Darbeci Husi milislerinin vergi ve gümrük fonlarını daha fazla toplamak, eylemcileri ve muhalifleri bastırmak için ellerini güçlendirmek ve kontrolleri altındaki alanlarındaki ‘özgür eğitim’i kaldırmak amacıyla mevcut Yemen yasalarını kendi isteklerine göre değiştirme hedefleri olduğu ortaya çıktı.
Husi kaynaklar, darbeci milislerin vesayeti altındaki Sana’da, parlamento milletvekillerinden Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Salih el-Samad’ın yürürlükte olan bazı yasalarda yapılan değişikliklerin yanı sıra Husilerin hazırladığı 16’dan fazla yeni yasanın çıkarılmasına onay verdiğini bildirdi.
Milisler, yasadışı şekilde Parlamento Başkanı ve milletvekillerini kendi denetim alanlarındaki meclis oturumlarına devam etmeye zorlamış, evleri ve paralarına el koyarak yakınlarını tutuklamakla tehdit etmişti.
Yemen Meclis Başkanı ve Genel Halk Kongresi Partisi Lideri Yahya Rai, milislerin lideri Salih el-Samad’ın kendisine bir mektup göndererek yürürlükteki bazı yasalarda değişiklik yapılması ve 16’dan fazla yeni yasayı onaylanması için meclisin gündemine getirmesi yönünde emir verdiğini söyledi.
Yemen hükümet ve parlamento tarihinde daha önce herhangi bir oturumda bu kadar çok yasanın onaylandığı görülmemişti. Siyasi gözlemcilere göre milisler meşruluğuna bakmaksızın kontrolleri altındaki bölgelerde gerçekleştirdiği Yemen varlıklarını yağmalamak ve ekonominin geri kalanını yok etmek gibi ihlalleri örtmek için yasal bir örtü bulmaya çalışıyor.
Darbeci Husi milislerin liderinin milletvekillerine onaylama emri verdiği yasa tasarılarının kapsamında şu alanlar var:
Zekât ve sosyal refah, bilgi teknolojisi suçları, terörle mücadele, yüksek öğretimi destekleme, Sana Valiliği’nde halk eğitimi ve sağlığı destekleme, toplumsal dayanışma fonu, madencilik alanındaki ulusal şirketler, genel satış vergisi, gelir vergisi, basın ve yayın, telekomikasyon, devletin kamu kaynaklarının geliştirilmesi ve araç vergileri.
Sana’daki parlamento’nun üyelerinden biri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Husi milislerin yasaları onaylama yetkisine sahip mevcut milletvekillerini zorlayacağını, reddetme konusunda ısrarcı olmaları halinde ise milletvekilliklerini iptal edeceğini belirtti.
Gözlemcilere göre Husi milisleri, basın ve yayın, telekomünikasyon ve bilgi teknolojisi yasalarını değiştirme veya yeniden çıkarma yoluyla sosyal paylaşım sitelerindeki aktivist ve muhalifleri takip etmek için ellerini güçlendirmek istiyorlar.
Husilerin ekonomi ile ilgili yeni kanunları yürürlüğe koyma ve değiştirme konusunda oldukça ısrarcı olduğunu belirten aktivistler, aynı zamanda Yemen anayasasında güvence altına alınan ilk, orta ve üniversite eğitiminin ücretsiz olmasını ortadan kaldırarak eğitime katılım oranını düşürmeyi hedeflediklerini kaydediyor.