Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Guantanamo hapishanesinin genişletilmesi kararına tepkiler büyüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Amerika’da ki insan hakları ve İslami kuruluşlar Donald Trump’ın Küba’da Amerikan askeri üssünde bulunan Guantanamo hapishanesinin DEAŞ ve diğer teröristler için genişletilmesi kararına şiddetle karşı çıktılar.

Trump bu konudaki yürütme emrini Salı sabahı imzaladı ve aynı günün akşamında Senato ve Temsilciler Meclisinin ortak toplantısında yaptığı yıllık konuşmasında ilan etti.

Çarşamba günü Amerika’nın en büyük insan hakları kuruluşlarından biri olan ACLU, ‘ Trump, Guantanomo asli günahına ( Hristiyanlara ait bir tabir) kucak açıyor’ başlığında bir bildiri yayınladı.

ABD’yi sorumluluktan kurtarmak

Açıklamada şöyle denildi; “ Guantanamo ile ilgili ahlaki ve yasal sorunlar orada yaşananlarla değil kuruluşuyla başladı. Eski başkan George W. Bush yönetimi Amerika dışında bir hapishane kurmanın Amerika’yı sorumluluktan kurtaracağını düşünmüştü. Burası sadece bir hapishane olmakla kalmadı mahpuslara yapılan işkence yöntemlerinin laboratuvarı oldu. Bu işkenceler teröre karşı savaşta tipik bir özellik oldu.”

Obama kapatmayı planlıyordu

ABD’nin en büyük Müslüman lobi organizasyonu olan ABD -İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Trump’ın bu kararını eleştirdi. Organizasyon, Barak Obama’nın başkanlığının üçüncü gününde Guantanomu’yu boşaltma kararı neredeyse uygulanmışken Trump’ın kararıyla Guantanamo’da terör suçlarından yatan insanların sayısının artacağından bahsetti.

Trump, Salı günü Kongrede alışıldığı üzere vatan ve hamaset duygularını harmanlayarak yaptığı konuşmada, iç ve dış siyasetten bahsederken Ortadoğu’da Amerika’nın terörle yaptığı mücadeleye değindi. Trump bu konuşmasında Guantanamo hapishanesinin genişletileceğini alkışlar ve sloganlar arasında açıklarken şöyle dedi: “ Kongreden Amerika’nın El Kaide ve DEAŞ’a karşı yürüttüğü mücadelede yanımızda oldukları teminatı vermesini istiyorum. Çarpıştığımız ya da bulduğumuz her yerde yakaladığımız teröristleri Guantanamo körfezinde tutuklama yetkisinin verilmesi gerekir.”

Aynı zamanda Trump Kongreden DEAŞ militanlarının kovuşturulması ve tutuklanmasıyla ilgili kanunların çıkarılmasını talep ederken DEAŞ tümüyle ortadan kaldırılana kadar mücadelenin devam edeceği sözü verdi.

Guantanamo açık bırakılmalı

Trump, Amerikan Savunma Bakanı James Mattis’ten askeri hapishanelerin yeniden gözden geçirilmesi ve Guantanamo’nun açık bırakılmasını talep ettiğini sözlerine ekledi.

Fransız Haber Ajansı, Trump’ın bu kararının daha önce Barak Obama tarafından başkanlığının üçüncü gününde Guantanamo’nun boşaltılmasıyla ilgili aldığı yürütme kararıyla çeliştiğini yazdı.

Haber ajansı, Amerikan askerlerinin Suriye’de Amerikan liderliğinde oluşturulan koalisyon güçleri tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri’nce alınan DEAŞ militanlarının hapsedilmesine hazırlandıklarını belirtti.

DEAŞ militanlarının sayısı yüzleri bulmuş

Amerikan Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Paul Silva’nın açıklamalarına göre Amerikan müttefiklerinin yakaladığı DEAŞ militanlarının sayısı yüzleri bulmuş durumda.

Amerikan hükümeti tutukluların ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili müzakerelerde bulunuyor ancak bazı devletler omurgası Kürt olan Suriye Demokratik Güçleri’ni tanımıyorlar ve onlarla işbirliğini reddediyorlar.

Guantanamo hapishanesinin kurulduğu ilk yıllarda El Kaide ve Taliban militanı olduğu gerekçesiyle burada 780 mahkum bulunuyordu. Bu kişiler düşman savaşçılar olarak nitelendirilerek harp esirleriyle ilgili Cenevre anlaşması çerçevesinin dışında tutuluyorlardı.

Guantanamo’da 41 tutuklu bulunuyor

10 tutuklu dışında hiçbir yargı kararı yayınlanmadı. Bazen kendilerine yöneltilen suçlardan beri olduklarına karar verilerek yüzlerce kişi serbest bırakıldı. Şu anda Guantanamo’da 41 kişi bulunuyor. Bunlardan 23’üne hiçbir ithamda bulunulmuş değil.

İnsan hakları savunucuları, zor tutukluluk koşulları ve Amerikan askerlerinin sert sorgulama yöntemlerinin mahkumları daha da fazla radikalleştirdiğini belirterek Irak’ta Amerikan askeri hapishanede tutuklandıktan sonra DEAŞ lideri olan Ebu Bekir Bağdadi’yi örnek veriyorlar.

Bir tutuklunun gecelik maliyeti 29 bin dolar

ABD Başkanlarından George W. Bush, 2001 saldırılarından sonra terör suçluları için bir hapishane kurma kararı almıştı. İlk tutuklu 2002 yılında bu hapishaneye getirilmişti. Onun zamanında çoğu serbest bırakılmadan önce en fazla 780 kişi bulunuyordu. Ancak o dönemde Bush yönetimi, tutukluların Cenevre Sözleşmesi hükümlerine tabi olmadıkları için haklara sahip olmadıklarını belirtti. Başta tutukluların hepsi ölüm cezasına çarptırılmıştı. Ocak 2009’da onu kapatmak için bir emir yayınlayan Başkan Barack Obama’nın gözetim altındaki tutukluları Guantanamo’dan serbest bırakmayı sürdürdü. Böylelikle şu anda dünyanın en maliyetli 41 tutuklusu bulunuyor. Amerika buraya senelik 445 milyon dolar vergi ödüyor. Başka bir deyişle bir tutuklunun gecelik maliyeti 29 bin dolara ulaşmış oluyor.