Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İki Yunan askerine yönelik casusluk davası Ankara-Atina hattındaki gerilimi artırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ankara: Said Abdurrezzak

Türkiye tarafından casusluk suçlamasıyla tutuklanan iki Yunan askerinin davası, Ankara ile Atina arasındaki gerginlik başlıklarına bir yenisini daha ekledi.

Yunanistan söz konusu iki askerin 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından kaçarak Yunanistan’a sığınan 8 Türk askeri ile takas etmeyi en başından bu yana reddeiyor.

Atina söz konusu durumun tamamıyla bir hayal olduğu görüşünü iletti. Yunanistan resmi haber ajansı ANA’nın geçtiği habere göre Yunanistan’ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos, “Bu tamamıyla hayal gücü. Türkiye ile savaşta değiliz ki tutukluları takas edelim” ifadesini kullandı. Yunan askerlerinin ajan faaliyetlerinde bulunduğu haberlerinin Türk medyasından çıktığını söyleyen Katrougalos, yaşananların sınırlarda sıkça karşı karşıya kalınan bir durum olduğunu belirtti.

İki Yunan askeri geçen perşembe günü Türk topraklarına girmelerinin ardından tutuklanmıştı.

Yunan ordusu, 2 Yunan askerinin Meriç’in Kestanelik bölgesinde, iki ülkeyi ayıran nehrin yakınında devriye görevini yürütürken yollarını kaybederek yanlışlıkla Türkiye sınırına geçtiklerini belirtti.

Ankara hükümeti, geçen cumartesi günü ülkenin kuzeybatısındaki Edirne’de Pazarkule bölgesindeki yasaklı askeri bölgeye girmeleri nedeniyle tutuklanan Yunan askerlerinin önce Jandarma komutanlığında, ardından da Cumhuriyet Başsavcılığı’nda çelişkili ifadeler vermelerinin ardından haklarındaki soruşturmayı genişletme kararı aldığını açıklamıştı.

Gözaltındaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen askerlerin savcılıkta da farklı beyanlarda bulunduğu, bunun üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmayı, askerlerin çelişkili beyanları nedeniyle genişletme kararı aldı.

Cep telefonu ile görüntü çektikleri de belirlenen askerlerin üzerindeki 3 cep telefonu incelenmek üzere ilgili birimlere gönderildi.

Edirne Sulh ve Ceza Mahkemesi, geçen perşembe günü ‘askeri casusluğa teşebbüs’ ve ‘askeri yasak bölgeye girmek’ suçlarından tutuklanmıştı.

Türk Güvenlik Kaynakları, Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı “Hudut kartalları” adlı sınır birliği ekiplerinin devriye görevi sırasında Yunanistan ordusuna mensup teğmen ve astsubay rütbelerindeki 2 askeri yakaladığını belirtti. İddialarına göre söz konusu askerler kötü hava şartları nedeniyle yollarını kaybederek yanlışlıkla Türk topraklarına girdi. Yunanistan Kara Kuvvetleri, Türk kuvvetlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki sınır bölgesinden iki askerini tutukladığını doğruladı.

Ankara, Yunanistan’ın askerleri takas etmeyi reddettiği yönündeki açıklamasına henüz yanıt vermedi. Ancak diplomatik kaynakların Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalara göre, Türkiye, Yunan askerleri dosyasını Atina’ya 8 askerin teslim edilmesi konusundaki tutumunu değiştirmesi konusunda baskı kurmada kullanabilir. Bu konuda her iki ülkedeki yetkililer arasında görüşmeler yapılıyor. Ancak bunun zaman alabileceği belirtiliyor.

15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminin ardından Yunanistan’a sığınan 8 asker iki ülke arasında büyük bir gerginliğe neden oldu.

Türkiye, geçen ocak ayında söz konusu 8 askerin iade edilmesi için 3. kez talepte bulunmuştu. Daha önceki süreçte Yunanistan’daki Bağımsız İltica Komisyonu, askerlerden birine sığınma hakkı tanımıştı. Ancak Ankara’nın öfkesinin ardından hükümet karara itiraz ederek Yüksek Mahkeme’de iptal etmişti.

Yunan hükümeti, karar nedeniyle öfkelenen Ankara’yı yatıştırmaya çalışarak söz konusu Komisyon’un kararına itiraz ettiğini açıklamıştı.

Yunanistan Başbakanlık Bürosu’ndan yapılan açıklamada hükümetin, karara karşı Temyiz İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunduğu belirtildi. Bağımsız İltica Komisyonu, Ankara’yı kızdıran Süleyman Özkaynakçı’nın Yunanistan’a teslim edilmesini kabul etti. Ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Yunanistan, terör ve suçla mücadele konusunda bir müttefik ülkeden beklediğimiz desteği ve işbirliğini göstermemiştir. Siyasi saiklerle alındığını düşündüğümüz bu kararın Yunanistan’la ikili ilişkilerimiz ve bölgesel konulardaki ortak çalışmalarımız üzerinde kuşkusuz etkileri olacaktır” ifadelerine yer verilmişti.
Türkiye ayrıca ‘Yunanistan, bu kararı ile darbecileri koruyan ve onlara kucak açan bir ülke olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur’ değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bağımsız İltica Komisyonu ‘darbe girişimi sonrasına Türkiye’de insan hakları konusundaki durumunun kabul edilebilir olmadığını teslim edildiği takdirde adil bir şekilde yargılanmayacağını’ iddia ederek Özkaynakçı’nın talebini kabul etme konusunda kendini akladı. Komisyon, Özkaynakçı’nın Yunanistan’daki diğer askeri personelle birlikte tutuklandıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi.

Ayrıca diğer 7 askerin Komisyon’dan sığınma başvuruları hakkında karar vermesini beklediklerine dikkat çekildi.

Özkaynakçı, darbe teşebbüsünden sonra Türk askeri helikopterini yönetip meslektaşlarıyla birlikte Yunanistan’a kaçan yardımcı pilottu.