Hollanda hükümeti, Hollanda’da İslam okullarının yayılmasına izin verilmemesinin ardından itirazların yükselmesiyle birlikte, başkent Amsterdam’da İslam okulu açılması ve finanse edilmesine onay verdi.
Eğitim Bakanı Yardımcısı Sander Dekker, yönetim kurulu üyelerinden birinin Facebook’ta okulların DEAŞ’ı desteklediği yönünde bir yazı yayınlamasından kısa bir süre sonra, 2014 yılında okul finansmanını durdurmuştu. Hollanda toplumunda İslam kültürünün rolüne ilişkin gerçekleşen tartışma kapsamında da, yetkililer okulları yasaklama girişiminde bulunmuştu. Hollanda Yüksek Mahkemesi, bu olaylar sonrası Amsterdam’daki İslam okullarını hükümetin finanse edeceğine dair bir karar çıkardı.
Dekker, okulların zaten rağbet görmediğini, fakat hükümetin huzurunda artık mahkeme kararından başkasını seçme şansı olmadığını ifade etti.
Yaklaşık 180 Müslüman öğrenciye hizmet eden İslami Lise okulundaki müfredat ise, Hollanda dilinde olacak ve sosyal medyada ifade edildiğine göre, okul Hollanda’da kendi türünde ikinci olacak.
Milli Teftiş Dairesi’nin, okullardaki öğretimi seviyenin altında görmesinden sonra, bir başka Hollanda İslam Okulu, kapılarını 2010 yılında kapatmıştı. Sayıları 17 milyona ulaşan, Hollanda’nın yüzde 5’ini oluşturan Müslüman kesim ise bu okullarda okumaktaydı.
Geçtiğimiz ocak ayında Hollandalı yetkililer, Hollanda’nın başkentinde Müslüman öğrencilerin eğitim gördüğü ‘El-Sadîk İlköğretim Okulu’na gerçekleştirilen saldırıyı araştıdı.
Geçen yılın sonunda ise, camide genç öğrencilere namaz öğreten imamla ilgili video yayınlandıktan sonra, İslam okullarının açılmasına izin verilmemesi yönündeki tepkiler büyümeye başladı. İmam, çoğu Hıristiyan ailelere mensup olduğu sanılan öğrencileri çağırıyor, erkek ve kızları ayırdıktan sonra onlara namaz kılmayı ve dua etmeyi öğretiyordu. Şu an öğrencilerin Hollanda’da geçerli eğitim programı çerçevesinde camiyi ziyaret ettiği ve öğretmen ve öğrencilerin ülke hayatında önemli rol oynayan dini azınlıkların kültürlerini öğrenmeleri gerektiğine ilişkin dava mahkeme tarafından haklı bulunmuştu.
Hollanda medyası, videonun Zwolle şehrindeki camide çekildiğini ve terörist kaynaklı olduğu iddiasını yayınlamıştı. O iddialardan biri de, “Bu ülkedeki gayrimüslimlerin eylemleri ‘köpek eylemleri’ne benziyor” sözünden dolayı Hollanda’da kötü bir üne kavuşmuş olan Pakistanlı Muhammed Enes Nurani Sadıkî yönündeydi.
Video, Hollanda toplumunda büyük eleştirilere yol açtı. Yüzlerce kızgın vatandaş, çocuklarını dini propagandadan kurtarmak adına, ülke yetkililerinden eğitim programında değişiklikler yapmalarını istedi. Gözlemciler videonun, bu alandaki ilk olay olmadığına dikkat çekerek, bazı Müslümanlar’ın bu tarz davranışlarının Hollanda Parlamento Seçimleri’nde sağcı parti sitelerini güçlendirme amaçlı olabileceği konusunda uyardı. Nitekim geçtiğimiz mart ayında, İslam karşıtı Geert Wilders önderliğindeki Hürriyet Partisi, yasal seçimlerde ikinci sırayı elde etti. Bu zafere rağmen, diğer kilit partiler, herhangi bir koalisyon durumunda onunla iş birliği yapmayı reddetti.
Hollanda’daki büyük çoğunluk, İslam okullarının birleşmesini istemiyor. İslam okulları ve büyük Hollanda okulları arasındaki eğitim düzeyinde ise büyük bir değişim söz konusu. Eğitim Bakanlığı, diğer okullara yaptığı gibi, İslami okulları sürekli denetime tabi tutuyor. Geçtiğimiz günlerde, Milli Eğitim Bakanlığı bazı İslami okulların lisansını geri çekmiş ve çeşitli nedenlerle kapılarını kapatmıştı. O nedenlerden bazıları ise; yönetimde verimlilik eksikliği, bütçeyi kötüye kullanma ve öğrencilerin güvenliğini sağlayamama gibi nedenler.
Hollanda’da yaklaşık 1 milyon Müslüman yaşıyor, geçtiğimiz yüzyılın sonlarında İkinci Dünya Savaşı’nın tahrip ettiği yapıyı yeniden kalkındırmak için çalışmaya gelenler de dâhil. Ülkedeki en büyük Müslüman nüfusu ise Faslılar ve Türkler oluşturuyor.