Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hariri, Müstakbel Hareketi içinde hesaplaşmalara başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan’da yapılan yorumlar Başbakanı Saad Hariri’nin partisi Müstakbel Hareketi’nde yeniden yapılanmaya gittiği yönünde. Zira Hariri, son seçimlerin ardından partisinde bir değerlendirme masası kurdu ve parti içindeki yetkilileri değerlendirmeye aldı. Lübnan Başbakanı, seçimin ardından ilk iş olarak iki yetkiliyi görevden aldı. Müstakbel Hareketi’nin ikinci ismi olan Hariri’nin ofis müdürü Nadir Hariri, parlamento seçimlerinin ardından parti içinde başlayan hesaplaşmada görevden alınan ilk isimdi. Ancak Hariri’ye yakın bir kaynak parti içinde başlayan istifalar için, “Müstakbel Hareketi’nin yeniden yapılanmaya gittiği çıkarımını yapmak için henüz erken” değerlendirmesi yaptı.

Hariri’nin ofis müdürü Nadir Hariri istifa ederken, genel seçim koordinatörü Visam Hariri ve Başkanlık Ofisi Takip Departman Direktörü Mahir Ebu Hudud da 6 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde parlamentodaki koltuklarını kaybetmelerinin ardından görevden alındılar.

Başbakan Hariri’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Nadir Hariri’nin istifa ettiği belirtildi. Muhammed Muneymene’nin Hariri’nin ofis müdürlüğüne vekaleten tayin edildiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca “Tüm çevrelerde seçim sürecinin incelenmesinin ardından genel seçim koordinatörü Visam Hariri ve Başkanlık Ofisi Takip Departman Direktörü Mahir Ebu Hudud görevden alındı” denildi.

2009 yılındaki seçimlerde Müstakbel Hareketi’nin koltuk sayısı 33 iken geçen hafta düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından 21’e düştü. Ancak parti halen parlamentodaki 4 büyük blok arasında yer almaya devam ediyor. Hariri, seçimlerin ardından “Burada (Müstakbel Hareketi’nde) bir açık var. Her birimiz bundan sorumluyuz. Şüphesiz bunun hesabı görülecektir” diye konuştu.

Hariri’nin aldığı kararlar “parti içinde yeniden yapılanmaya gidiliyor” yorumlarını da beraberinde getirdi. Halk baskısı ve bazı yetkililerin sahadaki davranışları, hazırlanan raporlara “parti içinde bir açık var” olarak yansıdı. Partililer tarafından bu “açık” son seçimlerde yaşanan düşüşün sebebi olarak görülüyor. Ancak Hariri’ye yakın bir isim konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Konu hakkında konuşmak için henüz erken” diyerek partililere resmin tamamını görene kadar bu tür hikâyelerden uzak durma çağrısında bulundu.

Hariri’nin aldığı kararlar, 2005 yılında uğradığı suikast sonucu ölen Refik Hariri’den bu yana Lübnan siyasetine adım atan ve Sünni kesimlerde karşılık bulan Müstakbel Hareketi tarihine bir ilk olarak geçti. 2005 ve 2009 seçimlerinde büyük zaferlere imza atan Müstakbel Hareketi, 2009 yılı seçimlerinde aldığı 33 koltukla parlamentodaki en büyük parti grubu unvanını almıştı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Müstakbel Hareketi milletvekili Muhammed el-Hicar söz konusu kararları “yeniden yapılanma” olarak görmediğini belirterek şunları söyledi:

“Bu durum Başkan Hariri’nin seçimleri değerlendirmek için parti içinde başlattığı bir değerlendirme sürecidir. Bu süreçte, geçmiş döneme ait çalışmalar ve yapılanlar gözden geçirilir. Buna göre de ödül-ceza ilkesi benimsenir. Bu süreç, kendini demokratik bir yapı olarak tanımlayan tüm partiler tarafından örnek alınması gereken bir adımdır. Seçimde aldığımız yüksek oranlar rakiplerimizin bütün tahminlerini boşa çıkardı. Ancak seçim sonuçlarında daha yüksek bir oran bekliyorduk. Ayrıca bazı kişilerin sebep olduğu açığı da araştırıyoruz. Şunu vurgulamakta fayda var; seçim için çalışan birinin hataya düşmesi gayet doğal karşılanacak bir durum. Ancak parti şu an bunun nedenleri üzerinde duruyor. Acaba bu tablo bir kusurun veya ataletin sonucu muydu? Yoksa bazı kişilerin kendine uygun olmayan makamlarda bulunmasından mı kaynaklandı?”

Hariri, ajandasında yer alan bir dizi programı dondurarak değerlendirme sürecine başladı. Bazı kişilerin görevden alınmasına yönelik kararlar verdi. Yapılan yorumlar Hariri’nin önceki gün seçim sürecine ilişkin tüm bölgelerden gelen raporları değerlendirmeye başlaması göz önüne alınırsa bu sürecin şimdiye kadar görevden alınanlarla sınırlı kalmayabileceği yönünde. Hicar konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Hariri uygun kararlar alabilmek için bölgelerden gelen verilere yoğunlaşmış durumda. Süreç, ödül-ceza ilkesine göre işleyecek. Uzun zamandır talep ettiğimiz hesaplaşma şu an uygulanmaya başladı.”

Söylentiye göre bu kararların partinin üst düzey yetkililerine, örneğin partinin genel sekreteri Ahmed Hariri ve milletvekili Behiye Hariri gibi isimlere kadar uzanabileceği konuşuluyor. Ancak bu tür söylentilere partiden yalanlama geldi. Partinin genel sekreterliğinden önceki gün yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Başkan Saad Hariri’nin özveriyle aldığı kararların arkasından uydurma haberler ve söylentiler dolaşıyor. Genel sekreterlik olarak dolaşan haberlerin ve söylentilerin gerçeklik payı olmadığının altını çiziyoruz. Kararlar, Başkan tarafından verilir ve genel sekreterlik resmi olarak bunları ilan eder.”