Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Greenblatt: Yerleşimler barışın önünde engel değil | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Batı Şeria ile Doğu Kudüs topraklarının Yahudi yerleşimine açılmasının İsrail-Filistin barışının önünde engel olmadığını açıkladı.

Greenblatt, Avrupa ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldiği toplantıda Filistinliler için “Barış müzakere masasından kaçarak değil, sadece iki tarafın doğrudan müzakere yürütmesiyle olur. Sadece diyalogla olur’’ ifadesini kullandı.

Özel Temsilci, yaptığı açılamada “Bazen öyle zamanlar olur ki barış çok uzak bir ihtimal gibi gelir. Fakat bölgede gerçekleştirdiğim ziyaretler bağlamında şunu diyebilirim ki barış gayet de mümkün’’ dedi.

Greenblatt’ın ifadeleri İsrail tarafında memnuniyetle karşılandı. İsrail basını, Greenblatt’ın İsrail yanlısı yaklaşımı izlediğini belirtti. Maarif gazetesi ‘’Greenblatt, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’e yönelik başlattığı sempati çizgisini takip ediyor’’ manşetini attı.

Jason Greenblatt’ın ilk defa Avrupalı büyükelçilerle barış görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirten Maarif gazetesi, ABD’li diplomatın AB ülkelerinin hassas olduğu “yerleşim politikasını” da gündeme getirdiğini kaydetti.

Greenblatt’ın açıklamaları, ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley’in BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin İsrail’in Batı Şeria’daki gayrimeşru yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren 206 şirketin bulunduğunu ortaya koyan raporuna tepki göstermesinden sadece birkaç saat sonra geldi.

AB ülkeleri İsrail’in yerleşim politikalarını barışın önündeki en ciddi engellerden biri olarak görüyor. AB kısa süre önce yerleşime açılan bölgelerden (Batı Şeria, doğu Kudüs ve Golan Tepesi) kendilerine gelen ürünlerin etiketlenmesine karar vermişti. Karar, AB ile İsrail ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Uluslararası alanda yapılan yorumlar da İsrail’in yerleşim politikasının özellikle son yıllarda Filistin-İsrail barışı önündeki en büyük engel konumunda.

Filistinliler, kendi topraklarında hukuksuz bir şekilde inşa edilen yerleşim bölgelerinin kaldırılmasını istiyor.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, yerleşim politikasını “Filistin ekonomisinin gelişimini engelleyen, İsrail’in askeri işgalinin ise önünü açan bir hamle’’ olarak niteledi.

C bölgesi olarak işaretlenen yerde Filistin ekonomisinin kalkınmasına karşı İsrail’in yaptırım uyguladığını belirten Hamdallah, “Bu bölgenin yüzde 64’ü Batı Şeria’da. Asıl ekonomik kaynaklar da burada yer alıyor’’ dedi.

Greenblatt’ın açıklamaları ise, ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin İsrail’in Batı Şeria’daki gayrimeşru yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren 206 şirketin bulunduğunu ortaya koyan raporuna gösterdiği tepkiden sadece birkaç saat sonra geldi.