Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hamdallah’dan, Hamas’a ‘Abbas’a destek’ çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, hükümetinin ‘Gazze’de acilen yetki devri’ talebini yineledi.

Hamdallah, “(Filistin’in) Güney illerindeki hizmetlerin tamamını gerçekleştirerek halkımıza yardım etmek, engellenen konumumuzu geri kazanmak ve radikalizm karşısında dimdik durabilmek için Gazze bölgesindeki sorumlulukları noksansız bir şekilde geri almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Tecrit edilen bölgelerimizi koruma ve kimliğimizi himaye etme çabalarımız, ancak ve ancak halkın ve kurumların birliğinin sağlanması ile meyvelerini verebilir” diyen Hamdallah, özellikle Hamas Hareketi’ni ve diğer milliyetçi ve İslamcı hareketleri ‘Filistin halkına yönelik bütün komplo ve zorluklar karşısında, meşru olan Mahmud Abbas liderliğinin arkasında durmaya’ çağırdı.

Ayrıca Filistin halkının tek ve meşru temsilcisi olan Filistin Kuruluş Örgütü (FKÖ) sıfatıyla, Hamas’ı, Filistin Ulusal Konsey’ine katılmaya davet etti.

Hamdallah, Mahmud Abbas’ın da desteğiyle, BM, AB, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı Gazze Şeridi’ndeki katliamı durdurmak için acil müdahaleye çağırdı. Hamas, Mahmud Abbas’ın Gazze Şeridi’ne misilleme yapabileceği ve yakın zamanda personellerin maaşlarında kesilme olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Hamdallah ise, bu eylemleri bir ‘bölgenin kararlılığına inen bir darbe ve ucuz siyaset karşılığında ekmek parası için şantaj yapmak’ olarak nitelendirdi.
Yaptığı şiddetli açıklamada Hamdallah şöyle dedi: “Bu siyaset, Filistin halkının birleşmesini hedeflemektedir. Filistin ve Gazze meselesi ile alakalı olan kapalı odalardaki anlaşmaların uygulanmasına hazırlık olarak Batı Şeria’nın Gazze’den ayrılmasına adanmıştır.”

BM, AB, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ile bütün Filistin halkını sorumluluklarının yanında durmaya çağıran Hamdallah, en kötü hayat şartlarıyla yüzleşen Gazze’deki milyonlarca Filistinlinin hayatını hiçe sayan bu katliamın durdurulması için acil bir müdahalenin şart olduğunu belirtti. Zalimin kuşatmasına bir son vermenin de en büyük hakları olduğunu ifade etti. Hamdallah, Hamas saldırılarına işaret ederek, Gazze Şeridi’nde barış oluşturma girişimlerinin engellenmeye çalışıldığına da dikkat çekti.

Mısır ise Hamas ile Hükümet arasında daha derin anlaşmazlıklara neden olan Gazze Başbakan’ı Rami el-Hamdallah’a düzenlenen geçen haftaki suikast girişiminin krizini etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Bununla birlikte, Hükümet Gazze Şeridi’ndeki egemenliğin ve yetkilerin tamamen Hükümet’e teslim edilmesi için ısrar etti. Hamas ise bu talebe olumsuz cevap veriyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Hamas’ın bölgeyi Filistin hükümetine teslim etmemesi halinde Gazze Şeridi’ni ‘İ syancı Bölge’ ilan edecek.

Abbas, Hamas Hareketi’nin 13 Nisan’da Hamdallah ve Farac’a suikast girişiminde bulunduğunu belirtmiş ve Gazze Şeridi’ne karşı ‘ulusal, yasal ve mali önlemler’ alma niyetinde olduğunu açıklamıştı.

Şu ana dek, bölgeyi teslim edeceğine dair hiçbir işarette bulunmayan Hamas, Ramallah’da bulunan kargaşaya işaret ederek, Abbas’ın Mısır aleyhindeki suçlamalarını da reddetti.
Yetki hususunda Hamas ve Hükümet arasında önceden beri bir anlaşmazlık söz konusu. Hamas, yönetimi, onu olay yerinden çıkarmaya çalışmakla suçluyor.

Gazze Şeridi’nin teslim edilmesi konusundaki ihtilaf, Filistin Ulusal Konseyi’nin toplanması konusunda yeni bir tartışmanın daha başlamasına sebep oldu. Çünkü Hamas, Ramallah’daki Ulusal Filistin Konseyi’ne katılmayı reddederek, toplantının Ramallah’ın dışında bütün grupların katılacağı bir zamana ertelenmesini talep etti.

Fakat Fetih Hareketi açık bir şekilde ‘bölünme sora ermediği takdirde Hamas’ın örgütün bir parçası olmayacağını’ açıkladı.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Ulusal İlişkiler Komiseri Azzam al-Ahmed; ‘Ulusal Konsey oturumunun programa göre yapılacağını’ söyledi. Konsey toplantısı konusundaki ısrarın, bölünmeyi sona erdirme ve Hamas’ın da buna katılması umuduyla yapıldığını kaydeden Ahmad, Hamas’ı bölünmeyi ciddi ve hızlı bir şekilde sona erdirmeye davet etti. Ahmad, “Bu olmadığı takdirde Hamas ve İslami Cihad’ın katıldığı 2005 Deklarasyonuna göre yeni bir konsey kurmaya hazırlanacağız” dedi.

Toplantının önemine dikkat çeken Ahmad, “Toplantı, Filistin Kuruluş Örgütü’nün koşullarını devlete geçişin ayrılmaz bir parçası olarak güçlendirmek ve gelecekteki zorluklarla yüzleşmek için önemlidir.” şeklinde yorumda bulundu.

Hamas ve İslami Cihad’ın yanı sıra Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FKHC) tutumu ne olursa olsun, toplantının bu 30 Nisan’da Ramallah’da gerçekleşmesi bekleniyor. Konsey; Fetih hareketi, bağımsızlar, örgütler, sendikalar ve ordu dâhil olmak üzere Filistinli grupları kapsıyor.
Konsey toplantısı bu kez büyük bir önem taşıyor. Çünkü Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü için yeni bir İcra Komitesinin seçilmesini bekliyor. Bu bağlamda atılacak olan önemli adımlar ise, ‘yeni bir kanunun oluşturulması’ ve ‘iç ve dış radikalizmle mücadele edilmesi noktasında yeni yöntemlerin geliştirilmesi’.

Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) için yeni yönetim kurulu seçiminin hızlı bir şekilde tamamlanmasını istiyor. Bu yönetim kurulu ise, Filistin Halkı için herhangi bir zorlayıcı durum olmaksızın yetkide kolaylaştırıcı bir geçiş oluşturmak adına, gerek iç gerekse dış siyasette en yüksek liderlik heyeti olma özelliğini taşıyor.

Ulusal Konsey, kuruluşundan bu yana 22 toplantı düzenledi. En sonuncusu, organizasyonun 18 üyeye tamamlanması için 6 yeni üyenin daha atanması ve seçilmesi ile sona eren, 2009 yılında Ramallah’da gerçekleştirilen özel bir oturumdu.