Irak’ta Başbakan Haydar İbadi ile Haşdi Şabi arasındaki ittifakın çökmesinden sonra siyasi ve seçkin çevreler, sosyal medya aracılığıyla birbirlerine karşı açıklamalar yapmaya başladı.
İbadi ve Haşdi Şabi arasında kurulan ‘Fetih Koalisyonu’ ittifakının önde gelen liderlerinden birine göre, İbadi’nin koalisyondan çekilmesi kendisinin çıkarına oldu. Çünkü uluslararası baskıların olduğu bir ortamda böyle bir koalisyonla seçimi kazansa da Başbakan olmasını sağlayacak bir seçim zaferi elde edemeyebilirdi.
27 başvuru kabul edildi
Öte yandan Irak Yüksek Seçim Kurulu, 12 Mayıs tarihinde düzenlenecek Parlamento seçimleri için başvuruda bulunan 27 siyasi koalisyonun başvurusunu onayladığını ilan etti.
Yüksek Seçim Kurulu Seçim İdaresi Başkanı Riyad el-Bedran, konuya dair, dün yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun siyasi koalisyonlar tarafından gelen başvuruları inceledikten sonra onayladığını bildirdi. Şu ana kadar 27 siyasi koalisyon tarafından yapılan seçime katılma başvurusunun onaylandığını belirten Bedran, söz konusu koalisyonlarda 143 siyasi partinin bulunduğunu ve koalisyonlar içinde başvuru yapan partilerin tercih etmesi halinde bağımsız olarak seçimlere katılabileceğini sözlerine ekledi. Ayrıca Bedran, siyasi koalisyonlara, Yüksek Seçim Kurulu tarafından adayların başvurusu için belirlenen 4 Nisan-10 Mayıs 2018 tarihleri arasında kurula aday listelerini bildirme çağrısı yaptı.
Kurul, 12 Ocak’ta, siyasi koalisyonlar için seçimlere başvuru süresinin sona erdiğini açıklamıştı.
İbadi tarafından, Haşdi Şabi’ye bağlı grupların yanı sıra onlarca oluşum ve diğer partilerin geniş katılımıyla oluşturulan ‘Zafer’ adlı seçim ittifakının ilan edilişinden birkaç saat sonra dağılması, tarafların bundan sonra atacağı adımlara dair çeşitli iddiaların ortaya atılmasına sebep olmuştu. Bununla birlikte, İbadi’nin, eski rakibi Nuri el-Maliki ve Haşdi Şabi ile koalisyon kurulmasını garipseyen Sadr Kanadı lideri Mukteda es-Sadr ile bile ittifak kurabileceği dillendirilmişti.
Gözlemcilerin görüşüne göre, Sadr ile İbadi arasındaki gizli kanallar, İbadi’nin liderliğindeki İslami Dava Partisi (İDP) liderlerinden Abdulhalim ez-Zuheyri’nin çabalarıyla aralarındaki ilişkiyi yeniden düzeltmek için çabalıyorlar. Ancak şu ana kadar bu çabaların bir sonuç verdiği söylenemez.
Öte yandan eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu, siyasi güçlerle ittifak kurması için parlamentoda çoğunluğu elde edebileceğine ikna olmasının şart olduğunu bildirdi.
Maliki’nin Basın Ofisi Müdürü Hişam el-Rekbani, konuya dair yaptığı açıklamada, “Seçim ittifaklarımız açıktır. Bir ittifaka girmek için öne sürdüğümüz esas şart Maliki’nin, ‘parlamentoda çoğunluk’ stratejisine uyumlu olmasıdır. Bu stratejiyi destekleyenler, bizim doğal müttefikimiz olur” dedi. Maliki’nin siyasi çoğunluk stratejisini savunan el-Rekban, siyasi haritanın henüz açık olmadığını ve kurulan ittifakların sürdürülemediğini belirterek, “Asıl ittifaklar seçim sonrası kurulacak” şeklinde konuştu.
“İbadi ile olan ilişkilerimiz iyi durumda”
Fetih Koalisyonu’nun önde gelen liderlerinden Parlamento Üyesi Ahmet el-Esedi ise Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Fetih Koalisyonu’nun hedefi iktidara gelmek değil halka hizmet etmektir. İbadi ile olan ilişkilerimiz iyi durumda. Onunla seçim sonrası da ittifak kurabiliriz çünkü iki tarafta halkın talebi olan hizmet ve istikrar konularında köklü değişim istiyor” ifadelerini kullandı.
Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri, yaptığı açıklamada, Bedir Örgütü’nün Zafer Koalisyonu’ndan teknik nedenlerle ayrıldığını bildirerek, Başbakan İbadi ile seçimlerden sonra yeni bir ittifak kurmaya hazır olduklarını ifade etmişti. Amiri, Zafer Koalisyonu’ndan Ammar Abdulhakim liderliğindeki Hikmet Akımı’nın koalisyona girmesi yüzünden ayrıldıkları iddiasını ise yalanlamıştı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Sadr Kanadı yetkilisi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Sadr ve İbadi arasında ittifak kurulması çok zor çünkü Sadr, İbadi’ye olan güvenini yitirdi” derken, Başbakan’a yakınlığıyla bilinen Parlamento üyesi Cebbar el-İbadi ise Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Sayın İbadi ve sayın Sadr arasındaki durum daha iyiye gidiyor. İttifaka götürecek bir ilerleme kaydedilebilir” dedi.
Diğer yandan, daha önce Cumhurbaşkanlığına da adaylığını koyan Bağımsız Parlamento Üyesi Nedim el-Cabiri, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Fetih Koalisyonu’nun, Zafer Koalisyonu’ndan İbadi’nin çıkarları için çekildiğini çünkü İbadi’nin mevcut durumda seçimleri kazanacağını ancak hükümeti kuramayacağını söyledi. İbadi’nin Fetih Koalisyonu ile işbirliğine devam etmesi ve hükümeti kurmasına yetecek bir çoğunluğu elde etmesi durumunda, Haşdi Şabi nedeniyle ilerde uluslararası ve bölgesel güçlerin baskısına maruz kalma riski olduğunun altını çizdi.