Irak Başbakanı Haydar İbadi ile Şii lider Mukteda es-Sadr dün bir araya geldi. Mukteda es-Sadr tarafından desteklenen Sairun İttifakı’nın parlamento seçimlerinden zaferle çıktığının ilan edilmesinin üzerinden henüz 24 saat geçmeden bir araya gelen iki liderin görüşmesinde, koalisyon hükümeti kurmak için işbirliği yapabileceklerini gösteren şimdiye kadarki en açık işaretler verildi.
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başbakan İbadi, “Sayın Mukteda es-Sadr ile yaptığımız görüşmede, yeni bir Irak hükümeti kurma sürecini hızlandırmak için birlikte ve diğer taraflarla birlikte çalışmaya karar verdik. Yeni hükümet, kamu hizmetlerinin yanı sıra güvenlik ve ekonomik refahı sağlayacak güçlü bir hükümet olmalı” ifadelerini kullandı.
Sadr, İran’ın Irak’taki nüfuzuna da karşı çıkıyor
Uzun zamandır ABD karşıtı söylemlerde bulunan Mukteda es-Sadr, İran’ın Irak’taki nüfuzuna da karşı çıkıyor. Ancak Sadr, seçimlere katılmadığı için başbakan olamayacak. Fakat bununla birlikte lideri olduğu ittifakın zaferi, onu hükümet oluşturma müzakerelerinde güçlü bir konuma getirdi. Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun İttifakı, İbadi liderliğindeki Zafer İttifak’ından 12 sandalye daha fazla alarak mecliste 54 sandalye kazandı.
Ortak basın toplantısında konuşan Mukteda es-Sadr ise, kapılarının herkese açık olduğunu kaydetti. Bunun Irak’ın kararı olacağına işaret eden Sadr, Irak halkının kendi topraklarında egemen olacağını vurguladı.
Öte yandan seçimlerden ikinci çıkan Fetih İttifakı’nın lideri Hadi el-Amiri, İran’la yakın ilişkilere sahip. Seçimler öncesinde İran, Sadr liderliğindeki Sairun ittifakı’nın Irak’ı yönetmesine izin vermeyeceğini söylerken, Tahran’ın geçmiş dönemlerde Irak’ın Başbakanı’nı seçmesinde etkili olduğunu akıllara geldi.
Hükümet kurma çalışmaları aylarca sürebilir
Mecliste en çok sandalyeye sahip olmaları, Sairun İttifakı’nın başbakanı seçebileceği anlamına gelmiyor. Taraflar, bir kişiyi başbakan olarak aday göstermeleri için gerekli meclis çoğunluğunu elde etmeleri gerekiyor. Hükümet resmi sonuçların açıklanmasından sonra 90 gün içerisinde oluşturulmalı. Ancak Irak’ta hükümet kurma müzakerelerinin aylarca sürmesi bekleniyor.
Seçimler İbadi’ye ağır bir darbe olurken, yine de tüm tarafların fikir birliğine vardığı bir başbakan adayı olabilir. Çünkü İbadi, başbakanlığı döneminde ABD ve İran’ın çeşitli çıkarlarıyla baş etmeyi başardı.
Öte yandan Mukteda es-Sadr, geçtiğimiz günlerde seçimlerde 7’inci olan ve parlamentoda 22 sandalye kazanan Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim ile bir araya gelmişti.