Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hamas, ateşkes anlaşması konusunda ısrarını sürdürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ramallah/ Kifah Zebun

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması karşılığında İsrail’le ateşkes anlaşmasına varma konusunda açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da Filistin meselesini masaya yatırmak üzere düzenlenen 10’uncu Beytülmakdis Kanaat Önderleri Forumu’na telekonferansla bağlanan Habiye, “Bugün birçok tarafla birlikte, Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması karşılığında İsrail’le ateşkes anlaşmasına varmak için çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Heniyye bu konuda hiçbir siyasi bedel içermeyen ve ABD’nin Gazze ile Batı Şeria’nın birliğine kasteden ‘Yüzyılın Anlaşması’ planının parçası olmayacak bir anlaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Hamas Siyasi Büro Şefi “İsrail’le ateşkesin hiçbir siyasi bedeli olmayacak. Şüpheli Yüzyılın Anlaşması’nı kabul etmediğimizi ve bunu kabul eden herkesin ulusal safların dışında olacağını vurguluyoruz” dedi.

Heniyye’nin bu açıklamaları, Gazze Şeridi’nden ateşkese ulaşma çabalarını reddederek uzlaşıya şart koşan Filistin hükümetine meydan okuma olarak kabul edildi. Hamas ve hükümet arasındaki anlaşmazlığın, Hareket’in ateşkesin gerçekleşmesi konusundaki ısrarı nedeniyle şiddetlenebileceği belirtildi. Hükümet, özellikle de İsrail’in Birlemiş Milletler’e (BM) bağlı bir araçla Gazze Şeridi’ne Kerm Ebu Salim Kapısı’ndan yakıt geçirilmesine izin vermesinin ardından ateşkes görüşmelerine katılan tüm tarafları karşısına aldı.

Fetih Hareketi, Gazze’yi anavatandan ayırmayı amaçlayan her türden uygulamayla mücadele etmeye söz verirken Filistinli yetkililer, İsrail, Katar ve Hamas’ı eşi benzeri görülmemiş şekilde hedef aldı.

Filistin hükümeti, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’u açık bir şekilde ‘istenmeyen adam’ ilan etti. Filistinli bir yetkili, Mladenov’u İsrail ve Hamas arasında bir anlaşma imzalanması için çalışmakla suçlayarak “Filistin hükümeti bundan sonra BM Temsilcisi ile çalışmayacak” diye konuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’un ‘istenmeyen adam’ ilan edildiğinin bildirildiğini belirtti. Mecdelani, Mladenov’u İsrail ve Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas ile anlaşama sağlanması için çalışarak ‘haddini aşmakla’ suçladı. Bunun, Filistin halkının güvenliğini ve birliğini etkilediğini belirtti.

Madenov, söz konusu suçlamalar hakkında yorum yapmazken, İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, Filistin hükümetini hedef aldığı açıklamasında şunları söyledi:

“İsrail’e hayır dedikten sonra ABD’ye hayır dediler. Filistinliler şimdi de BM’ye hayır diyorlar. Bu kararla Filistin hükümeti kendini uluslararası yalnızlığa sürüklemeye devam ediyor. İşin sonunda bundan zarar görecek olan yine Filistinliler olacak.”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mladenov ile görüşmeyi reddeden tek Filistinli lider oldu. Ardından da Mladenov, tamamen boykot edildi.

Filistin hükümeti Mladenov’dan bir gün önce, onayı alınmadan Gazze’ye yakıt gönderilmesi nedeniyle Katar’a sözlü saldırıda bulunmuştu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre hükümetin, Hamas’ın uzlaşma pahasına ateşkes sağlama konusundaki ısrarına tepki olarak yakın zamanda Gazze’nin finanse edilmesini tamamen engelleyeceği kararlar alması bekleniyor.

Filistin hükümetine göre ateşkesin imzalanması, Gazze’nin ayrılmasına yardımcı olacak ve meseleyi insani bir hale dönüştürecek.

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Erakat konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

“Cevap istiyorum. Hamas, 2017’deki Kahire Anlaşması’nın toplam, kapsamlı, bölünmemiş ve kademeli uygulanmasını neden reddediyor? Jason Greenblatt’ın Gazze’ye insani çözüm hakkında gönderdiği teşekkür ve takdir mektubunu okudunuz mu? Bu, ABD’nin Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’na (UNRWA) karşı yükümlülüklerinden 304 milyon dolar kesmesinden sonra oldu. Bu meblağın yüzde 70’inden fazlası Gazze halkına sunulan hizmetler için kullanılıyordu. Yüzyılın Anlaşması’nın planı, Gazze Şeridi’nin Batı Şeria ve Kudüs’ten ayrılmasını hedefliyor. Bu, Şaron’un başlattığı ve ‘bağı çözmek’ olarak adlandırdığı şeydi. İsrail’in Batı Şeria’nın ve Gazze Şeridi’nin Oslo Anlaşması’nda belirtildiği gibi tek bir coğrafi birim olarak kabul etme sorumluluğunda gerileme anlamına geliyor.”

Erakat, Netanyahu ve Trump’ın stratejisinin Gazze Şeridi’ni Batı Şeria ve Kudüs’ten ayırmaya dayandığını belirterek kendilerinin Gazze’ye insani meseleler penceresinden baktıklarını söyledi. FKÖ Genel Sekreteri açıklamasının devamında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tarih boyunca kendi yollarıyla tarih yazmaya ve çıkarlarına hizmet etmeye çalışanlar olmuştur. Ancak sonunda ardımızdan meseleyi okuyanlar ve gerçekleri olduğu gibi gözlemek isteyenler gelecek. Sadece doğru olan doğru kalacaktır. Filistin ulusal projesini bitirmek ve tasfiye etmek isteyen korkunç bir ABD-İsrail planıyla karşı karşıyayız. Neden insani yardım etiketiyle onlara yardım edelim? İnsani yardım etiketi altında projeler var. Onlar bunu zafer olarak kabul ediyor. Bir kez daha… Kapsamlı ve kademeli olan Kahire Anlaşması’nı uygulamayı neden reddediyorlar? Bu anlaşma Gazze Şeridi’nde bulunan halkımızın tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor. Ulusal projemizi koruyor. Filistin davasının tasfiyesini amaçlayan, ABD ve İsrail’in ‘Yüzyılın Anlaşması’nı geçersiz kılıyor. Kahire anlaşması gerçek bir Filistin siyasi ortaklığı için temel oluşturuyor. Hükümet çoğulculuğu üzerine değil de politik çoğulculuğa mı dayanıyor? ”

Erakat açıklamasını şu soruyu sorarak bitirdi:

“Vatan evlatlarından 186 şehit ve binlerce yaralı verdiğimiz Büyük Dönüş Yürüyüşleri’nin karşılığı, geri dönüş hakkının insani yardıma dönüştürülmesi mi?”