Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Güney Sudan’da barış anlaşması imzalandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Güney Sudan’da binlerce insanın ölmesine neden olan iç savaşın son bulması için anlaşmaya varıldı. Salva Kiir ve Riek Machar arasındaki anlaşmada imzalar ülkenin komşusu Sudan’da atıldı.

Güney Sudan’da hükümet ile silahlı muhalifler, on binlerce insanın ölmesine neden olan iç savaşı sona erdirmek için yetki paylaşımı konusunda nihai bir anlaşma imzaladı. Söz konusu çatışmalar ölümlerin yanı sıra milyonlarca kişinin de ülkeden göç etmesine neden olmuştu.

Yerel basında çıkan haberlere göre Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ve rakibi Riek Machar arasındaki anlaşma komşu ülke Sudan’da imzalandı. Anlaşma ile muhaliflerin lideri Machar’ın Ulusal Birlik Hükümeti’nde 5 başkan yardımcısından biri olmasına karar verildi.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ve Cibuti Devlet Başkanı İsmail Omar Guelleh himayesinde Sudan’ın başkenti Hartum’da yapılan barış anlaşmasının imza töreninde çok sayıda yabancı diplomat da hazır bulundu.

Sudan Dışişleri Bakanı Ed-Derdiri Muhammed Ahmed, yaptığı açıklamada Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın barış müzakerelerinin Nairobi’de değil Hartum’da devam etmesine karar verdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre taraflara anlaşmanın imzalanmasının ardından 36 ay süreyle görev yapacak yeni bir geçiş hükümeti kurmaları için 3 ay süre tanındı.
Ayrıca geçiş hükümetinde 35 bakandan oluşan yeni bir kabinenin kurulmasına karar verildi. Mevcut hükümete 20 bakanlık verilirken Riek Machar liderliğindeki muhalefet 9 bakanlık aldı. Muhalif ittifakı 3 bakanlığın sahibi olurken eski tutuklulara 2, siyasi güçlere de 1 bakanlık verildi.

Anlaşmada Yasama Konseyi’nin 550 milletvekili ile kurulması kararlaştırıldı. Hükümet 330 sandalyeye sahip olurken Machar grubuna 123, Muhalif İttifak’a 50, diğer siyasi güçlere 30 ve eski tutuklulara da 10 sandalye verildi.

Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir’in 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı ‘darbe teşebbüsünde bulunduğu’ iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Kiir ve Machar, kalıcı bir ateşkes anlaşması konusunda karar alarak birliklerini şehirlerden çekmişti.

25 Temmuz’da iki taraf, güç paylaşımı konusunda bir ‘ön protokol’ imzalandı. Söz konusu müzakereler nihai barış anlaşması imzalanana kadar devam etti.