Washington’ın savaşı bitirmeyen liderlerle ortaklığa devam etmenin mümkün olmadığını dile getirerek yardım programlarını gözden geçireceğini açıklamasının ardından, Güney Sudan ABD’ye yardımlardan vazgeçmemesi çağrısında bulundu.
Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maoan McCall Eric, “ABD’den bu ülkeden vazgeçmemesini istiyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. Güney Sudan halkına yardım etmek hayati bir önem taşıyor ve bu göz ardı edilemez” diyerek ABD’ye yardımlara devam etmesi yönünde talepte bulundu.
Güney Sudan’ın en büyük bağışçısı ABD
ABD, 2013’ün sonlarından bu yana 12 milyonluk nüfusun göç etmesine ve on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan iç savaşa maruz kalan Güney Sudan’ın en büyük bağışçısı durumunda.
Beyaz Saray salı günü yaptığı açıklamada, “ABD, 2011’de bağımsızlığını kazandığında Güney Sudan’ın gururlu ve iyimser bir destekçisiydi. Fakat yedi yıl sonra bu ülkenin liderleri, kendi halklarını öldüren iç savaşın sona ermesi için verdikleri sözleri yerine getirme konusundaki isteksizliklerini defalarca göstererek bu ortaklığı zedeledi” ifadelerini kullanmıştı.
Bütçenin yarısı askeri araştırmalara harcanıyor
Açıklamada, ABD’nin, Güney Sudan halkının içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtarmaya kararlı olduğu, fakat çatışmanın bu süreci, uzattığı belirtildi. Ülkedeki üst zümrenin yapılan yardımlarda yolsuzluk yaptığına dikkat çekilerek, yardım konusunun gözden geçirileceği bildirildi. BM uzmanları, Cuba’nın bütçesinin yarısından fazlasını, silah ve asker maaşlarına harcadığını ifade ediyor.
Açıklamada, Güney Sudan’daki koalisyon hükümetinin artık kapsamlı olmadığı ve 2015’te barış anlaşmasını imzalayanların sürgüne zorlandığı vurgulanarak, bunun Cuba rejiminin barışa karşı olduğunu ve güvenilirliğini yitirdiğini kanıtladığına işaret edildi. Washington’ın sabrını yitirdiği ve savaşı sürdürmekle ilgilenen liderlerle ortak olmaya devam etmek istemediği açıklandı.
BM’den baskı çağrısı
Güney Sudan’dan Uganda’ya kaçan milyonlarca mülteciye yardım eden ABD, Güney Sudan’da yaşayan halka da hayati konularda yardımlarını sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri de, Güney Sudan’a karşı yeni yaptırımlar uygulamakla tehdit ederek, ülkedeki durumun düzelmesi için taraflar üzerinde daha fazla baskı yapılması yönünde uluslararası topluma çağrıda bulundu.