Birleşmiş Milletler’in (BM) bugün yayınlanan raporuna göre, küresel ısınma aynı hızda devam etmesi ve bu artışı durdurmak için eşi görülmemiş adımlar atılmaması durumunda 2030 ila 2052 yılları arasında hava sıcaklıklarının 1.5 santigrat derece yükselmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) geçtiğimiz hafta Güney Kore’nin İncheon şehrinde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında4ethyn 2015 yılında hükümetlerin talebi üzerine hazırlanan raporda son dokunuşların yapılması için bir araya geldi.
Bu rapor, hükümetlerdeki karar mercileri için 2015 Paris Anlaşması’nın nasıl uygulanacağı konusunda temel bilimsel bir rehber niteliğindedir.
IPCC, 2015’teki Paris İklim Anlaşması görüşmelerinde mutabık kalındığı gibi küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 2 santigratta sınırlandırılması yerine bu hedefin 1.5 santigrat derecenin altında sınırlandırılmasının ‘insanlar ve doğal ekosistemler için açık yararları olduğu’ vurgulandı.
18 yüzyılın başından bu yana hava sıcaklıkları, iklim değişikliğinden sorumlu temel sera gazı olan karbondioksit emisyonlarının artmasından sonra 1 santigrat derece arttı.
Rapora göre, 1.5 santigrat derecelik artış, iklim değişikliğinden kaynaklanan tehlikelere neden olacak fakat bu tehlikeler 2 derecelik artıştan kaynaklanan tehlikelerden daha az olacak.
Raporda sera gazı emisyonları düzeyi bu şekilde ilerlerse 1.5 santigrat derecelik ısınma limiti 2030 yılına kadar aşılabileceği belirtildi. Ayrıca 1.5 santigrat derece hedefi için insan kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonlarının 2010’daki düzeyini 2030 itibarıyla yüzde 45 oranında azaltılması ve 2050’de de bu seviyenin sıfıra indirilmesi gerekiyor.