Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Güney Çin Denizi’nde Japon bir denizaltı ilk kez tatbikat yaptı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Japonya Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamaya göre ilk kez bir Japon denizaltı, Güney Çin Denizi’nde tatbikata katıldı. Çin ve diğer ülkelerin ihtilaflı olduğu bölgede, Japonya’nın söz konusu hamlesinin, Pekin yönetiminin tepkisini çekebileceği belirtiliyor.

Japonya Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, Kuroshia denizaltısının diğer Japon savaş gemileriyle birlikte Perşembe günü Güney Çin Denizi’nde tatbikat gerçekleştirdiğini belirtti.

Söz konusu tatbikata, Güneydoğu Asya ve Hint Okyanusu’nda iki aydır seyir halinde olan Kaga helikopter gemisinin de katıldığı kaydedildi. Ayrıca denizaltının yerinin tespit edilmemesi için çaba gösterildi ve tatbikat, Çin tarafından kurulan yapay adaların açığında gerçekleşti.

Ancak denizaltılar, gemilerden daha büyük tehdit oluşturduğundan, söz konusu tatbikatın, Çin’in tepkisini çekebileceği belirtiliyor.

Öte yandan İngiliz donanmasına ait HMS Albion savaş gemisi geçtiğimiz ay, ‘navigasyon serbestliği (özgürlüğü)’ hakkını gerekçe göstererek, Güney Çin Denizi’ndeki Paracel Adaları’nın yakınından geçmişti.

İngiltere, Çin’in kıta sahanlığında bulunmaması nedeniyle Çin’in adada iddia ettiği hakkı tanımıyor.

Bu arada ABD donanması da Güney Çin Denizi’nde benzer operasyonlar gerçekleştirmişti. Washington yönetimi de başka ülkelerin de aynı şekilde Pekin yönetimine meydan okuyabileceğini belirterek, Güney Çin Denizi’ndeki 3 trilyon doları bulan ticaret hacmine vurgu yapmıştı.

Çin, söz konusu savaş gemilerinin ilgili bölgeye girerek kendi (Çin) egemenlik haklarını ihlal ettiğini, güvenlik çıkarlarına zarar verdiğini ve beklenmedik bir kazayı tetikleyebileceğini savunuyor.

Shuang: Bölgede barış ve istikrara zarar verecek hamlelerden kaçınılmalı

Tatbikata ilişkin açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüğü Geng Shuang, ilgili dış ülkelerin, Güney Çin Denizi sorununu görüşmeler yoluyla çözmeye çalışan bölge ülkelerinin çabalarına saygılı olması gerektiğini belirtti. Sözcü ayrıca, dikkatli olunması ve bölgede barış ve istikrara zarar verecek herhangi bir hamlede bulunulmaması çağrısında bulundu.

ABD’nin başını çektiği bazı Batılı güçler, Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik alanlarıyla ilgili Çin yönetimiyle ihtilaf halinde. Çin ise olası tahditlere karşı bölgedeki askeri varlığını güçlendiriyor.

Çin neredeyse tüm Güney Çin Denizi’nde egemenlik talep ederken, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam bu duruma karşı çıkıyor.