Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

HTŞ’nin Guta’dan çıkması yönündeki öneri Moskova gündeminde | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova, tek taraflı ilan edilen geçici ateşkesin 2. gününün de başarısız olduğunu duyurdu. Kremlin, bütün teröristlerin öldürülmesi için Şam’a yardım edilmesi yönünde yeni adımlar atılması gerektiğini savundu. Ancak bu söylem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) (eski adıyla Nusra Cephesi) militanlarının aileleriyle birlikte Guta’dan çıkarılması önerisinin değerlendirileceğini açıklamasıyla eş zamanlı olarak geldi. Lavrov, benzer bir adımın daha önce de Halep’in doğu bölgelerinde atıldığına işaret etti.

Suriye’deki Rus Uzlaşma Merkezi dün Guta’daki sivillerin tahliye edilmesi için verilen 5 saatlik ateşkesin militanların saldırıları nedeniyle başarısız olduğunu açıkladı. Merkez sözcüsü, Hmeymim Hava Üssü’nden Tümgeneral Vladimir Zolotukhin’ın Guta’daki insani ateşkesin militanların saldırıları nedeniyle başarısız olduğunu ve hiçbir sivilin Guta’dan ayrılamadığını söylediğini aktardı.

Sözcü, insani koridorun yakınında mültecilerin tahliyesi için belirlenen otobüs ve ambulansların halen kampta beklediğine işaret etti.

Sözcü, Doğu Guta’dan ayrılmak isteyen 300’den fazla mültecinin kamptaki çıkışa giden insani koridorun yakında toplandığını fakat militanların saldırıya geçmesiyle ilerleyemediklerini ifade etti. Ayrıca ateşkes süresince militanların her 30 dakikada bir bölgeyi bombaladığını belirtti. Ayrıca insani mola süresince Şam’daki Suriye rejim güçleri mevzilerinin hedef alındığını kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, teröristlerin Doğu Guta’daki provokasyonlarının sorunun düzgün bir şekilde çözülmesine izin vermediğini, Rusya’nın 2401 sayılı karara uygun olarak çalıştığını ve insani ateşkesi güvence altına alarak Doğu Guta’daki durumu iyileştirebileceğini belirtti.

Peskov, Moskova ile Şam arasında stratejik ortaklık ilişkileri bulunduğunu ve Rus ordusunun yasal olarak Suriye’de bulunun tek askeri varlık olduğunu ifade ederek “Rus ordusu, Suriye’de Şam yönetiminin talebi doğrultusunda bulunuyor” dedi.

Lavrov, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yaptığı görüşmede Moskova’nın Suriye’deki terör sona erinceye kadar rejim güçlerini desteklemeye devam edeceğini söylediğini aktardı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerde Suriye’de bir anayasa komitesinin kurulması ve Güvenlik Konseyi’nin ateşkes konusundaki kararının uygulanması konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Konferansı kararlarının uygulanması ve Suriye’deki insani krizin hafifletilmesi konularının görüşüldüğü kaydetti.

Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’nin 37. oturumuna işaretle Suriye’de Batı tarafından kullanılan ‘çifte standartları’ eleştiren Lavrov, “Teröristler iyi ya da kötü diye ayırmak, özellikle de finansman kaynaklarına ve radikal hedeflerine göre sınıflandırmak doğru olmaz” dedi. Lavrov, Rusya’nın terörle mücadelede çifte standarttan arındırıldığını ve Suriye ordusuna yönelik terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını vurguladı. Doğu Guta’daki militanların yardımların ulaşmasını ve sivillerin tahliyesinin engellemesini yanı sıra Şam’ı bombaladığını belirten Lavrov, 2401 sayılı Güvenlik Konseyi kararının ateşkes ve ülke genelindeki sivillerin hayatını kolaylaştırmak için taraflar arasında anlaşma sağlamak amaçlı olduğunu söyledi.

“Koalisyon üyelerini Tanf ve Rukban sığınmacı kampları da dâhil Suriye’de kontrol ettikleri bölgeler için Doğu Guta’dakine benzer bir insani erişim sağlamaya davet ediyoruz” açıklamalarında bulunan Lavrov, BM komisyonuna ve Kızılhaç’a da Suriye’deki durumu hassasiyetle değerlendirmeleri için çağrıda bulundu.

Lavrov, Moskova’nın Doğu Guta’daki HTŞ militanlarının çekilmesine karşı olmadığını söyleyerek Rusya’nın bu konuda olası çözümleri değerlendirmeye hazır olduğunu vurguladı. Konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Halep’in doğusunu özgürleştirdikten sonra militanlar ve ailelerine yönelik gönüllü tahliye yöntemini uyguladık. Teröristleri etkisiz hale getirmeyi sağlayacak her türlü seçeneği masaya yatırmaya hazırız. Eğer militanları tahliye etme fırsatı olacaksa, buna karşı değiliz.”

HTŞ militanları için durumun giderek daha kötü bir hal aldığına işaret eden Lavrov, Suriye’de terörizmin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Kore’nin Şam’a silah temin ettiği yönünde basında çıkan haberler hakkında da açıklamalarda bulunan Lavrov, “Moskova böyle bir istihbarata sahip değil. Konuyla ilgili kanıt varsa sunulmalıdır” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada Moskova’nın Suriye’de ve bölge devletleri arasında siyasi diyalog kurma çalışmalarına devam edeceğini, Suriye’deki çözümün taraflar arasındaki çatışmayla ilgili olduğunu söyledi.

Putin, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile birlikte dün düzenlediği ortak basın toplantısında “Suriye’deki uzlaşı beklentisi, çatışan taraflara, onların çözüm elde etme, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini koruma istekleri ile ilgili” dedi. Moskova’nın Suriye anayasasının hazırlanma sürecini başlatmaya çalışacağını işaret eden Putin, uluslararası terör listesindeki örgütlere bağlı birçok radikal güçlerin Doğu Guta’daki varlığının devam ettiğini ve Şam’daki yerleşim bölgelerini hedef aldıklarını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı da İngiltere’nin Şam’ın Doğu Guta’da kimyasal kullandığına dair iddialarını sert bir dille eleştirerek Şam’ın yasaklanmış silah kullandığına dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı. Doğu Guta’daki BM temsilcilerinin söz konusu iddialara yönelik hiçbir kanıt bulamadığını işaret eden Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Şam’ı sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlayan Londra ve Washington’ın bu söylemlerinin ‘saçmalık’ haline geldiğini söyledi. Ayrıca İngiltere ve ABD’nin gerçek kanıt sunmadığını işaret etti.