Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hamas ve Fetih arasında 10 yıldır bitmeyen gerginlik | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin yönetimi, 1 Aralık itibariyle Gazze Şeridi’nin tamamının kontrolünü aldı. İşte 2007’den bu yana Gazze Şeridi’ni kontrol eden Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki ilişkilerin son on yılda gerilmesine neden olan başlıklardan en önemlileri:

-Hamas, on yıl süren Fetih iktidarının ardından 25 Ocak 2006’da seçimleri kazandı. Aynı yıl 28 Mart’ta İsmail Haniye hükümeti iktidara geldi. Haniye’nin başkanlığı Hamas’ın kilit nitelikteki noktalarda hâkimiyet kurmasını sağladı. Ancak İsrail ve ABD, Haniye hükümetini tanımayı reddederek, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la ilişkileri sürdürdüler.

-Önce 2007 yılının ocak ve şubat aylarında, daha sonra da aynı yılın mayıs ayında, Gazze Şeridi’ndeki Fetih ve Hamas yanlıları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Filistin Devlet Başkanı Abbas, iki hareket arasında bir hafta boyunca süren şiddet olaylarının ardından 14 Haziran’da Başbakan İsmail Haniye’yi görevden aldı ve Gazze Şeridi’nde olağanüstü hal ilan etti. Ancak ertesi gün Hamas, Gazze’deki Fetih destekçilerini mağlup ederek Abbas’ın “askeri darbe” olarak nitelendirdiği müdahaleyi sonlandırdı. Hamas, tüm Fetih yanlılarını Gazze Şeridi’nden atarak bölgeyi kontrolü altına aldı. Hamas’ın Gazze Şeridi’ni kontrol altına almasına tepki olarak İsrail, Gazze Şeridi’ndeki ablukasını artırdı. İki hareket arasındaki çatışmalarda yaklaşık 100 kişi öldü.

-27 Nisan 2011’de Fetih ve Hamas, seçime giderek geçici bir hükümet kurulması konusunda anlaştılar. Ardından tüm Filistinli gruplar da bu anlaşmada ittifak ettiler. Ancak düzenlenmesi planlanan seçimler süresiz olarak ertelendi.

-İki hareket 6 Şubat 2012’de geçiş hükümetinin liderliğine Abbas’ın getirilmesini kabul etti. Ancak alınan karar, Hamas’ın muhalefeti nedeniyle uygulanamadı.

-23 Nisan 2014’te Fetih kontrolündeki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Hamas’la Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasındaki siyasi bölünmeyi sona erdirmek için bir uzlaşı anlaşması imzaladı. İki taraf haziran ayında ortak bir hükümet kurdu. Ancak hükümet, Gazze’de yetkisini kullanamadı. Mahmud Abbas, Hamas Hareketi’ni Gazze Şeridi’nde ‘paralel hükümet’ kurmakla suçladı. Ulusal Birlik Hükümeti aylar sonra, başarısızlıkla sonuçlandı.

-Mart 2017’de Hamas, Fetih tarafından paralel hükümet olarak görülen ‘idari komite’yi kurdu. Ancak buna karşılık, Filistin Yönetimi, Gazzeliler’e elektrik sağlanması için İsrail’e yapılan ödemeleri azalttı. 17 Eylül’de Hamas, komitenin Mısır’ın uzlaşı çabalarına karşılık olarak feshedildiğini açıkladı. Fetih uzlaşı için yeni bir diyalog çağrısında bulundu. 2015’ten bu yana ilk kez, 2 Ekim’de, Rami Hamdallah hükümeti Gazze Şeridi’ne gitti ve ilk toplantısını gerçekleştirdi.

-12 Ekim 2017’de, Fetih ve Hamas, Kahire’de bir uzlaşı anlaşması yaptıklarını açıkladı. 1 Kasım’da Hamas, on yıldır İsrail’in kuşatması altında bulunan Gazze Şeridi’nin yönetimini Filistin Yönetimi’ne teslim etti. Aralık ayı itibariyle Filistin Yönetimi, Gazze Şeridi’nin idaresini tamamen üzerine aldı. Ancak yönetim geçişi ve özellikle de güvenlik sorunlarına, Hamas’ın Gazze Şeridi’ni devralmasından sonra görevlendirdiği personelin kaderi üzerine yaşanan ihtilaflar eşlik ediyor.

-29 Kasım’da, 10 yıl sonra geri dönen Filistin Yönetimi personelinin Gazze’deki resmi görev dairlerine girmesinin engellendiği öğrenildi. Görevlilerin girişlerini engelleyenler, Hamas güvenlik görevlilerinin sorunu çözülmedikçe resmi dairelere girişlere izin verilmeyeceğini duyurdu. Taraflar, anlaşmaya uyulmadığı yönünde birbirine suçlamalar yöneltti. Bu suçlamalarında ardından Gazze Şeridi’nin Filistin hükümetine teslim edilmesinin 10 Aralık’a ertelenmesine karar verildiği açıklandı.