Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin ofisinden bugün yapılan açıklamada, İsrail ve ABD yönetimine karşı ittifak kurmak için bölgede ‘ciddi hareketlenmeler’ yaşandığı belirtildi.
Heniyye, bugün, Gazze’de düzenlediği basın toplantısında, kurulmak istenen ittifakların ‘İsrail’in varlığını tanımama ve İsrail-ABD projelerine karşı kapsamlı direniş seçenekleri benimsediğini’ belirtti.
“Hamas, Filistin meselesinin içini boşaltmaya çalışan İsrail ve ABD politikalarına karşı ümmetin var olan potansiyelini harekete geçirmek için siyasi ilişkilerini yeniden şekillendiriyor” ifadelerini kullanan Heniyye, bugünlerde bölgeye ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin ‘ne Filistin ne de Arap bölgesinde istendiğini’ söyledi.
Heniyye, mevcut ABD yönetiminin barış sürecinin gözetimi konusunda dürüst bir arabulucu olmadığını ve olmayacağının altını çizdi.
Washington’un, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla İsrail’le stratejik bir ortaklık içinde olduğunu, Arap ve İslam ülkesinin çıkarları ve taleplerini kesinlikle hesaba katmadığını ortaya koyduğunu belirten Heniyye, ABD ve İsrail kararlarının ‘bölgede barışın sağlanması ve Arapların Filistin davasının içinin boşaltılması pahasına İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin hedeflenmesi’ konusunda uyarılarda bulundu.
‘Ne Mısır ne de Ürdün’de bir Filistin devleti söz konusu değil’
Filistin’e alternatif tüm projelerin tamamının reddedildiğini ne Mısır ne de Ürdün’de bir Filistin devletinin söz konusu olamayacağının altını çizdi.
1950’lerin başlarında yerleşim projelerini yıkan Filistin halkının, mevcut tüm yerleşim veya alternatif bir ülke sunan tüm projeleri yıkmaya gücünün yetebileceğini vurguladı.
“Bundan böyle hiçbir Arap ülkesi İsrail ile ilişkilerini normalleştirme yoluna girmeye cüret edemez”
İsmail Heniyye, ABD ve İsrail tarafından alınan son kararın, çözüm sürecine nokta koyduğunu belirterek, “Kudüs, denklem dışında bırakılmışken bundan böyle hiçbir Arap ülkesi, İsrail ile ilişkilerini normalleştirme yoluna girmeye cüret edemez” dedi.
Heniyye, içerde ve dışarda ABD ve İsrail’in son kararlarına karşı çıkmak için yeni Filistin stratejisi ele almak üzere kapsamlı bir ulusal Filistin konferansı yapılması çağrısında bulundu.
Heniyye, tek bir Filistin stratejisi oluşturmak için 3 temel adım atılmasını önerdi; ‘Ortaklık ve demokrasi temelinde iç düzenleme, askeri ve silahlı olan her türlü direnişe dayanan yeni bir mücadele stratejisi üzerinde anlaşmaya varma, mümkün olan yerlerde seçim yoluyla yeni bir ulusal meclis oluşturulması ile FKÖ’nün yeniden yapılandırılması ve etkinleştirilmesi.’
Mısır’ın kendilerine Filistin barışında üstlendiği arabuluculuk ve gözlemcilik rolünü sürdüreceğini bildirdiğini vurgulayan Heniyye, Hamas ve Fetih arasındaki görüşmelerin, ulusal çıkarların sağlanması noktasında karşılaşılan zorluklara rağmen kesintisiz devam ettiğinin altını çizdi.