Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hizbullah, Sinyora’yı, silah yüklü kamyonuna el koymakla suçladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın Lübnan’ın eski Başbakanı ve Müstakbel Hareketi milletvekili Fuad Sinyora’yı, Temmuz 2006’da, İsrail savaşı sırasında Hizbullah’a ait silah yüklü kamyona el koyması için Lübnan ordusuna emir verdiğini iddia etti. Fuad Sinyora’nın ise bu iddiaları yalanladı. Ancak Sinyora’nın iddiaları reddetmesine rağmen Hizbullah liderlerinin bu iddiaları sürdürmeye devam etmesiyle yaşanan fırtına hala dinmedi.

Sinyora’nın ofisinden yapılan açıklamanın olayla ilgili iddiaları çürütmesine rağmen, Hizbullah liderleri ve siyasi kolunun milletvekilleri, eski başbakanı direnişe karşı komplo kurmakla suçladılar. Ancak, Beyrut’un doğusundan Lübnan’ın güneyine giden silah yüklü kamyona alı konulmasının üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen, dönemin Lübnan Genelkurmay Başkanı olan eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman hakkında, bu operasyon ve boyutları ile ilgili herhangi bir soru işaretine yer vermediler.

Lübnan ordusuna verilen destek Nasrallah’ı rahatsız etti

Araştırma ve Dokümantasyon Merkez Müdürü Lokman Selim, bu saldırıyı Lübnan ordusu ile emniyet güçlerinin kapasitesinin artırılması amacıyla düzenlenen Roma-2 Konferansı’nın sonuçları arasında bir bağlantı kurdu. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Selim, Nasrallah’ı rahatsız edenin, Lübnan ordusunu desteklemek üzere uluslararası bir konferans düzenlenmesi olduğunu belirterek, Lübnan’daki milislerin silahsızlanmasını vurgulayan 1559 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını hatırlattı.

Nasrallah’ın bu girişimle yeniden inisiyatif kazanmaya ve yeni seçim bölgeleri kazanarak, siyasi saygınlık elde etmeye çalıştığını ifade eden Selim, Avrupa’nın Lübnan ordusuna sağladığı tüm destek, yardım ve silahlara rağmen, Nasrallah’ın askeri gücünü artırmaya çalıştığını söyledi.

“Nasrallah, Hariri’ye dolaylı bir mesaj gönderiyor”

Sinyora’nın şuan politik bir tartışmaya kurban edildiğini ifade eden Selim, “Nasrallah, bu konferans için seferber olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’ye doğrudan saldırmaktan kaçındı. Sinyora’ya saldırarak, Hariri’ye dolaylı bir mesaj göndermek istedi” şeklinde konuştu.

Lübnan ordu yetkilileri, Hizbullah – Sinyora tartışmasına müdahil olmadı

Hizbullah’a yönelik eleştirileri ile bilinen siyaset bilimci Lokman Selim, Savunma Bakanlığı ve Lübnan ordusunun bu konuda neden sessiz kaldığı konusunda şaşkınlığını dile getirdi. Nasrallah ve diğer Hizbullah liderlerinin bu saldırılarının bizi iki düşünceye götürdüğünü söyleyen Selim, bunlarının ilkinin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Lübnan ordusuna yaptıkları yardımları durdurmaları için bir mazeret üretmek olduğunu bunun sebebinin, bu ülkelerin Hizbullah’a değil Lübnan ordusuna yardım etmeleri olduğunu, ikincisinin ise, devletin en önemli kurumlarını yok etmeye çalıştığı için Hizbullah’ı ordunun potansiyel bir rakibi olarak göstermek olduğunu kaydetti.

“Nasrallah, saflarını sıkılaştırmayı hedefliyor”

Hizbullah liderlerinin Sinyora’ya yönelik suçlamalarda bulunması ve Sinyora’nın bunları reddetmesi ile ilgili olarak, Lübnanlı Güvenlik Uzmanı Halil Helu, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Nasrallah’ın bu saldırı ile kitlesinin saflarını sıkılaştırmayı hedeflediğini, çünkü Suriye rejimine yönelik olası ABD saldırısı sırasında buna ihtiyacı olacağını kaydetti. ‘Hizbullah’ın İsrail’e karşı kullandığı silahlara neden el koyulsun?’ sorusunu soran Helu, Hizbullah’ın 2006’dan bu yana herhangi bir durum gelişmemesine rağmen hala İsrail’e karşı direnişe devam ettiğini hatırlatmaya çalıştığını belirterek, Lübnan halkının eski yıkıntılar ve kavramlara dayanılarak yapılmaya çalışılanlara artık prim vermediğini vurguladı.

“Müstakbel Hareketi’nin ana gündem maddesi Sinyora değil”

Müstakbel Hareketi’nden milletvekilleri, Sinyora’ya yönelik saldırılarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunulmazken, Müstakbel Hareketi Siyasi Ofisi üyesi Raşid Fayed, Hizbullah’ın Sinyora’ya karşı başlattığı karalama kampanyasının, Hizbullah’ın Suriye, Yemen ve diğer bölgelerdeki savaşlarda üstlendiği role bakılmaksızın salt bir siyasi parti haline gelmesi sonrasında kendisini direniş rolünü hatırlatmak amacıyla yaptığını ifade etti. Fayed, Hizbullah’ın Sinyora’ya karşı yeniden saldırıya geçmesinin, ‘taraftarlarınca hoş karşılanmayacağını ve partisini güçlendirmeyeceğini’ vurguladı. Fayed, Hizbullah’ın, Körfez ülkelerine yönelik saldırıları nedeniyle, ülkenin ekonomik durumunun kötüleşmesine sebep olduğunu anlayan taraftarlarını sarsmaya başlayan problemleri, eski başbakana düşmanlık yaparak telafi edemediğini söyledi.

Hizbullah’ın Sinyora’ya yönelik saldırısı ile ilgili Müstakbel Hareketi’nin suskunluğunun nedenlerine ilişkin Fayed, ateşe körükle gitmek Müstakbel Hareketi’nin çıkarlarına olmaz. Sinyora’nın Müstakbel Hareketi’nin bir parçası olduğuna işaret eden Fayed ancak Sinyora ile ilgili konunun ana gündem maddesi olmadığını belirtti.