Güney Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Taban Deng Kai, dün sabah ülkenin kuzeydoğusundaki stretejik önem taşıyan Vat şehrini işgal etmek amacıyla, Doktor Raek Macher’in liderliğindeki silahlı muhaliflerin saldırı başlattığını ancak bu saldırıların engellendiğini açıkladı.
Hükümetin askeri sözcüsü Dickson Gatluak Jock, dün yaptığı açıklamada, “Askerlerimiz, Vat şehrini işgal etme hedefinde olan Raek’in liderlik ettiği silahlı muhaliflerin yaptığı saldırıları engelledi. Bu saldırılar stratejik açıdan çok önemliydi. Askerlerimiz şehri geri alarak saldırganları çıkardı. Mayıs ayında Devlet Başkanı Salva Kiir’in ilan ettiği ateşkes kararını sürdürmemiz gerekir. Sadece bölgeyi elimizde tutarak, kendimizi savunuyoruz. Çatışmadan sonra kaç kişinin öldüğüyle ilgili elimizde bilgi yok. Silahlı muhaliflerin sözcüsünden herhangi bir açıklamada gelmedi” dedi.
2011’de Devlet başkanı Salva Kiir’e bağlı güçler ve eski yardımcısı Raek Machar’ın liderliğindeki muhalifler arasında çıkan iç savaş, ülkeyi referanduma götürmüştü. Referandum sonucunda ülkenin güneyi merkezden ayrılmıştı. Çıkan iç savaş binlerce ölü, 2 milyon kişinin evsiz kalması ile sonuçlanmıştı. 2015 ağustos ayında yapılan anlaşma da neticesiz kalmıştı.
İç savaş AİDS’in yayılmasına neden oldu
Güney Sudan Jonglei eyaleti hükümeti, temmuz ve eylül ayları arasında 71 gencin AİDS hastalığına yakalandığını ilan etti. Hastalığın vatandaşların cahilliği ve dikkatsiz davranmaları sebebiyle yayıldığını açıkladı. Hükümet bunu iç savaşın bir sonucu olarak görüyor.
Jonglei eyaleti Sağlık Bakanlığı AİDS’le mücadele programı müdürü yetkilisi “Özellikle eyaletin kırsal bölgelerinde hastalığa yakalanan kişi sayısında artış var. Savaş sebebiyle hareketlenme olması hastalığın taşınmasına sebep oluyor. Gençlerimizin bunun farkında olmaması yüzünden hastalık sürekli taşınıyor ve hasta sayısında artış oluyor. Hastaların tedavi programını reddetmesi yüzünden de çok büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Ocak ayından bu yana hastalığa yakalanmış bin 400 kişi kaydedildi. Ancak bunların sadece 756’sı tedavi programına katıldı. BM, AİDS hastalığının Güney Sudan’da yayıldığı konusunda uyarıda bulunmuştu. BM’nin
2013-2015 süresince yaptığı istatistiğe göre, hasta olan kişi sayısı 13 binden 18 bine yükseldi. BM bu artışı savaşın devam etmesine ve ülkedeki istikrarsızlığa bağlıyor dedi.