İngiltere Sanayi Konfederasyonu (CBI) Genel Başkanı Carolyn Fairbairn, İngiltere’nin mart 2019’da Avrupa Birliği’nden çıkışla birlikte yaşanacak ve aralarında İrlanda’nın sınır meselesinin de bulunduğu sorunların gümrük birliği ile pratik bir şekilde çözümlenebileceğini belirtti. Fairbairn açıklamasında bugün, AB ve İngiltere arasında gümrük birliği kurulmasına ilişkin içeriğin web sitesinde yayınlanacağını duyurdu.
Fairbairn, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Bir gün AB ile olan gümrük birliğinden daha yararlı ekonomik politikalar üretebiliriz. Bu, yatırımda daha hızlı büyümeyi kaydeden ekonomilerin Avrupa ile düzensiz iş ilişkileri kurmasından daha faydalı olur.”
Fairbairn açıklamasında yatırımlar ve daha fazla iş fırsatı için de karar almada hızlanılması için çağrıda bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise bu seçeneğin mantıksız olduğunu dile getirdi.
Johnson, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Gümrük birliğinde kalmak, AB’de kalmak anlamına gelir. AB, gümrük birliğidir. Bu yeni bir serbest ticaret anlaşması imzalanmayacağı anlamına geliyor. Ayrıca yeni ihracat imkânı da olmayacak. Dünya Ticaret Örgütü için öncü bir role de sahip olmayacak” ifadelerini kullandı. Johnson, İngiltere’nin AB’den çıkmasından sonra İngiliz şirketlerinin yeni fırsatlardan yararlanma becerisine olan güvenini dile getirdi.
Aralık 2017’de Brexit üzerinde varılan aşamalı bir uzlaşının ardından AB ve İngiltere bu yıl, ticari ilişkilerin geleceği ve güvenlik işbirliği için olası bir geçiş dönemi müzakere etmek zorunda. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’ten sonra AB ile mümkün olan en iyi ticaret koşullarına ulaşmayı ve diğer ülkelerle serbest anlaşmalar yapmayı istiyor.