Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Haşhaş üretimi, Lübnan ekonomisine katkı sağlayacak mı? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan, yıllardır elektrik, su ve trafik gibi sorunlarla birlikte, siyasetçilerin dar hesaplarından kaynaklanan siyasi sorunlarla da boğuşuyor. Ülkeyi iflasa götürmesinden endişe edilen ekonomik bunalım, Lübnan halkının yaşam şartlarını zorlaştırıyor.

Başta elektrik olmak üzere ülkede yaşanan sorunların çözümü, Hazine’ye 2 milyar dolarlık yük getirirken, Lübnan halkı ekonominin düzelmesi için mucize bekliyor.

Kimileri ekonominin kurtulması için Lübnan sahilleri karşısında keşfedilen doğalgaz ve petrol yataklarına umudunu bağlarken, kimileri ise McKensey raporunun uygulanmasına umut bağlıyor.

Lübnan’da son zamanlarda gündemde olan en sıcak konulardan biri de haşhaş üretimi. Bu üretimin, tıbbi amaçlarla yasallaştırılmasına ilişkin tartışmalar büyüyor..

Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Elizabeth Richard’a, hükümetin haşhaş üretimini yasallaştıracak adımları tartışmaya başladığını bildirdi.

Uzmanlar, tıbbi amaçlarla yapılacak haşhaş üretiminin Lübnan ekonomisine yıllık 1 ila 2 milyar dolarlık katkı sağlayacağını tahmin ediyor.

Üretimin yasallaşması için ABD’deki uygulamaları örnek alan Berri ise konuyu istişare etmek üzere Ocak ayında, Terörün Finansmanıyla Mücadele Bakanı Marchel Pringesli ile bir araya gelmişti.

ABD merkezli McKensey şirketinin, Lübnan’daki haşhaş üretimine dair tavsiyelere yer verdiği bir raporu bulunuyor.

Aralarında İlerlemeci Sosyalist Parti lideri Velid Canbolat’ın da bulunduğu çok sayıda Lübnanlı siyasetçi, haşhaş üretiminin yasallaşması için yıllardır hükümete baskı yapıyor.

Öte yandan haşhaşla ilgili çıkarılacak kanunların, uluslararası kanunlarla uyumlu olmaması halinde üretimin tehlikeli olacağını savunanlar da mevcut. Lübnan devletinin cezai yaptırımlara rağmen yasadışı haşhaş üretimiyle yeterince mücadele edemediğini savunan söz konusu çevreler, üretimin yasallaşması halinde Lübnan toplumunun büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiyor.

Resmi rakamlara göre Lübnan’da haşhaş üretimine uygun yaklaşık 3 bin ila 4 bin hektar zirai alan bulunuyor. Ülkede kaçak haşhaş üretiminden yıllık 600 milyon ile 2 milyar dolar arası gelir sağlandığı tahmin ediliyor.

Lübnan hükümeti 1992 yılında haşhaş üretimini ‘alternatif ziraat’ adlı kanunla kontrol altına almaya çalışmış ancak başarısız olmuştu.