Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hamas, Katarlı şirketi ‘suikast girişimi’ soruşturmalarında ‘işbirliği yapmadığı’ gerekçesiyle kapattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hamas’a bağlı güvenlik güçleri, Başbakan Rami Hamdallah’ın konvoyuna yönelik bombalı suikast girişimi ile ilgili soruşturma kapsamında, Katarlı ‘Wataniya Mobile’ şirketinin Gazze Şeridi’ndeki ana binasını kapattı.

Hamas’ın Gazze Emniyet Müdürü Tevfik Ebu Naim, yaptığı açıklamada, “Şirketin Başbakan Hamdallah’a yönelik suikast girişimi soruşturması kapsamında işbirliği yapmaması sebebiyle Kamu Savcılığı tarafında alınan bir kararla kapatıldı. Şirket Gazze Başsavcılığı tarafından gönderilen ve suikast girişimi ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen bir takım kişilerle ilgili kayıt ve çağrı dokümanlarını talep eden resmi yazıya herhangi bir yanıt vermedi. Filistin yönetimi, Hamas üyesi olduğu için Gazze’deki başsavcıyı tanımıyor. Yani Başsavcı tanınmayan bir sistemden (Hamas) tayin edildi. Filistin yönetimi tarafından lisans verilen kurumlar ve şirketler de yönetimin bu tanımama kararını takip etmektedir” ifadelerini kullandı.

Katarlı telekomünikasyon şirketi ‘Ooredoo’nun yan kuruluşu olan Wataniya Mobile, Gazze Şeridi’ndeki çalışmalarına geçtiğimiz Ekim ayında başlamıştı.

Ooredoo Ceo’su Şeyh Suud bin Nasır Al Sani, büyük bir açılış töreni ile şirketin hizmetlerinin başladığını duyurdu. Wataniya Mobile Gazze Şeridi’nde Jawwal’den sonra ikinci cep telefonu operatörü oldu. Şirket 2009 yılından bu yana Batı Şeria’da hizmet veriyor. Şirketin yüzde 48,45’lik hissesi Oordeoo’nun elinde bulunurken, yüzde 34,03’ü Filistin Yatırım Fonu’na, yüzde 17,52’si kamuya ait.

Suikast girişimi nasıl oldu?

Filistin Başbakanı Hamdallah, Gazze’deki bir su arıtma tesisinin açılışını yapmak için geçtiği bölgede suikast girişimine uğramış, konvoyunda yaşanan büyük patlama sonucu 7 kişi yaralanmıştı. Hamdallah daha sonra Gazze Emniyet Müdürü Tevfik Ebu Naim’den suikast girişiminin detayları ile ilgili bilgi aldı. Faillerin, konvoyun geçiş güzergahına yerleştirdikleri, her biri yaklaşık 15 kilogram ağırlığında, el yapımı ve uzaktan kumandalı iki bomba ile suikast girişiminde bulundukları ortaya çıktı.

Gazze’den gönderilen bir rapora göre, ilk bomba patladı. Ancak 37 metre uzağındaki ikinci bomba, teknik bir arıza sebebiyle patlamadı. Şarku’l Avsat, güvenlik güçlerinin, patlamamış bomba üzerinde, uzaktan patlatılması için bulunan cep telefonuna ait numaraya ulaştığını yayınlamıştı. Ancak rakamlar kimsenin adına kayıtlı değildi. Bu nedenle, soruşturma, kayıtsız cep telefonu hattı satıcıları ve bayileri çerçevesinde başladı. Bomba düzeneği üzerindeki hattın satışı ile ilgili bir takım kişiler gözaltına alınarak sorgulandı. Ancak güvenlik güçleri bir sonuca ulaşamayınca, Wataniya Mobile şirketinden numaralarla ilgili detaylı dokümanlar talep etti.

Öte yandan güvenlik güçleri, sürecin içinde yer alıp almadıkları veya bilgi sahibi olup olmadıklarını açıkça belirtmeksizin, eski güvenlik ajanlarının evlerinde arama yaptı. Bununa birlikte Fetih Hareketi, soruşturma kapsamındaki isimlerin çoğunlukla Hamas’a bağlı gruplardan olduklarını ima ederken, Hamas, Filistin yönetimi ile ilişkileri olan birine suçlamalarda bulundu.

Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk, yaptığı açıklamada, Başbakan Rami Hamdallah’ın Gazze Şeridi’ne yaptığı ziyaret sırasında konvoyuna yönelik düzenlenen bombalı saldırının soruşturmalarında somut sonuçlara ulaşıldığını kaydetti. Bir televizyon röportajında, konvoya yönelik bombalı saldırı olayında ‘garip durumlarla’ karşılaşıldığını belirten Musa Ebu Merzuk, “Gazze’deki bir arıtma tesisi açılışına, neden Filistin yönetiminin bir numaralı güvenlik yetkilisi ve istihbarat şefi katılsın ki?” sorusunu sordu. Olaydan en karlı çıkanın İsrail’in olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizen Ebu Merzuk, İsrail’in Filistin yönetimine karşı binlerce projesi olduğunu vurguladı.

Olayın, Filistin meselesiyle ilgili çok sayıda ülkenin Washington’da bir araya geleceği zamanda gerçekleşmiş olmasına dikkat çeken Ebu Merzuk, Gazze’deki bombalı saldırı olayını, Ürdün ziyareti sırasında öğrenen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ziyaretini her ne kadar bitmiş olsa da yarıda kesip derhal geri döneceğinin duyurulduğunu belirtti.

Hamas’a ait ‘Aksa’nın Sesi’ radyosu, yaptığı yayında, Ramallah’taki tarafları, Başbakan Hamdallah’ın konvoyuna yönelik yapılan bombalı saldırı hakkındaki soruşturma ile ilgili kargaşa çıkarmaya çalışmakla suçladı. Radyo, bombalı saldırı olayıyla Filistin Devlet Başbakanlığı ve Fetih Hareketi’ni, Gazze Şeridi’nin güvenliğinden sorumlu Hamas’a yönelik karşıt kampanya yürütmekle itham etti.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Abbas, suikast girişimini ‘Filistin hükümetinin Gazze Şeridi’nde faaliyet göstermesine ve uzlaşıyı engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı gerçekleşmiş, aynı zamanda ulusal projenin tahrip edilmesi ve Gazze’de başka bir devlet kurma konusundaki şüpheli hedeflere hizmet eden bir suç’ olarak nitelendirdi.

Filistinli yetkililer, Hamas’ın soruşturmalarda elde ettiği tüm sonuçları, Filistin yönetimine teslim etmelerini istedi. Soruşturma sonuçlarının, bir yandan devam eden olaydan İsrail’in faydalandığına dair tartışmaların ortasında açıklanması bekleniyor.

Filistinlilerin büyük çoğunluğu, kartları yeniden karmak ve Filistinliler arasındaki bölünmeyi devam ettirmek, militan gruplarını kullanmak, Hamas’ı utandırmak ve uzlaşıyı daha fazla zora sokmak için, İsrail’in bu olaydan doğrudan yararlandığını ve olayın arkasında İsrailli ajanların olduğunu düşünüyor. Bir kısım Filistinliler ise, Abbas’ın kendi hareketi içindeki muhaliflerin ona mesaj göndermek istediklerini düşünürken, bazıları da bunun bir oyun olduğunu söylüyor.