Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in ‘kitle imha silahları olmadığını’ söyledi.
Brown, ‘Hayatım ve Çağımız’ adlı ABD’ye ait istihbarat bilgilerini yazdığı kitabında, “Irak’ın İngiltere ile kitle imha silahı alışverişi yapmadığını ve kitle imha silahları ürettiği hakkında şüphelerini” uzun uzadıya anlatıyor.
Brown kitabında, “Sadece yanlış bilgi almadıklarını aksine yanıltıldıklarını da” ekliyor.
Eski Başbakan, görevinden ayrıldıktan sonra ‘şüpheli’ olarak nitelendirdiği delillerin bilgisi dahilinde olmadığını ifade ediyor.
İngiltere istihbarat raporlarında, Irak’ın kitle imha silahlarını üretme gücüne sahip olduğu bilgisi yer alıyordu. Brown’ın anılarında yazdığı bilgilere göre ise; silahların bulunduğu yeri ona haber verdiklerini aynı zamanda bu silahların bulunduğu caddenin isim ve numarasını ona ulaştırdıklarını hatırladığını, fakat eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğuna dair şiddetli şüpheleri barındıran bir rapor hazırladığını aktardı.
Brown, bu istihbarat bilgilerinin Irak’ın kitle imha silahlarını üretme gücüne sahip olduğunu güçlü bir şekilde kanıtlamak yerine “varsayımlara dayandığını” ifade etti.
İngiltere’de yedi yıl süren Chilcot komisyon raporunda ABD ve İngiltere’nin Irak savaşına katılma kararı aldığında Saddam Hüseyin’in “yakın bir tehdit” oluşturmadığı ve yanlış istihbarati bilgilerin savaşa neden olduğu sonucuna varıldı.
Brown, “Birleşik Krallık’ın edindikleri bilgilerle katıldıkları bu savaşta başarılı olamadıklarını çünkü Irak’ın ne kimyasal ne biyolojik ne de nükleer silahlara sahip olmadığından dolayı koalisyon devletlerine bunları kullanarak saldırmasında yalnızca bir şüpheden ibaret olduğunu aynı zamanda bu savaşın ‘adil ve haklı’ bir savaş olmadığını” söyledi.
Brown,açıklamasında, “Ancak Saddam Hüseyin’in BM’in kararlarına uymayı reddettiği için ona karşı bir hareket başlatılması doğru olabilirdi” dedi.