Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hamas, görüşmeleri, yaptırımların hafifletilmesi ile aynı zamana denk getirmek istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hamas, Kahire’de, Filistin uzlaşı turunun başlangıç arifesinde asgari kazançlar için sınırları belirledi.

Hamas yetkillisi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, mutabakatın ileri bir noktaya ulaşması için gerekli esnekliği gösterdiklerini, topun artık Mısır ve Fetih’te olduğunu söyledi.

İsmini vermek istemeyen bir kaynak şu değerlendirmelerde bulundu, “Hamas, tarafların verdikleri sözleri yerine getirmesini bekliyor. Bu sözler siyasi, ekonomik ve kalkınmayı kapsıyor. Hamas ayrıca, direniş ve hükümete katılımın eşit olduğuna dair reddedilemez noktalar üzerinde de durdu.”

Hamas ve Fetih temsilcilerinin, mutabakat sürecinde, tartışmalı konuları büyük ölçüde çözmesi bekleniyor. Bu konuların başında; Hamas’a bağlı Kassam Tugayları ile Filistin Otoritesi tarafından Gazze Şeridi’ne uygulanan mali yaptırımlar konusu geliyor.

Müzakerelerde Fetih heyetini temsil eden isimler: Hareketin Merkez Komitesi Üyesi Izam El Ahmed, Ruhi Fettuh, Feyz Ebu Eita, Hüseyin El Şeyh ve Macid Faraj. Hamas heyetinde yer alan isimler ise: Yahya El Sinvar, Halil El Hayye, Hüsam Badran, Izzet El Rişk, Musa Ebu Marzouk ve Salih Al ‘Aruri.

Müzakerelerin öncesi Hamas Sözcüsü Abdullatif Al Kanu’ Şarku’l Avsat’a şunları söyledi, “Hamas, 2011 Kahire anlaşmasına bağlı kalıyor. Müzakereler de bu kurallara bağlı olarak başlayacak. Hamas, görüşmelerin, Filistin otoritesi tarafından Gazze Şeridine uygulanan yaptırımların hafifletilmesi ile aynı zamana gelmesini umuyor.”

Geçtiğimiz Haziran ayında Filistin Yönetimi, Batı Şeria’da bulunan 37 Hamaslı milletvekilinin maaşını kestiği bildirmişti.

3 yıl sonra Filistin Hükümeti Gazze Şeridin’de

Geçtiğimiz haftanın başlarında ise, Rami el-Hamdallah başkanlığındaki Filistin hükümeti, 3 yıl sonra Gazze’ye geldi. Toplantı neticesinde, bölgeye uygulanan yaptırımlarla ilgili kararlara değinilmedi.

‘Hamas’, ‘Fetih’ ve Filistin Hizipleri’nin imzaladığı ve Mısır’ın da desteklediği ‘Kahire Anlaşması’nın içeriğinde ise şu maddeler öne çıkıyor: Ulusal bir birlik hükümeti kurmak, cumhurbaşkanlığı, parlamento ve Filistin Kurtuluş Örgütü Ulusal Konseyi için seçimler gerçekleştirmek ve ayrıca güvenlik servislerini yeniden yapılandırmak.

Hareketin özellikle de hükümete katılım konusunda verebileceği tavizler ile ilgili olarak Al Kanu’; Hamas’la uzlaşmanın temel amacının siyasi ortaklık kurmak olduğunu ve bunun da, bakanlık teşkilatına katılma suretiyle gerçekleşeceğini belirtti.

Hamas’tan bakanların hükümete katılmasının Filistin Otoritesi’ne uluslararası destek verilmesinin önünde bir engel olma ihtimaline karşı Hamas sözcüsü şöyle konuştu, “Hamas; demokratik ve adil seçimlere katılmış ve halkın çoğunluğunun oylarını almıştır. Böylelikle hükümete katılma hakkı da vardır”

Netanyahu Hamas’ı eleştirdi

Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail Hükümeti ise uzlaşmayı reddediyor. Onları ‘sahte’ olarak nitelendirerek, Hamas’ın bunu itiraf etmesi çağrısında bulunuyor.

Al Kanu’ ise Hamas’ın Kassam Tugaylarını bu tartışmaya dâhil etmeyi reddettiğini yenileyerek, “Böyle bir şey hiçbir şekilde olmamıştır ve bundan sonrada olmayacaktır!” dedi.

Müzakereler üst düzey bir Mısırlı yetkilinin gözetiminde gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz hafta Hamdallah Hükümeti ve Mısır Genel İstihbarat Servisi direktörü Halid Fevzi Gazze Şeridi’ndeki müzakerelerde birlikte yer almıştı.

Sisi, görüşmeleri değerlendirmek için toplantı yaptı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, aralarında Savunma, içişleri, adalet ve maliye bakanlarının yanı sıra Genel İstihbarat ve İdari Kontrol Otoritesi Başkanlarının ve Mühendisler Konseyi Başkanı Şerif İsmail’in de bulunduğu bir toplantı düzenledi. Başbakanlık Divanı Resmi Sözcüsü Alaa Yusuf toplantı ile ilgili şunları söyledi, “Toplantıda Filistin Uzlaşısının gerçekleşmesi için Mısır’ın sarf ettiği çabalar ve bu çabaların sonucunda, Filistin hiziplerinin bölünmeyi sona erdirmek için attıkları somut adımlar ele alındı. Cumhurbaşkanı; Filistinli ve İsrail tarafları arasında adil bir barışın kurulmasına ve meşru Filistin halkının güvenli, istikrarlı ve müreffeh bir hayat için arzularını karşılamak üzere bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına bir başlangıç olarak; Mısır hamlesine devam edilmesi konusunda talimat verdi.”

Gazze Şeridi’nin ticaret hacmi 5 milyar dolar

Öte yandan, Filistin Bağımsız Kişiler Grubu Başkanı ve İpek Yolu Uluslararası Ticaret Odası Başkan Vekili Münib El Mısri, Şarku’l Evsat’a verdiği demeçte “Gazze Şeridi’nde beklenen yatırım hacminin, Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşma çabalarının tamamlanmasının ardından yaklaşık 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu yatırım hacmine havaalanı, liman ve fabrikalar da dâhil. Ayrıca geçen hafta Filistin’i ziyaret eden Çin heyetine yatırım olanakları sunulmuştu” ifadelerini kullandı.

El Mısri konuşmasını şöyle sürdürdü, “Planlanacak en önemli konulardan biri, Batı Şeria ile Gazze Şeridini bir otoyol ve demiryolu ile birbirine bağlamanın yanı sıra Gazze’de bir liman ve havaalanı inşa etmek olacaktır. Bu projeler Filistin’i dünyanın ihracat haritasına koyacak. Bu projeyle Filistin, gelişmiş ve ihraç eden bir ülke olacak. Coğrafi konumu da üretim sahasında önemli bir araç olacaktır.”