi atkinlikler yapıyorlar.
Tam zamanlı seyahat dönemi gençlerin isteğine göre tam bir yıl veya daha az olabilir. Bu uzun maceraların yalnızca gençlerle sınırlı olmadığını, otuzlu yıllarında da bu macerayı yaşamak isteyen ve buna karar veren profesyonel gruplar bulunuyor.
Özellikle çevreci ve hayırsever faaliyetlerle ilgili olarak çeşitli etkinliklerde bulunma kararı, gençlerin yurtdışına çıkmak zorunda kalmadan ikamet ettikleri ülkelerde de yapılabiliyor.
Bir yıl boyunca seyahat etmeye karar verildiğinde, süreç, gençlerin kendileri için doğru seçenekleri belirlemelerine ve arzularına göre geziler düzenlemelerine yardımcı olan uzman şirketlerle iletişime geçerek başlıyor.
Gençlerin kendileri tarafından kararlaştırılan uygun bir süre için ülkelerde tatil yapmak da dahil olmak üzere dünya çapında bir uçuş düzenleyebilecek tur operatörleri var. Ayrıca, ABD’deki gençlik kampları, Avustralya’ya yapılan iş gezileri veya Nepal, Kamboçya, Vietnam ve Çin gibi yeni yerlere seyahat edenlere gençlik gezileri düzenleyen birçok şirket bulunmaktadır.
Şu ana kadar, Mısır, Tunus ve Fas haricindeki Arap ülkeleri bu tür seyahatlere kapalı gibi görünüyor. GAP Projesi Arap gençleri tarafından çok az biliniyor ve Arap ülkeleri genellikle gençlere çevreci, hayırsever veya eğitim faaliyetlerine katkıda bulunma fırsatları sunmuyor. Aksine Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’ya ek olarak, Latin Amerika, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Afrika, gönüllü uçuşlarda gençleri almak veya göndermek için fırsatlar sunuyor.
Bazen gençlerin, seyahat yılı boyunca yapmak istedikleri şeyi, gitmek istedikleri yeri, aktiviteleri tercih etmeleri zor olabiliyor. Genellikle, gençler, ihtiyaç duydukları seyahat yerlerine veya katkıda bulunabilecek aktivitelerin listesine göre bir uzmana danışarak karar verebiliyor. Seçenekler arasında hayvan bakımı, öğretim, çocuk bakımı, çevre koruma gibi alternatifler bulunuyor.
Turizm şirketleri, dünya çapında hizmetlerin kalitesini ve seyahat tavsiyelerini açıklayan kapsamlı programlar yayınlayabiliyor ve bazıları, özellikle de acil durumlarda, geziler sırasında kapsamlı bir destek sağlıyor.
GAP Projesi, 2018’de gençlerin kullanabileceği özgün fikirler arasında yer alıyor. Proje gençlere unutulmayacak bir macera yılı ve nadir fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlar yolculukları organize eden ve geziler sırasında gençler ve aileleri arasında iletişimi sağlayan uzman şirketler tarafından sunuluyor.
Dünya Seyahati
Nepal: Nepal, dağcılık, yamaç paraşütü yapmanın yanısıra birçok gölün çeşitliliğini keşfetmek için gençlere birçok etkinlik ve fırsat sunuyor. Çocuklara eğitim vermek, yeniden yapılandırma projelerine katkıda bulunmak ve çevreyi korumak gibi birçok sosyal projeye katılım fırsatları da mevcut. Genç gezginler zamanlarının tamamını veya bir çoğunu Nepal’de geçirebilirler ya da başka ülkelere geçmeden önce sınırlı bir yolculuk süresince katkıda bulunabilirler.
Tayland: Doğal güzelliği ve farklı imkânları nedeniyle gençlerin tercih ettiği meşhur gezi yerlerinden biri. Tur operatörleri, ülke çapında turlar ve Bangkok turları da dahil olmak üzere bir yıl içinde bir ila iki ay arasında değişen gençler için Tayland’a geziler düzenliyor. Gezi, Fil Bakım Merkezi’ni ziyaret etmek ve etkinliğe katılmak, doğa rezervlerinde dolaşmak ve Tayland’ın bazı adalarını ziyaret etmek gibi fırsatlar içeriyor. Ziyaret, aynı zamanda çocuk eğitimini ve bazı çevre etkinliğini de içeriyor. Program kapsamında Tayland ziyareti komşu ülkelerle birleştirilebilir, daha sonra Avustralya’da çalışılabilir veya Bali ziyaret edilebilir.
İş Dünyası Paketi: Genç öğrencileri ağırlayan ve tercih ettikleri alanlarda iş teklifleri sunan birçok açık alan bulunuyor: Oteller, tatil köyleri, çocuk bakımı, öğretim, çiftlik yönetimi, hasat biçilmesi, gençlik kampı çalışması, plaj çalışması veya sembolik bir ücret karşılığı iş eğitimi.
Macera Paketi: Gençler çalışmak zorunda kalmadan maceraya atılmayı tercih edebilirler. Burada da arzularına uygun birçok alan bulunuyor: Safariler, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı veya adalar, plajları tercih edenler olur. Risk almayı seven az sayıda genç tarafından kabul edilen keskin macera türleri de var.
Gönüllülük: Gençlerin en sevdiği aktivitelerden biridir, fakir toplumlara ve ihtiyaç duyulan yerlerdekiinsanlara yardımcı olurlar. Öğrencilere sunulan gönüllü alanlar arasında vahşi hayvanlara, koruma çabalarına, çocuk sağlığına katkıda bulunan, engelli insanlara yardım eden, ücretsiz eğitim veren ve deniz çevresini koruyan insanlar var.
Öğrenme: Öğrenciler, öğrenme, dalma veya su kayağı olsun, daha fazla öğrenme deneyimi edinerek bu seneden yararlanıyor. Bazıları, karate gibi dövüş sanatları alanına yönelirken yelken ve buz pateni alanları da mevcut.
Çeşitli aktiviteler: İngiltere’de şu anda Kamboçya ve Filipinler’de deniz çevresini korumak veya Burma ve Ruanda’da öğretim yapmak için hizmetler bulunmakta. Afrika çapında otobüs yolculuğu gibi uzun menzilli safariler de seçenekler arasında ve öğrenciler gemilerde gönüllü olarak çalışabiliyor.
Seyahat etmek istemeyenlerin bile İngiltere’nin Çevre Koruma Kurumu (EPA) ile geniş park ve rezervlerin yanı sıra ülkenin dört bir yanına dağılmış binlerce gönüllü iş imkânı sağlayan kurum içi fırsatları bulunuyor.
Seyyah öğrenciler ipuçları
Hayatlarında uzun mesafeli seyahate ilk defa çıkan ve demiryolu kullanmayan öğrenciler de dahil olmak üzere kendi başlarına yaptıkları ilk gezilerde seyyahların bilmeleri gereken bazı ipuçları var:
-Tıbbi giderleri, bagaj kaybını, uçuş iptallerini veya otel konaklama ücretlerini kapsayan kapsamlı seyahat sigortasına duyulan ihtiyaç. Seyahat edenler birkaç şirketle irtibata geçmeli ve uzun mesafeli uçuşlar için en iyi teklifi seçmeli.
-Bu geziler sırasında gençlerin gerçekleştirdikleri çeşitli etkinlikler nedeniyle, resmi kağıtları saklamak ve fotokopileri çekmek, kopyalarını kaybetmek gerekiyor. Elektronik kopyalar bir cep telefonunda veya bilgisayarda saklanabilir.
-Turizme alışkın olmayan ülkelere yapılan yolculuklarda nakit para taşınmalı.
-Seyahat sırasında hastalıklardan özellikle de tropikal hastalıklardan kaçınmak gerekir. Bazı ülkelere seyahat etmek için bir aşı sertifikası gereklidir. Dünyanın farklı ülkeleri için gerekli aşı türleri hakkında bir doktora danışılabilir.