Alman partiler Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başlattığı boykot çağrısından sonra, Almanya’da yaşayan Türklerin oy verip vermeyceğini merak ediyor. Türkiye’de sağ partilere oy veren Türkler, Almanya’da sola daha yakın.
Alman makamları, 24 Eylül’de Almanya’daki genel seçimler rotasını değiştirmeyi amaçlayan ABD’de olduğu gibi Rus elektronik saldırıları (Hacker) hakkında endişelerken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da yaşayan Türkleri Almanya’daki ana partilere oy vermemek için çağırıda bulunmasının, Almanyalı Türkler’i etkileyip,etkilemeyeceği, bu çağrının seçim sonuçlarına etkisi olup olmayacağı konusunda da endişe taşıyorlar.
Erdoğan’ın bu çağrısı, adayları Türk kökenli olan Sol Parti ve Yeşiller Partisi’ne. Yeşiller Partisi Genel Başkanı Cem Özdemir, Sosyalist aday Martin Schultz tarafından hükümetin kurulması durumunda Dışişleri Bakanlığı görevine aday olacak.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan’ın Alman seçimlerine müdahalesinin “kaba” bir davranış olarak değerlendirdi ve bu çağrının Almanları birbirine kışkırtmaya yönelik olduğunu vurguladı. Almanya’nın tüm vatandaşlarına özellikle Türk kökenli olanlara çağrıda bulundu. Almanya’da yaşayan Türkleri demokratik partilerin seçimine katılmaya, Alman toplumunu parçalama girişimine karşı durarak, bunu amaçlayanların oyununa gelmemeleri konusunda uyardı. Erdoğan’ın demokrasi ve özgürlüğü yok etmek istediğini, ondan kaçanların Almanya’ya sığındıklarını da sözlerine ekledi.
Almanya’da 2.7 milyon Türk yaşıyor ve 1.7 milyonu Alman vatandaşı ya da çifte vatandaş.
Federal Seçim Servisi, seçim sonuçlarını belirleyici bir etkisi olabilecek yaklaşık 900.000 kişilik her iki tür vatandaşın olduğunu tahmin ediyor.
Türklerin ikamet ettiği merkezlerinin dağılım tablosu, istihdam olanaklarının bulunabilmesi nedeniyle Batı eyaletlerinde yabancı yoğunluğu daha fazladır. Doğu eyaletlerinden, işsizlik nedeniyle Batı’ya büyük bir göç yaşanıyor. Bu da Sosyal Demokrat Parti tarafından yönetilen eyaletlerde yabancıların toplanmasına sebep oluyor.
Forsa Enstitüsü tarafından yabancılar arasında yapılan bir ankete göre, ‘En sevdiğiniz siyasi parti kim? Sorusuna yabancıların yüzde 43,3’ü “bilmiyorum” dedi ya da cevap vermedi. Bununla birlikte, ankete göre Alman vatandaşlığına geçmiş yabancılardan Sosyalistlere yüzde 33, Muhafazakârlara yüzde 8,8 ve Yeşiller’e yüzde 7,2 oy verdi. Hristiyan Demokratlar içinse Türk seçmenlerin i sadece yüzde 7’si oy verdi. 2013 genel seçimleri sonuçlarını okuyanlar, Almanya’daki Türkler Erdoğan’ın çağrılarına cevap verirse seçimin en büyük kurbanı Sosyalistler olacak. Alman Devlet Televizyonu ARD’nin istatistiklerine göre, Almanya’daki Türklerin yüzde 64’ü Sosyal Demokrat Parti’ ye yalnızca yüzde 7’si Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Birliğine oy verdi.
Sol ve Yeşiller, Türklerin oylarının yüzde 12’sini aldı ve geleneksel muhafazakar müttefiki Liberal Demokrat Parti (LDP) yüzde ikiden fazla kazanamadı. Bu, Türklerin genellikle Sosyalistler, Yeşiller ve Sol için oy kullandıkları anlamına geliyor.
Türkiye ve Uyum Araştırma Merkezi Araştırma Görevlisi Yunus Ulusoy’a göre, Erdoğan’ın çağrısına bazı Türk seçmenler cevap verecek ancak cevap verenler azınlıkta olacak. Ulusoy, Türk Cumhurbaşkanı’nın Almanya’da Türk kökenli Almanların oluşturduğu küçük partilere ( Ankara’daki iktidar partisi tarafından desteklenen iki parti) oy vermeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.
Türk kökenli araştırma görevlisi Ulusoy, tuhaf bir fenomene dikkat çekti. Türk toplumunun muhafazakâr bir özellik taşıdığını ancak Almanya’da sol partileri seçme eğiliminde olduklarını özellikle belirtti. Bunun 1960’ların sonlarında ilk Türk işçilerinin Almanya’ya gelmesinden bu yana böyle olduğunu, Almanya’daki genel seçimin sonuçlarının da bunu doğruladığını, sözlerine ekledi.
35 farklı sendikayı içeren Almanya’daki Türk sendikalarının temsilcisi, Ulusoy ile aynı görüşte. AB, Erdoğan’ın çağrılarının, Türkler ve Almanların iyi ilişkileri için rahatsız verici olduğunu belirterek Erdoğan’ı eleştirdi. Açıklamaya göre, Erdoğan Almanya’daki Türklerin “onun takipçisi” olmasını istiyor.
Almanya’daki Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Erdoğan, Almanya’daki seçim sürecini etkilemeye çalışıyor, tereddütlü Türk vatandaşı oy kullanmak yerine evde kalmayı tercih eder. Sofuoğlu, Erdoğan’ın çağrısıyla seçimi boykot edecek Türk vatandaşları olursa bunun muhafazakarları güçlendireceğini, çünkü oy veren Türk seçmenin çoğunlukla sosyal demokratlara oy verdiğini hatırlattı.
Alman Devlet Televizyonu DPA’ya konuşan Sofuoğlu “900 bin Türk oyu çok değil büyük değil ama yine de etkili ve bazı adayların dengelerini bozabilir.” Dedi.
Almanya İslam Yüksek Kurulu da tüm Müslümanları Almanya’daki demokratik partilerin seçimine aktif olarak katılmaya çağırdı.