Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İnsan çevreye 85 tondan fazla karbondioksit salgılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bazı insanlar ineği çevre için en kirletici varlık olarak görürken bazıları da araba veya fabrikaların daha zararlı olduğuna inanır. Hâlbuki çevreye en çok zarar veren varlık insandır.

Amerika-Kanada işbirliği ile yapılan yeni bir araştırmaya göre, insan çevreyi en çok kirleten varlık. Bu tezi destekleyen işaretlerden biri de, bir çocuğun çevreyi bir arabadan daha fazla kirletiyor oluşu. Bilim adamları bir çocuğu delil göstererek araştırmalarının ‘kışkırtıcı’ olduğunu kabul ediyor. Fakat bundan kasıtları, insanın büyümesi esnasında çevre için büyük bir tehlike arz ettiğini göstermek.

Kimberly Nicolas ve arkadaşı Seth Wayne, insana dair bu iddialarında, bir çocukla bir arabanın ve bir ineğin sebep olduğu karbondioksit salınımları arasındaki farka dayanıyorlar. Yaptıkları kıyaslamalara göre, bir çocuk her sene ortalama 58,6 ton karbondioksit salınımı yaparken, bir arabanın salınım miktarı senede 2,4 ton.
Buna göre, bir uçağın Atlas Okyanusu’nu geçmesiyle salınımda; kişi başı senede 1,6 ton miktarında tasarruf edilirken, bitkisel/vejeteryan beslenme ile salınım kişi başı senede 0,82 ton miktarında azaltılabilir.

Almanya’da Yeşiller Partisi lideri Cem Özdemir, bir çocukla arabanın kıyaslanmasını yersiz olarak niteleyerek, insandan üremeden kaçınmasını istemenin anlamsız olduğunu söyledi. Bilindiği üzere Almanya, doğum oranlarının azlığıyla başı en çok dertte olan ülkelerden biri. Özdemir, bu mantığın arabalara benzin ve dieseli daha az kullanması ve fabrikalara karbondioksit salmamaları çağrısında bulunabileceğini, ancak çocuklar için böyle bir şey yapamayacağını dile getirdikten sonra; önemli olanın insanın çevre bilinci ile donatılması, enerjiden tasarruf edilmesi ve doğal kaynakların sömürülmesinin azaltılması olduğunu ifade etti.

İsveç Çevre Bakanlığı kaynakları bu yeni araştırmanın elektrikli arabaları itham ettiğine işaret etti. Zira bu arabalardaki elektrik enerjisini depolamak için modern pillerin üretimi, zarar bakımından bu arabalardan aşağı değil. Aynı şekilde inek de burada itham altında. Çünkü araba karbondioksit ve kurum çıkarırken, o günlük otlaması esnasında bağırsaklarından metan boşaltır. Bilim adamları, metanın çevre için karbondioksitten 25 kat daha tehlikeli olduğunu ve çevrenin metan gazından arınması için tam 12 seneye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.