İngiliz doktorlar, kanser hastası bir kadının zerdeçal yemeğe başladıktan sonra kemik iliği kanserinin yayılmasının durduğunu açıkladı.
Haber, İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan yiyecek, içecek alışkanlığı ve ev eşyalarının yanlış kullanılmasından kaynaklanan garip hastalıklar ile ilgili yapılan bir çalışmanın neticesinde geldi.
Kanser ve zerdeçal
Doktorlar, 57 yaşındaki Danek Ferguson’un sadece tümörlerin genişlemesini önleyerek kanserin yayılmasının önüne geçtiğini belirtti.
Hastalık, Ferguson’a kanser teşhisi konduktan 15 ay sonra vücuduna yayılmaya başlamış, İngiliz hasta az sayıda da olsa kemoterapi seansı geçirmişti. Ardından Ferguson’a 2009’da kök hücre tedavisi uygulanmış ancak bu yöntem de yarar sağlamamıştı.
Ferguson, iki başarısız kök hücre naklinden sonra 2011 yılında zerdeçalda bulunan “kurkumin” adlı bir pigmenti günlük dozlarda almaya başladı.
Hasta, her gece aç karnına 8 gram kurkumin aldı. Birkaç hafta sonra da steril bir odada haftalık saf oksijen solunum seanslarına başladı.
Doktorlardan yapılan açıklamalar kanserin Ferguson’da son 5 yılda durağan düzeye geldiği ve kan testleri sonucu durumun normal olarak gözlemlendiği yönünde.”
Zerdeçal hakkında
Zerdeçal, Hindistan’da yaygın bir baharat ve gıdaların yanı sıra geleneksel tıpta da kullanılıyor. Doğal bir antioksidan, antienflamatuvar ve steril bir madde olan kurkumin, ağrı giderme etkisine de sahip. Yakın zamanda yapılan çalışmalar kurkumin kullanımının kanserli tümör hücrelerinin yayılmasını azalttığını ortaya koyuyor.
Londra’daki St. Bartholomev’s Hastanesi’nde görev yapan doktorların raporlarında şu ifadeler yer aldı:
“Az sayıda da olsa kemik iliği kanserine yakalanan hastalar, tedavide yan etkilerden kurtulmak ve genel olarak sağlığı iyileştirmek için onaylanmış tedavilerle birlikte takviyeler de alıyor. Bu, başka bir tedaviye gerek olmadan kurkumin ile ilerlemiş bir hastalığa etki edilebildiğine yönelik ilk rapordur.”
Zerdeçalın kanser üzerindeki etkisi hakkında değerlendirmede bulunan St. Bartholomev’s Hastanesi’nde görevli Uzman Dr. Abbas Zaidi, “Hastalığı ileri evreye ulaşmış olan Ferguson, kurkumin tedavisini benimseyerek kendini kurtardı. Bu bileşen, kemik iliği kanseri ile savaşabilme gücüne sahip. Hasta, kurkumin almaya devam ediyor ve şimdi daha iyi bir yaşam kalitesine sahip” ifadesini kullandı.
Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar sonucu kurkumin maddesinin başta kolon ve pankreas olmak üzere birçok kanser türünde işe yaradığı ve hatta Alzheimer, kan ve sedef hastalığına da iyi geldiği ortaya kondu.
Garip hastalıklar
İngiliz Tıp Dergisi tarafından yayınlanan araştırmada Slough şehrindeki Wexham Park Hastanesi’ndeki doktorlar tarafından izlenen bir vakaya daha yer verildi.
Doktorlar İngiliz bir kadının şikâyetleri üzerine yaptıkları tetkikte hastanın ince bağırsakta oluşan Crohn hastalığından muzdarip olduğunu düşündüler. Teşhise gerekçe olarak da 41 yaşındaki kadının üst üste üç gün boyunca şikâyet ettiği karın kramplarını ve şişkinliğini gösterdiler.
Ancak doktorlar kısa süre sonra hastayı mikroskobik ameliyata tabi tutmaya karar verdiler. Çünkü hasta Crohn hastalığı tedavisine yanıt vermemişti.
Ameliyatta, bağırsağın küçük bir bölgesinde içi sos dolu plastik bir poşet parçasının yutulması nedeniyle oluşan bir enfeksiyon buldular. Parça çıkarıldığında hastanın durumu hemen iyileşti.
Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir diğer garip hastalık da 38 yaşındaki bir adamın ishal için yaygın olarak kullanılan İngiliz tuzundan çok fazla yemesinden sonra ağır şekilde rahatsızlanmasına ilişkindi.
Dergide ayrıca çeşitli ev eşyalarının yanlış kullanılması, tavuk kemiklerinin, balık kılçıklarının ya da kuş tüyünün yutulması kaynaklı 15 bin vakaya rastlandığı bilgisi yer aldı.
Yanlış yeme ve içme hakkındaki araştırmalarda da 28 yaşındaki bir adamın, çalışırken uyanık kalmak için üç hafta boyunca günde dört ila beş şişe kafein içeren içecekleri tükettikten sonra hepatit olmasına değinildi.