Beyrut yönetimi, Lübnan’daki elektrik krizini çözmek amacıyla yüzünü yüzer elektrik santrallerine çevirdi. Söz konusu enerjiyi taşıyan gemilerin hem masraf hem de zaman olarak ülkeye tasarruf sağlaması bekleniyor. Ancak özellikle güney bölgesinde yaşayan halkta bu gemilerin çevre kirliliğine yol açabileceği endişesi hakim.
Lübnan yönetimi, Beyrut’un güneyindekiCiyyeh Elektirik Santrali’nde üretim gerçekleştirilebilmesi için Enerji ve Su Bakanlığı tarafından getirtilen Türk gemisinin bölgeye giriş yapmasına yönelik ortaya çıkan sorunu çözdü. Lübnan hükümetini kurma görevi verilen Saad Hariri’nin geçici hükümetinin Enerji ve Su Bakanı Sezar Abi Halil, Ciyyeh Elektirik Santrali’nin Şuf seçim bölgesinde yer almasından dolayı sorunun çözüm sürecini kolaylaştırmak için Lübnan İlerici Sosyalist Partisi (PSP) Genel Başkanı Velid Canbolat ve Milletvekili Vail Ebu Faur ile Karadeniz Powership Esra Sultan adlı gemi hakkında görüşme gerçekleştirdi.
PSP Genel Başkanı Canbolat, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Osmanlı gemisi, Bakanlar Kurulu’nun üstü kapalı onayıyla geldi. Bu gerçeği esnek bir şekilde ele almamızı tavsiye ediyorum. Lübnan Dağı bölgesine enerji tedarikini artırmamızı istiyorum ve çözümün devlete Ciyyeh’de yeni bir tesise mal olmamasını umuyorum” ifadelerini kullandı. Canbolat son olarak hava kirliliğine karşı da uyarıda bulundu.
Yeni Türk enerji gemisi, dün sabah tüm teknik hazırlıkları tamamladıktan sonra Ciyyeh Elektirik Santrali’ne girerek fabrika ağına bağlanmış ancak yetkili makamlar tarafından giriş izini bulunmadığı gerekçesiyle santralden çıkarılmıştı. Ücretsiz olarak hizmet veren gemi, elektrik ağını 235 MW güçle beslemek amacıyla üç aylığına getirilmişti.
Ciyyeh Belediyesi ve bölge sakinleri ise çevre kirliliği ihtimaline yömelik endişeler taşıyor. ‘Bölgede yeni kirlilik kaynaklarına’ izin vermeyeceklerini dile getiren bölge sorumluları ve vatandaşlar yaptıkları açıklamada enerji üreten söz konusu gemiyi istemediklerini belirtti. Bölgedeki kirliliğe son verilmesi çağrısında bulundu.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Türk şirketi Karadeniz Holding’in sahibi olduğu Karadeniz Powership Esra Sultan gemisi hakkında bölgedeki medya kaynakları şunları aktardı:
“Gemi, iki yıl önce de hava kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle protesto edildi. Ancak yargının harekete geçmesiyle yüzer elektrik santrallerinden gelen kirliliğin Lübnan’da elektrik üreten fabrikaların sebep olduğu kirlilik düzeyinden daha az olduğu kanıtlandı.”
Diğer yandan Enerji ve Su Bakanı Sezar Abi Halil, geminin Lübnan kıyılarına ulaşmasının gecikmesine 15 knota ulaşan rüzgar hızı ve hava şartlarının sebep olduğu açıklamasında bulundu. Bakan Halil, ücretsiz hizmet veren geminin kaptanının kendilerine bunun yüzer elektrik santrali olan bir gemi için tehlikeli olduğunu ve hava sakinleşinceye kadar gemiyi limandan uzak tutmaları gerektiğini söylediğini aktardı.
Enerji ve Su Bakanı Halil dün yaptığı açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Bu gemiyi getirmek için çeşitli nedenlerimiz vardı. Vatandaşlara ek elektrik enerjisi sağlamak için profesyonel ve ulusal olarak en uygun şekilde çalışıyoruz. İlk amacımız yüzer elektrik santralini Zahrani Elektrik Santrali’ne bağlamaktı. Zira oradan ülkeye iki saat kadar daha eşit bir şekilde elektrik verebiliyoruz. Bununla birlikte güneydeki ve diğer bölgelerdeki sorunları da çözebiliyoruz. Güneyli milletvekilleri, yüzer santralin Zahrani’de olmasını talep etti. Fakat kurulum çalışmaları en az üç hafta sürecekti. Daha sonra bu seçeneği eledik ve Ciyyeh Elektrik Santrali’ne yöneldik. Elektrik dağıtımı adil olmalıydı. Ciyyeh’deki elektrik dağıtımı Zahrani’deki gibi olmadı. Bugün gemiyi tesise sokmaya çalıştık ancak 15 knota ulaşan rüzgar hızı buna engel oldu. Üçüncü seçenek geminin ez-Zevk limanındaki elektrik santraline getirilmesiydi. Ancak bu durumda sadece sınırlı bölgelere elektrik sağlanabilir.”
Medyada çıkan bir takım haberleri yalanlayan Bakan sorunun sadece rüzgar hızı engelinden kaynaklı olduğunu belirterek mevcut gemilerin sözleşmesini üç yıl daha uzattıklarını söyledi.
Bakan Halil açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlar Kurulu, 1 kW başına düşen birim fiyatı olan 5.85 sentin 4.95’e indirilmesiyle bu rakamı kabul etti. Biz bununla da yetinmedik, görüşmelere devam ettik ve söz konusu meblağı 4.90 sente düşmeyi başardık. Artık ücretsiz hizmet veren ek bir gemiye sahibiz. Elektrik enerjisine ödenen fiyatı ücretsiz ek geminin sağlayacağı enerjiyle hesaplarsak, fiyatı 1 kW başına 4.20 sente düşürdüğümüzü söyleyebiliriz.”