Son dönemde yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin dünya nüfusunun sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu doğruladı.
İlkim uzmanları, doktorlar ve ekonomistlerin bulunduğu Lancet isimli bilim dergisinin Sağlık ve İklim Koruma Komisyonu araştırmacıları, küresel düzeyde acil tıbbi durumlardan kaçınmak için iklimin korunmasına daha fazla yatırım yapılması gerekmekte olduğunu vurguladı.
125 milyon insan ısı dalgalarına maruz kaldı
Bugün sonuçları yayınlanan araştırmaya göre, dünya genelinde 65 yaş üstü yaklaşık 125 milyon insan 2000 yılından 2016’ya kadar ısı dalgalarına maruz kaldı ve bu durum kan dolaşımı gibi sağlık sorunlarına yol açtı.
Uzmanlar, 2050 yılına kadar ısı dalgaları sebebiyle sağlık sorunu yaşayan kişilerin sayısının bir milyara ulaşacağını belirtti.
Araştırmaya göre, yükselen sıcaklık, aynı dönemde kırsal alanlardaki kişilerin verimliliğini yüzde 5,3 oranında azalttı.
Ayrıca, hastalığı daha geniş ölçekte taşıyan sivrisineklerin ortaya çıkması nedeniyle, dang humması enfeksiyonunun (ateşli hastalık enfeksiyonu) yaygınlığının arttığı da kaydedildi.
Araştırma, her geçen on yıl dang hummasına yakalanan hastaların sayısının arttığını gösterdi. Dang humması, dünyada en hızlı yayılma gösteren tropik humma türüdür.
Olumsuz sonuçlara rağmen, uzmanlar, iklim değişikliği karşısında umut belirtileri bulunduğunu vurguladı. Birçok büyük ülke kömür enerjisini kullanmaya son vermeye hazırlanıyor. Ayrıca yenilenebilir enerjiye olan güven giderek artmakta.