Beyrut: Şarku’l Avsat
Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Hariri, başkent Beyrut’ta partisi Müstakbel Hareketi’nin grup toplantısında, 10 güne kadar yeni hükümetin kurulacağını belirtti.
Hükümetin önümüzdeki 10 gün içinde kurulacağını vurgulayan Hariri, ülkenin hükümete ihtiyaç duyduğunu ve ekonomik durumun bunu gerektirdiğini kaydederek, herkesin ülke için bazı tavizler vermesini gerektiği söyledi.
Hariri son kez ‘Yeni Hükümet’ turlarına çıkıyor
Yeni Hükümet’i kurma turlarında başarısız olması durumuda görevi tekrar kabul etmeyeceğini vurgulayan Hariri, “Hükümeti bu sefer de kuramazsam, kimse tarafından tekrar bu işin bana yüklenmesini istemiyorum. İlk hükümetimde hüküm süren koşullar bugününkünden farklı” ifadelerini kullandı.
Hariri, Lübnan Kuvvetleri ve Özgür Yurtsever Hareket dahil tüm tarafların tavizde bulunduklarını ifade etti. Başbakan “herkesin taviz vermesi ve bu çerçevede yapılan tüm sözleşmelerin çözüme yönelik olması gerektiğini” söyledi.
Hariri dün (9 Ekim) Samir Caca’nın liderliğini yaptığı Lübnan Kuvvetleri Partisi’nden Enformasyon Bakanı Melhem Riyaşi ile bir araya geldi.
İyimserliğinin, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı toplantı atmosferinden kaynaklandığını belirten Hariri, Lübnan Dışişleri Bakanı ve Özgür Yurtsever Hareketi Genel Başkanı Cibran Basil’in son basın toplantısında kullandığı ifadelerin olumlu olmadığını söyledi.
Her partinin alacağı Bakanlık sayısı konusunda sessiz kalan Hariri, kota dağılımında bazı değişikliklerin olduğuna işaret ederek, hükümetin oluşumuna ilişkin benimsediği kriterin “ulusal bir mutabakat hükümetinin oluşturulması” olduğunu belirtti.
Hariri, “Kendimizi gelecekte herhangi bir hükümetin oluşumuna hapsediyoruz. Bunun anayasal ve örf bakımından bir temeli olmadığı gibi tarihsel ve coğrafi olarak da bir temeli yok” diyerek sözlerini sürdürdü.
Yeni Hükümet krizini aşmada Fransa’dan destek aldığı iddialarını yalanlayan Hariri, Uluslararası CEDAR Konferansı’nda çizilen yol haritasının ve Lübnan’a sağlanan fonların tehlikede olduğunu vurguladı.
Hariri, açıklamasının devamında, “Dünyanın bizi bekleyeceğini düşünüyorsak, yanılıyoruz. Dünya dönüyor ve günler geçiyor. Bu fonlar Lübnan ekonomisine yardım için sağlandı. Ama eğer Lübnanlılar kendilerine yardım etmek istemiyorlarsa, Dünya onları bekleyecek mi? Bugün Dünya Bankası tarafından Lübnan için onaylanmış bir kredi var. Eğer hükümeti kurmakta başarısız olursak, bunu kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.
Hariri, 3 Kasım’da İran’a yönelik yaptırımların yürürlüğe girmesi ile hükümet oluşumun irtibat hususunda, “Umarım kimse böyle düşünmez. Çünkü Lübnan İran değil, İran da Lübnan değil” yorumunda bulundu.
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, 9 yıl aradan sonra 6 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından Başbakan Saad Hariri’yi 24 Mayıs’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Genel Seçimlerin sonucu olarak Meclis aritmetiğinin değişmesi sandalye sayısını arttıran partilerin Yeni Hükümet’te daha fazla Bakanlık istemesine yol açmıştı.
Lübnan’da yetki makamları Mezhep ve Dini kimlik kotalarına göre belirleniyor. Aynı kimlik çatısı altında farklı siyasi partilerin olması o kotaya kimin hakim olacağı krizini beraberinde getiriyor. Özellikle Dürziler ve Maruni Hristiyan partiler kendi aralarında çekişirlerken 2 Şii parti ittifakını koruyor.
Meclis aritmetiği
Lübnan’da 6 Mayıs genel seçimlerinde, İslamcı Şii “Hizbullah” ve Seküler Şii “Emel” Hareketi ittifakının yanı sıra Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca liderliğindeki Lübnan Kuvvetleri Partisi de büyük ilerleme kaydetti.
Buna karşılık Cumhurbaşkanı Avn’ın partisi Maruni Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi’nin milletvekili sayısı 22’den 18’e, Başbakan Hariri’nin Seküler Sünni çizgideki partisi Müstakbel Hareketi’nin ise 34’den 21’e düştü.
Mecliste Hizbullah 14, Emel Hareketi 17, Özgür Yurtseverler Hareketi ve müttefikleri 29, Müstakbel Hareketi 21, Lübnan Kuvvetleri Partisi 16, Dürzi lider Velid Canbolat’ın İlerlemeci Sosyalist Partisi 8, eski Başbakan Necib Mikati’nin seküler Sünni çizgideki Azm Hareketi 4, Esedçi çizgideki Suriye Sosyal Milliyetçi Parti 3, eski Cumhurbaşkanı adayı Süleyman Franci’nin partisi Maruni Hristiyan Marada Hareketi 3, Sami el-Cemil’in liderliğindeki Maruni Hristiyan Lübnan Ketaib Partisi 3 ve Şii Hizbullah’a yakın diğer bazı partiler de 4 sandalyeye sahip oldu.
Seçim sonucunda 2’si kadın 6 bağımsız isim de meclise girmeye hak kazandı.