Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

General Electric CEO’su: Ortadoğu’daki işbirliğimiz artacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

General Electric (GE) Yönetim Kurulu ve Yürütme Başkanı John Flannery, şirketinin Ortadoğu bölgesindeki hükümetlere yardımcı olabilecek yeterliklere ve yenilikçi çözümlerden oluşan bir dosyaya sahip olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte 2030 Suudi Vizyonu’nun özellikle enerjiye ilişkin planlarında yer alabileceğini ve Krallığın yeni NEOM şehrine yönelik tasarılarına katkıda bulunabileceğine işaret etti.

Şirketin önceki başkanı Jeff Immelt’in yerine geçen Flannery, geçtiğimiz yılın ortalarında bölge yönetimlerinin ekonomik çeşitliliği sağlamak için çalışmaya devam ettiklerini ve bunun verimliliği artırmanın ve büyük tasarruflar sağlamanın önemini ortaya çıkardığını vurguladı. GE’nin de bu noktada hayati bir rol üstlenerek ortaklık beklentisinde olduğunu ifade etti.

Yönetim Kurulu ve Yürütme Başkanı, GE’nin gelecekteki durumunun bugünkünden farklı olacağından bahsetti ve şirkete uzun vadede en iyi sonuçları getirecek titiz bir yol haritası çizmeden adım atmadıklarını açıkladı.

Aynı şekilde şirketin BAE ve Irak’taki faaliyetleri, karşılaştığı iç ve dış zorluklar ve bunları nasıl aştığı hakkında da konuştu.

Bölgeye özellikle de Suudi Arabistan ve BAE’ye olan son ziyaretinizin sebebi nedir?

– 80 yıldan fazla bir süredir bu bölgede birçok müşteri ve ülke ile ortaklıklarımız var. Olumlu ve somut sonuçlara imza atarak dünya çapındaki müşterilerimiz ve ortaklarımızı desteklemeye yönelik ilgimiz devam ediyor. Bu ziyaretimde birçok yerel ortakla buluşmak beni memnun etti. Biz küresel bir şirketiz ancak her zaman faaliyetlerimizin yerel pazarların stratejilerine ve ihtiyaçlarına uygun olmasını isteriz. Bununla beraber bölge pazarları olağanüstü fırsatlar barındırıyor. Bugüne kadar aktif olarak gerçekleştirdiğimiz büyük başarılara rağmen hala önümüzde bu kalkınma yaklaşımının devam etmesini sağlamak için yapacak çok şey var.

Sizin de bildiğiniz üzere Suudi Arabistan son zamanlarda 2030 Vizyonu adlı planını ortaya koydu. Buna nasıl katılabilirsiniz?

– Krallık daha önce benzeri görülmemiş ekonomik atılımlar gerçekleştiriyor ve bu 2030 Vizyonu’nda ve Ulusal Dönüşüm Programı’nda somut bir şekilde görülüyor. Her ikisi de temelde ekonomik kaynakların çeşitlendirilmesine yoğunlaşıyor. Aynı şekilde özel sektör ve kamu arasındaki işbirliğinin önemi de artıyor. Örneğin; Dammam’daki GE Endüstri ve Teknoloji Merkezi büyük ve orta büyüklükteki yerel 150 şirketle işbirliği yapmakta ve ürünlerinin yüzde 60’ı 40 ülkede 70 adrese ihraç edilmektedir. Size başka bir örnek vereyim: Suudi Arabistan enerji üretimi hacmini 70’den 90 GW’a çıkarmayı istiyor ve bizim geliştirdiğimiz H sınıfı türbin teknolojileri elektrik ağının verimliliğini yüzde 6 oranında artırabiliyor. Bu da Krallık’taki yıllık yakıt maliyetinde 4 milyar dolarlık bir tasarrufa denk geliyor. 2030 Vizyonu, 2023 yılından itibaren yenilenebilir kaynakları kullanarak 9.5 GW enerji üretimi hedefi koydu. Bu, petrol ekonomisinden artan oranda yenilenebilir kaynaklara dayanmaya doğru köklü bir değişiklik anlamına geliyor. Şüphesiz ki geleneksel kaynaklar ortadan kaybolmayacak. Ancak bölgenin dört bir yanındaki milyonlarca eve enerji sağlayacak yeni bir karışımın parçası olacak. Maliyeti 350 milyar doları bulan ve New York şehrini 33’e katlayan yüzölçümünde yeni bir şehir olarak kurulan ve tamamen yenilenebilir enerjiye dayanan NEOM şehri bu yönelime iyi bir örneklik sunuyor. Rüzgâr gücü, dijital teknoloji ve 3D baskı kullanmak suretiyle verimliliği artırmanın da dâhil olduğu NEOM şehri projesinin odak noktasına bakarsak GE’nin yenilikçi çözümler barındıran dosyasıyla bu projenin hayata geçirilmesine yardımcı olmak için gerekli tüm imkânlara sahip olduğunu görürüz.

Geçtiğimiz yılki ve bu yılın başlarındaki performansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

– İş birimlerimizin çoğunluğu güçlü bir performans sergiledi. Özellikle de havacılık ve sağlık sektörlerinde. Bununla beraber likidite ile alakalı bazı zorluklar yaşadık. Ben bir konuda açık olmak istiyorum: Teknolojilerimiz dünyadaki en zorlu problemlere çözüm bulmak için çalışıyor. Biz, 180’den fazla ülkede müşterilerimize destek oluyoruz. 3D (3 Boyutlu) baskı yazılımı ve analiz araçları gibi alanlarda yeni endüstriyel modeller geliştiriyoruz. Farklı sektörlerde öncü konumunda ürünler ortaya koyuyoruz. En yüksek dürüstlük, bağlılık ve uygunluk ölçütlerine göre çalışıyoruz. Aynı şekilde yönetim kadrolarımıza ve dünya çapındaki yeteneklerin gelişimine de yatırım yapıyoruz. Ekibimiz GE vizyonunu gerçekleştirmek için zamanını ve emeğini esirgemiyor. Sözün özü; daha yapacak çok işimiz var. Tabi aynı zamanda bizi hedeflerimize iletecek gücümüz de.

Mevcut ve gelecek dönemde sizce kalkınma bölgeleri neresi?

– Bizim çalışmalarımız Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’de birçok sektörü kapsıyor. Enerji, petrol, gaz ve sağlık alanlarında çok konuşuluyor ama finansman da dâhil olmak üzere başka alanlarda da büyük bir potansiyel var. Havacılık sektöründe türbinlerimiz bölge faaliyetlerinin üçte birine enerji sağlıyor ve her saniyede bir, GE teknolojisi kullanan bir uçak havalanıyor. Sağlık sektöründe uzman doktorlar, hastalıkların tanısında ve en iyi şekilde yönetilmesinde GE’nin geliştirdiği 20 bin teknolojiden faydalanıyor. Daha dikkatli olursak bölge zaten olağanüstü fırsatlar barındırıyor. GE’nin H sınıfı türbinleri de verimliliği artırma çabalarında kilit öneme sahip. Bölgede 10 GW’lık H sınıfı teknolojiler kullanan santrallerimiz olduğu sürece müşteriler için yakıt maliyetinde 1.5 milyar dolarlık bir tasarruf imkânı var demektir. Tasarruf edilen bu miktar, altyapı, sağlık ve eğitim projelerine harcanabilir. Bölge yönetimlerinin ekonomik çeşitliliği sağlamak için çalışmalarına devam etmesi, verimliliği artırmanın ve büyük tasarruflar sağlamanın önemini ortaya koyuyor. Biz bu noktada üstlendiğimiz hayati rolle katkı sağlamaktan ötürü gurur duyuyoruz. BAE’de 2021 Vizyonu ortaya konduğundan beri resmi kuruluşlarla işbirliği içerisindeyiz ve bu işbirliği, ülkenin geleneksel ve gelecek teknolojilerin uyumlu bir karışımını kullanma ve geliştirme konusundaki kararlılığı ile uyum içerisinde gerçekleşiyor. Dubai’deki Hassyan Temiz Kömürle Enerji Üretimi Tesisi projesinin tasarımında kullanılan yüksek hassasiyetli teknolojiler buna örnektir. Geleneksel enerji kaynağı olan kömürün kullanımı ve sektörde hâlihazırda bulunan en gelişmiş teknolojilerle modern endüstri düzeyinde uyumu sayesinde, endüstriyel süreçlerin kilit bir bileşeni olan 3D yazılım teknolojisine daha çok odaklanmak için Mübadele ve Dubai Future/Geleceğin Dubaisi şirketleri ile bir araya geldik.

Ortadoğu ve Arap Körfezi ülkeleri ekonomik olarak tamamen yeni bir yapılanma sürecinden geçiyor. Özellikle de verimliliği artırmak için enerji sektöründe. GE bu açıdan ne şekilde bir katkı sağlayabilir?

– 3D baskı ve üretim hızlı bir büyümeye tanık oluyor. Bu mikro parçaların tasarımını kolaylaştıran ve farklı alanlarda yenilikleri hızlandıran bir şeydir. Müşterilerimiz için de hızlı bir şekilde çalışma ve daha fazla zekâ ve verimlilik olanağı sağlar. Bu dijital dönüşüm, bizim stratejimizin önemli bir parçasını oluşturur. Bölgede dijital güncellemeleri uygulamak için birçok müşteri ile işbirliği sağladık.

Suudi Arabistan’da SABIC şirketi GE Digital APM (eski Meridium Enterprise APM) ile 20 bin dijital konsept çalışanının eğitilmesi için işbirliği yaptı.

Pakistan’da benzer bir ortaklık, maddi varlıkların titiz bir dijital kopyasını sunan Dijital İkiz (Digital Twin) çözümlerini kullanarak verimliliğin yüzde 4 oranında artmasına katkı sağladı. Şirketimizin sanayi sektöründeki küresel öncü konumundan faydalanarak projelerin hayata geçişini kolaylaştırmak için uluslararası bankalar ya da ihracat kredisi ajanslarındaki ağımızı işletebiliyoruz. Şüphe yok ki finansman, yerel topluluklara fayda sağlayan altyapı projelerinin temel unsurlarından biridir ve finansman eksikliği, bu gibi projelerin uygulanmasının önünde bir engel olmamalıdır. Hâlihazırda Irak ve Pakistan’da olduğu gibi bölgede yaptığımız işlere bakacak olursak her alanda tüm çalışma öğelerini içeren kapsamlı bir modeli benimsiyoruz.

Irak’taki faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Şirketinizin performansını ve oradaki yönetimle olan işbirliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Irak’taki faaliyetlerimiz, yerel topluluklara sağlık ve enerji gibi hayati alanlarda olumlu etkiler bırakıyor. Örneğin; Musul’daki enerji üretim santralinin onarımını desteklemek ve Elektrik Bakanlığı’na 750 MW yarar sağlamak için çalışıyoruz. Bu, vatandaşlara da somut faydalar sağlıyor. Aynı şekilde Irak’taki ilk profesyonel onkoloji merkezinde kullanılmak üzere modern teknolojiler sağlamak için çalışıyoruz. Öte yandan finansman, Irak’taki ortaklığımızı büyütmek ve önemli ekonomik ve sosyal projelerin devamlılığını sağlamak için temel bir işlev görüyor. Bu hedefleri gerçekleştirmek için müşterilerimiz ve ortaklarımızla işbirliğini sürdüreceğiz.

Mevcut dönemde karşılaştığınız zorluklar neler ve nasıl başa çıkıyorsunuz?

– 2017 yılı zorluklar açısından GE için boş geçmedi. Ancak bizim odak noktamız, işletme süreçlerini güçlendirmek, ürünlerde ve sunduğumuz hizmetlerde mükemmellik ölçüsünü benimsemek, bizi müşterilerimiz ve ortaklarımız ile olduğu gibi ekibimizle de bir araya getiren tüm anlaşmaları uygulamak olmaya devam etti. Ortak araştırmalar ve hizmetlerle tüm iş birimlerimize elden geldiğince ve gerçek bir değer katarak destek sunmaya, faaliyet alanımızı genişletmeye, yönetim becerilerini geliştirmeye ve markanın konumunu pekiştirmeye çalışacağız.

Bu yeni plan, şirket harcamalarını kontrol etme ve iş yükünü azaltmada başarılı oldu mu?

– Biz doğru istikamette gidiyoruz. Daha önce de söylediğim gibi, daha yapacak çok işimiz var. Aynı şekilde hedeflerimize erişmek için de yeterli güce sahibiz. Şirketin verimliliğini artırma ve büyümesini sağlamak için işinin ehli insanlara, doğru teknolojiye, ciddi ve sürekli bağlılığa sahibiz.

Sayın Flannery, şirket içinde ve dışında zorluklarla yüzleşiyorsunuz. Hangisi daha zor? Şirketteki dengeleri koruyarak bu zorlukların nasıl üstesinden geliyorsunuz?

– Ekibimizin tutkusu sayesinde geleceğe olan güvenim fazla. Başarmaya, müşterilerimize elimizden gelenin en iyisini sunmaya, pazardaki öncü konumumuzu ve olağanüstü itibarımızı pekiştirmeye niyetliyiz. Bunun aksine niyet eden herkes kaybeder.

Planladığınız gibi şirketin hacmini daraltma projeniz sürüyor mu? Önümüzdeki iki yıl içinde söz verdiğiniz üzere 20 milyar dolar değerindeki mal varlığının tasfiyesinin kolay olacağına inanıyor musunuz?

– Mevcut yapı kapsamındaki faaliyetlerimizi daha iyi yönetmek için bir alan olduğunun farkındayız. Ancak ortaya çıkan en önemli soru şu: Daha iyi sonuçlara ulaşmak için farklı yollara sahip olursak yeni seçenekler karşısında yapısal değişikliğin alanının genişlemesi ve iş birimlerimiz için daha iyisi mümkün olur mu? Şirketin karşılaştığı başka sınırlamalar çerçevesinde istenen düzeyde yönetilebilir mi? Bu sorular bu yıl inceleme ve değerlendirmeye konu olmaya devam edecek. Uzun vadede en iyi sonuçları verecek titiz bir yol haritası çizmeden adım atmayacağız. GE’nin gelecekte şimdi olduğunda daha farklı olacağının altını çiziyorum.