Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomideki kırılganlığın geçtiği ve verilerin sağlam hale geldiğini açıkladı. Lagarde, uluslararası arenaya seslendiği konuşmasında ülkelere daha refahın daha büyük ölçekte gerçekleşmesi için gerekli reformları hayata geçirme çağrısında bulundu.
ABD’deki Harvard Üniversitesi Kennedy Fakültesi’nde konuşan IMF Başkanı, uzun süredir beklenen kalkınmanın kök salmaya başladığını kaydetti.
Ülke ekonomilerinin büyümeye devam ettiğini belirten Lagarde, buna paralel olarak uluslararası pazara duyulan güvenin arttığını ve bankaların istikrarını koruduğunu kaydetti.
Lagarde, konuşmasında, “Ülkeler mevcut ekonomik iyileşmeden doğan fırsatları, daha kapsamlı ve herkesin çıkarına olacak bir ekonomik iyileşmeye çevirme fırsatını kullanabilecek mi?” diye sordu, uluslararası alana bu fırsatı kullanma çağrısı yaptı.
Gelecekte bazı zorluklar yaşanabileceği uyarısında da bulunan IMF Başkanı, söz konusu zorlukları kalkınmanın yavaşlaması ve teknolojik gelişmelerle meydana gelen değişimlere ayak uydurma olarak açıkladı. “Aksi durumda toplumsal yapımız çözülüyor ve bazı ülkelerde siyasi yönelimler artış gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
Çalışmaların başarısız olması halinde, söz konusu ekonomik iyileşmenin boşa gideceğini savunan Lagarde, bu durumun, kalkınmanın zayıflamasına, iş fırsatlarının azalmasına, üretimin düşmesine ve işsizliğin artmasına yönelik alınan tedbirlerin toplum tarafından yok olacağını kaydetti. Güvenin sarsılacağı uyarısında bulundu.
Konuşmasında, iklim değişikliğinin tüm ekonomiler için tehlike oluşturduğunu belirten IMF Başkanı, bu yıl yaşanan sıcaklık artışının Bangladeş gibi ülkelerde kişi başına düşen üretimi yüzde 1.5 oranında azaltabileceğini belirtti. “Dünya siyasetini yönlendirenler, bu tehlikeleri önlemek için acilen harekete geçmeli” çağrısında bulundu.
IMF ve Dünya Bankası, önümüzdeki hafta düzenlenecek ve 189 üye ülkenin katılacağı toplantıda, uluslararası alandaki ekonomik kalkınma verilerine dair tahminlerini açıklayacak.