İran Dini Lideri Ali Hamaney, ülkedeki yolsuzluk için 7 başlı ejderha benzetmesi yaptı ve yetkililerden bunun kellesini istiyorum dedi. Hamaney ayrıca, Husi milislerin Yemen’e attığı füzelerin İran yapımı balistik füze olduğunu söyleyen ABD’nin iddialarını reddetti.
Hamaney, İran’a yapılan düşmanca tavırların İran devriminin kararlılığından ve verdiği meyvelerden dolayı olduğunu iddia etti. Hamaney, buradaki ‘’düşmanca’’ lafından, İran devrimi ile menfaatleri kesilen kimseleri kastettiğini ve bunların başında da Amerika’nın olduğunu ifade etti.
“ABD direnişi yok etmek istiyor”
Hamaney, ülkesinin bölgedeki rolüne işaret ederek “ABD direnişi yok etmek istedi fakat biz karşı durduk ve dedik ki buna asla izin vermeyiz. Bugün bütün dünya görüyor ki ABD istedi ama bunu beceremedi, ancak biz istedik ve yaptık” ifadelerini kullandı.
İran’ın Yemen Husilerine balistik füze verdiği yönündeki delilleri ve suçlamaları eleştiren Hamaney, ABD yönetimi için, ‘’Birkaç demir parçası göstererek suçlamalarda bulunuyor’’ dedi.
Hamaney, 1979 İran Devrimi yıl dönümü konuşmasında İran Hava Kuvvetleri’nden bir gruba hitap etti.
Füze tedariğini kabul etmedi
Daha önce İran’ın Yemen Husilerine füze gönderdiği iddialarına İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi tarafından cevap verilmişti. Ancak Hamaney, konuşmasında ilk defa bu konuya temas ederek konuya dair fikirlerini açıkladı.
Hamaney yaptığı açıklamada, geçtiğimiz kasım ayının ortalarında ABD’nin Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in, İran’ı, Suudi Arabistan’ı hedef almaları için Yemen’deki Husi milislerine balistik füze tedarik etmekle suçladığı konuşmasına atıfta bulundu.
Bu bağlamda Hamaney, DEAŞ’ın ortaya çıkışının perde arkasında ABD’nin olduğunu savunarak, “Örneğin Blackwater gibi Amerikalı özel şirketler DEAŞ örgütünü şiddet temelinde besleyip büyüttü’’ iddiasında bulundu.
Muhalifler Hamaney’in hedefinde
Hamaney, Konuşmasının diğer kısmında İran’ın 80 kentinde düzenlenen protesto gösterilerine değinerek İran rejimine muhalif fikir adamlarına, gazetecilere ve aktivistlere saldırdı,‘’ Düşmanlar İran rejimiyle mücadele etmek için her türlü yola başvuruyorlar’’ dedi.
Son olarak internetin protestolardaki rolüne işaret eden Hamaney, ‘’Düşmanlar sadece internetle de yetinmiyor bir de ekonomik sıkıntılar yaratmak için yaptırımları da kullanıyor. İnsanlar devrime olan aşkından dolayı yoğun bir şekilde sokaklara indiler bu da rejimi daha da sağlamlaşmasını ve kenetlenmesini sağlıyor’’ ifadelerini kullandı.
Hamaney, dolaylı yoldan ABD Başkanı Donald Trump’ın duruşuna işaret ederek, Amerikalı ve Amerikalı olmayan liderlerin saçmalıklarına cevap olarak İranlıların devrimin yıldönümüne çoşkuyla sahip çıkacaklarını kaydetti.
Devrimin ilkesel politikaları
Devrimin ilkesel politikalarının ekonomik, kültürel, siyasi ve güvenlik alanlarında bağımsızlık olduğunu ifade eden Hamaney, sosyal adalet meselesi yaşanmadan bu listeye ek olarak özgürlüğün ve maddi-manevi her alanda ilerlemenin eklenmesi gerektiğini ifade etti.
Sosyal adalet itirafı
Hamaney sosyal adaletten kastının ‘’insanlar arasındaki sürtüşmenin kaldırılması’’ olduğunu ve sosyal adalet konusunda geç kalındığını itiraf etti.
Hamaneyin açıklamaları, İran Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Stratejik Araştırmalar Kurulu tarafından yapılan kamuoyu araştırmalarının ardından geldi. Söz konusu anketlere göre, halkın yüzde 20.6’sı göstericilerin sloganlarını adaletin olmayışına, yüzde 69’u ekonomik sıkıntılara, yüzde 30’u ise yaşananları yolsuzluğa bağlıyor. Hamaney ifadesinde sosyal adaleti tesis etmenin yollarından birinin de zulüm ve yolsuzlukla savaşmak olduğunu belirterek, ‘’Zulüm ve yolsuzlukla mücadele etmek çok zordur. Birkaç sene önce de söylediğim gibi yolsuzluk efsanelerde geçen 7 başlı ejderhaya benzer, başlarını kesmek kolay değildir. Ancak bunu yapmak zorundayız’’ dedi.