Lübnan’da yeni hükümeti kurmakla görevli Başbakan Saad Hariri bugün Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a yeni bir çözüm önerisi sunacak. Hariri ayrıca genel seçimlerin yapıldığı Mayıs ayından bu yana süren hükümet kurma krizinin çözümü için. Dürzi ve Hristiyan kotalarıyla ilgili olarak umutların giderek azaldığı bir zamanda Hariri, Cumhurbaşkanına bir takım öneriler getirecek.
Cumhurbaşkanı ile Saad Hariri’nin hükümet kurmayla ilgili bugün görüşecek olması dikkat çekici bir hareketliliğe sebep olurken yine de konuya iyimser bakanların sayısını arttırmadı. Müstakbel Partisi yöneticilerinden biri Şarku’l Avsat’a yeni teklifler olduğunu söyleyerek şu açıklamada bulundu: “Hızlı bir düzenleme, Hariri’nin sunacağı yeni önerilere karşı Avn’ın tutumuna bağlı.”
Yetkili, Avn’ın Cumhurbaşkanı ve Özgür Vatan grubuna 11 bakan verilmesi talebinin “taciz edici bir tutum” olarak nitelendirerek “Hariri’nin yeni önerisi Cumhurbaşkanı’nın talepleriyle uyumlu olmak zorunda değil” dedi.
Kaynak, çözümü kolay olmayan temel sorunun Cumhurbaşkanının 11 bakan konusundaki ısrarı olduğunu söyleyerek “ bütün çabalar sonuçsuz kalacak” dedi. Ancak Başbakanın bu sorunların üstesinden gelebileceğini vurguladı.
Hristiyanların bakanlığıyla ilgili en belirgin düğüm, Dürzi İlerici Sosyalist Parti’nin karşı çıktığı rakip Dürzi lider Talal Arslan’ın bakan yapılması. Ayrıca buna, Hizbullah’ın 8 Mart hareketinden bakan olmasını istediği kişiye Müstakbel hareketinin karşı çıkması da ekleniyor.
Üçlü bir hükümette Hristiyanlar Cumhurbaşkanı, Özgür Yurtsever Hareketi ve Lübnan Kuvvetleri Hareketine ek olarak Marada hareketinden bir bakanla 15 bakan çıkarmaya hak kazanıyorlar.
Kaynaklara göre bir çözüm üretmenin yolu Cumhurbaşkanı kendi kotası ve Özgür Yurtsever Hareketi için 9 bakana razı olması. O zaman Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin de 4 bakana ulaşma imkanı var. Böylelikle herkesin razı olacağı bir formüle ulaşılabilir.
Lübnan Kuvvetleri son günlerde Başbakana yardımcı olmak için bakanlık konusunda gösterdiği esnekliği diğerlerinin de göstermelerini istiyor. Parti, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Biz bir formül önermiyoruz. Cumhurbaşkanıyla anlaşmayı sağlayacak formül, hükümeti kurmakla görevlendirilmiş Saad Hariri’nin elindedir.” Partilerinin iyi niyetine dikkat çeken yetkili özellikle Dr. Samir Caca’nın siyasi iklimi yatıştırma çabalarına dikkat çekti. Öte yandan aynı konuda Demokratik Parti milletvekillerinden Bilal Abdullah hükümetin oluşumuna eşlik eden krizin dün sona erdiğini söyledi ve “eğer tüm parti ve hareketlerin hacmine uygun olarak temsil edilmesi konusunda bir anlayış oluşursa hükümeti kurma çözümlere kesinlikle ulaşacağız” dedi.
Abdullah şunları söyledi: “Bize göre Demokratik Parti ile İlerici Sosyalist Partisi’nin yönelişleri ve talepleri de aynıdır; bu da her grubun kendi temsil gücünü bilmesi ve diğerlerinin iradesine saygı göstermesidir. Tutumumuz açıktır. Sadece Hristiyanların değil tüm Lübnanlıların seçimine saygı gösterilmelidir. Yine hükümeti kurmakla görevli Hariri’ye tüm taraflarla görüşüp temsil güçlerine göre bir hükümet planlaması yapmasına izin verilmelidir.” Abdullah ekonomik krize dikkat çekerek hükümeti kurmaktan başka seçeneklerinin olmadığını vurguladı.
Bu arada milletvekili Mario Avn, hükümeti kurma şartlarının Özgür Yurtsever Partisi’nde değil, Lübnan Kuvvetleri ve Dürzilerin elinde olduğunu söyledi. Ve kendilerinin herhangi bir kişiye veto koymadığını ifade ederek tek istediklerinin partilerin oy oranlarına göre temsil edilmesi olduğunu belirtti.