Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Hamas’ yönetimi tehdit edilmeden zayıflatıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tel Aviv/Şarku’l Avsat

İsrailli siyasi kaynaklar, İsrail’in Güvenlik İşleri için Küçültülmüş Bakanlar Kurulu’nda (Kabinet) Gazze Şeridi hakkındaki son müzakerelerde Tel Aviv’in siyasi ve askeri liderlerinin bu aşamada Hamas hareketini devirmemenin ülke için en iyi durum olacağına ikna olduğunu belirtti.

‘Haaretz’ gazetesinin haberine göre söz konusu kaynaklar, güvenlik birimlerine verilen talimatlarda kararlı bir şekilde, “Mevcut çıkarlar, Hamas hareketini zayıflatma ve caydırmayı gerektiriyor. Ancak bu Gazze’deki otoritenin devamlılığını tehlikeye atmadan olmalı” ifadeleri kullanıldı. Habere göre İsrail’in bu tutumu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze Şeridi ve bölgedeki uzlaşı konusundaki tavrından kaynaklanıyor. Bölgedeki insani durumun iyileştirilmesi için konusundaki zorluklar gittikçe artıyor. İsrail bunu gerilime neden olmasından endişe ediyor.

İsrail’in hipotezine göre Abbas, Hamas’la olan müzakerelerde, Filistin hükümetine hizmet etmesi nedeniyle durumu alevlendirmek istiyor. Ayrıca Hamas’a karşı cezai tedbirler arttırmayı planlıyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre siyasi ve askerlerin liderleri, güvenlik hizmetleri, Hamas ile arabuluculuk yapan kanalın Filistin otoritesinin ortak olduğu süreçten daha başarılı olduğunu düşünüyor. İsrailli siyasi kaynaklar, “Hamas’ın durumunda bir değişiklik yok. Hedef, altyapının çökmesini önleme arzusu nedeniyle Gazze’deki egemenliğini korumak. Bu İsrail’e zarar verebilir” şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz Pazartesi günü Yahudi basınına yaptığı açıklamada, Tel Aviv’in bir yandan İsrail askerlerine ve vatandaşlarına dokunmayı amaçlayan kuvvetlerin girişini engellemeye çalıştığını, öbür yandan oradaki insani durumun çöküşünü önlemeye çabaladığını söyledi.

Haaretz gazetesinin haberinde siyasi kaynaklar, “Bizi yok etmek isteyenlerle siyasi bir çözüme varamayız. Nihayetinde tümüyle patlayacak bir çöküşü önlemek için insani çözümün yanısıra caydırıcı çözüm de mevcut. Çöküş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Hamas için bütçeyi azaltma kararından kaynaklanıyor. İsrail ateşkes için bir anlaşmaya varmak üzereydi. Ancak geçtiğimiz Cuma günü sınır yakınında meydana gelen olaylarla dağıldı. Bence beklentiler Gazze’ye yakıt girişinin gerilimi yatıştırması yönündeydi. Ancak onlar sınırdaki tel örgülere zarar verdiler” ifadelerinin kullandı.

Siyasi kaynaklar “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş çıkmasını engellemeye çalışıyor. Ancak bunu her zaman yapamaz. Sahne ardındaki seçenekler, ilk ihtimal olarak Gazze’nin işgalini ardından da bölgeyi kime teslim edeceğimizi içeriyor. Teslim edebileceğimiz birileri olsa bölgeyi işgal ederdik. Bunun can kaybı olmaksızın olmasını sağlamak gerekiyor. Ancak bölgeyi teslim edebileceğimiz kimse yok. Araplar bunu duymak dahi istemiyor. İkinci ihtimal ise, Gazze’ye işgal olmaksızın çok sert saldırılarda bulunmak. Fiili olarak onlar çok sert saldırılarda da bulunuyoruz” şekl,nde konuştu.

Haaretz’e göre İsrail’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında ‘böl ve yönet’ politikası yürütmeye kararlı görünüyor. Filistin Yönetimi Gazze Şeridi’nde etkisini kaybederken, İsrail, yaşam standardını koruyarak Batı Şeria’daki etkisini güçlendirmeyi planlıyor. Bu bağlamda İsrail’deki Filistinli işçilerin sayısını artırma olasılığı üzerinde çalışıyor. Ayrıca Filistin Otoritesinin bölgelerinde kısmi sükûnet sağlamak için bölgedeki ekonomik işbirliğini ele alıyor.

Gazetenin haberine göre İsrail, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın yetkilerini tehlikeye atmamakla birlikte geçtiğimiz hafta sonu füze saldırısını üstlenen İslami Cihad hareketine karşı çalışmaya kararlı.