Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İİT’in ana gündemi Filistin ve Rohingya | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

06İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı konferansın 45. oturumu bugün Bangadeş’in başkenti Dakka’da başladı. Konferansta Filistin ve Rohingyalı Müslümanlar başta olmak üzere İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı konular ele alınacak.

Katılımcılar, ‘Daimi Barış için İslami Değerler’ konulu bugün ki oturumda Müslümanların karşı karşıya kaldığı zorlukların yanı sıra Filistin meselesi ve Rohingyalı Müslümanların karşı karşıya kaldığı zorlukları gündeme alındı.

Konferansın açılışını yapan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Rohingya azınlığı hakkında bir konuşma yaparak, İİT’e dayanışma ve Myanmar sorununun çözülmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için yetkililere uluslararası baskı sağlaması için çağrıda bulundu.

“Birçok konuda ağır sorumluluk taşıyoruz”

İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf b. Ahmed Osmani yaptığı açılış konuşmasında, İİT’in temsil ettiği alanlarda birçok konuda ağır sorumluluklarının olduğunu belirtti. Bunların en önemlilerinden birinin Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek, Afganistan’da istikrar ve güvenlik sağlayacak olan ulusal uzlaşının önündeki engelleri aşarak, barış için temellerin atılmasına yönelik önemli bir değişim olarak kabul edilen Afganistan Uluslararası Alimler Konferansı olduğunu ifade etti.

2017-2018 yıllarının, daha fazla bozulmaya yol açan uluslararası acizlik çerçevesinde özelikle Filistin için zorlu bir dönem olduğunu belirten Osmani, adil ve kapsamlı bir çözümün üye devletlerin iradesi ve uluslararası forumlardaki birliği için bir deneyim olduğunu söyledi.

Fildişi Sahili Dışişleri Bakanı ve eski cumhurbaşkanı Marcel Amon Tanoh yaptığı konuşmada, üye devletlerin amaçlarını gerçekleştirebilmesi için kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade etti. Bangladeş Dışişleri Bakanı Ebul Hasan Mahmud Ali, İslam dünyasının bu günlerde islamofobi, eşitsizlik, Filistin topraklarındaki İsrail işgali, terörizm ve radikalizm gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Müslüman azınlıklara destek vermeliyiz”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, “Filistin meselesi mutlak önceliğimiz olmaya devam ediyor. Özellikle Rohingya olmak üzere dünya üzerindeki tüm Müslüman azınlıklara destek vermeliyiz” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Suriye krizini sonlandırmak, radikalizmi ve tüm terör örgütlerinin ortadan kaldırmanın gerekli olduğuna işaret etti. Senegal Dışişleri Bakanı Sıdıki Kaba Filistin meselesi ve İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerinin ortadan kaldırılmasının önemini vurguladı. Kaba ayrıca, Yemen, Suriye, Libya ve Orta Afrika’daki siyasi krizlerin sona ermesi ve tekrarlanmamasını sağlayacak mekanizmaların kurulması gerektiğini belirtti.

Endonezya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdurrahman Mahmud Fakir, Bangladeş’in Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 45. Oturumuna başkanlık etmesine verdiği desteği dile getirdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin Myanmar’daki Müslümanlara karşı yapılan etnik temizliğe karşı ülkesinin tutumunu dikkati çekti.