Ulusal Komite’den yapılan açıklamada, Husi milisleri ve devrik lider Salih güçlerinin insan haklarını ihlal ettiklerine dikkat çekerek onlara karşı sert eleştirilerde bulundu. Komite, milislerin, yerleşim bölgelerini hedeflemek, yardım erişimini engellemek ve çocukları silahlandırarak insan haklarını ihlal ettiklerine dair iddialar kapsamında soruşturma başlattı.
Komiteden, darbecilere mayın döşemeyi durdurun çağrısı
Komite, darbecileri, yerleşim bölgelerine saldırıyı derhal durdurmaya, uluslararası insani hukuk kuralları ve ilkelerine uymaya, buna ek olarak özelliklede kuşatılmış alanlar olmak üzere sivillere yardım erişimini engellememeye, Husilerin ya da savaşanlarının bulunduğu illerin çoğunda sivillere kasıtlı olarak zarar vermeyi amaçlayan ve hayatlarını tehlikeye atan anti personel mayın döşemesini durdurmaya çağırdı.
Komite, Husi milislerin ve Salih’in güçlerinin çocukları herhangi bir savaş unsuru olarak kullanmayı ve silahlandırmayı, okulların, hastanelerin ve devlet kurumlarının korunması, adam kaçırmayı, işkence ve aşağılayıcı insanlık dışı muameleyi durdurmaları, koşulsuz tutuklanan ve kaçırılan kişilerin serbest bırakmaları gerektiğini vurguladı.
Darbeciler Komitenin çalışmalarını engelliyor
Yemen İnsan Hakları iddialarını soruşturan Ulusal Komitenin icra müdürü Ahmed Arman, komitenin Yemen’deki darbe güçlerinin ihlallerini ortaya koymaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Arman Aden’de Şarku-l Avsat’a yaptığı açıklamada, darbecilerin komitenin bütünlüğünü sorgulayarak çalışmalarını engellemeye devam ettiklerini belirtti.
Diğer taraftan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Yemen’deki darbe dönemini ve Eylül 2014’ten Haziran 2017’nin sonuna kadarki milislerin Sana’ya girişini kapsayan süreç hakkında dün bir rapor yayınladı. Raporda, Yemen’deki uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerinin devam ettiğini doğruladı.
Raporda, milyonlarca insanın açlık, evsizlik ve kolera tehdidiyle karşı karşıya kaldığı Yemen, dünyanın en büyük insani krizine tanıklık ettiği, Yemen ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğu ve bu durumu milisler ve silahlı grupların daha fazla istismar ettikleri açıklandı. Ayrıca 18 milyon Yemenlinin, insani yardıma ihtiyaç duyduğu ve 7.3 milyon insanında açlığın kıyısında olduğu söylendi.
Basın kuruluşları kapatılıyor
BM raporu, görüş ve ifade özgürlüğü hakkında Husi ve Salih’in milislerinin krizin başından beri gazetecilere, aktivistlere ve diğer sivil toplum üyelerine karşı ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, gözdağı, zorla kaçırma ve yasadışı keyfi tutuklamalarla baskı uyguladıklarını doğruladı. Milisler, 2015 yılından beri 21 internet sitesini ve 7 TV kanalını kapattı, 18 tane gazetenin yayınlanmasını engelledi, 52 tane insan hakları örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının binasına baskın düzenledi ve kapattı. Ayrıca pek çok aktivist misilleme korkusu nedeniyle ülkeden ayrıldı.
Çocuk gelin sayısı arttı
Rapor, kadınlara şiddete ve çocuk evliliklerine karşı stratejiler belirlenmesi için çağrıda bulunarak evsizlik ve göç etme vakalarının arttığına, Yemenli kadınların çatışmadan önceki yarısına kıyasla, üçte ikisinden fazlasının 18 yaşından önce evlendiklerine işaret etti.
Raporlama riskinden yaşanan korkular yüzünden Yemen’deki cinsel şiddet suçlarının bildirilmediğine dikkat çekildi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yayınlanan raporlar, Yemen’de bulunan göçmenler ve mültecilerin cinsel şiddet riskine maruz kaldıklarına işaret etti.
Raporda, 2014 yılından bu yana Yemen’de yaşanan gelişmelerin gıda, konut, eğitim, sağlık, su ve sağlık koşulları oluşturma hakkı dahil olmak üzere bir takım ekonomik ve sosyal haklar üzerine olumsuz etkileri ele alındı.
Hastalıklar hızla yayılıyor
Sağlık tesisleri yarısından daha az kapasitede çalıştığını ve birçok kişinin ilaç veya yiyecek satın almaya gücü yetmediğini ve bu koşulların kolera ve diğer hastalıkların yayılmasını hızlandırdığını ve Yemen’in nüfusu yoksullaşırken açlık riskinin daha da arttığını açıkladı.
Rapor, Husi ve Salih milislerinin uluslararası insan hukuku ve insan hakları hukukunu ihlal ederek çocukları silahlandırmaya ve savaş alanlarında kullanmaya devam ettiğini açıkladı.
Çocuklar silahlandırıldı
Yemen meşru hükümeti, Husi ve Salih’in milislerinin Mart 2015’ten beri 1700’den fazla çocuğu silahlandırıldığını belgeledi. Belgelenen vakaların çoğu ise Taiz şehrinden olduğu ve yaşlarının 15’in altında olduğu açıklandı.
UNHCR, yaşları 10’u geçmeyen çocukların silahlandırıldığını, milislerin üniformalarından giydirildiğini ve milislerin kontrol noktalarını izlediklerini bildirdi.
UNHCR Daimi Temsilcisi Prens Zeyd Ra’ad, bu konu hakkında çözüme ulaşmak için müzakere yapılmasını ve insani yardımların acilen ulaştırılmasına izin verilmesi için çağrıda bulundu.