Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İnsan hakları örgütleri: Myanmar ordusunun itirafı ‘buz dağının görünen yüzü’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası insan hakları örgütleri, Myanmar ordusunun, yerel Budist milislerin katılımıyla Arakan eyaletinde (Rakhine) yaşayan Müslüman azınlıktan sadece 10 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu itiraf etmesinden sonra alaycı bir tepki vererek, bu rakamın uzun yıllardır en temel medeni haklardan yoksun Arakanlılara (Rohingyalı) karşı uygulanan diğer ihlal ve cinayetlerin yanında çok basit kaldığını ifade etti.

Myanmar Ordusu, toplu mezar itirafında bulunmuştu

Myanmar Ordusu, Arakan eyaletinde (Rakhine) 10 kişinin cesedinin bulunduğu bir toplu mezarın ortaya çıkmasından sonra yaptığı açıklamada, Arakanlıların (Rohingya) ölümlerinde Myanmar askerleri ve yerel Budist milislerin rolü olduğunu kabul etmişti.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlar, Inn Din köyünde bulunan 10 cesedin yer aldığı toplu mezarın ‘buzdağının görünen yüzü’ olduğuna dikkat çekerek, uluslararası bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

“Katliamlar ve zulümler bilinen bir gerçek”

Fortify Rights’in kurucularından olan Matthew Smith, kuruluşlarının kuzeydeki Arakan eyaletinde 650 binden fazla Arakanlı Müslümanın ülkeden kaçmasına neden olan zulümleri belgelediğini söyleyerek, “Katliamlar ve toplu mezarlar, kuzeydeki üç kasabada da görülen bir gerçek” ifadelerini kullandı.

“Güvenilir kanıtlara ulaştık”

Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü James Gomez ise, çarşamba günü yaptığı açıklamada, örgütün, ordu tarafından bölgedeki köylerin yakıldığı, Arakanlılara tecavüz edildiği ve öldürüldüklerine dair güçlü güvenilir kanıtlara ulaştığını dile getirdi.

“Toplu mezar itiraf, orduda gerçek bir değişiklik olduğunu göstermez”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktörü Phil Robertson, Myanmar hükümetine gönderdiği bir e-postada, ‘sorumluların hesap verebilirliği konusunda ciddi bir bağlılık ile uluslararası bir araştırma komisyonunun ülkeye girmesine izin verilmesini’ istedi.

Ayrıca Robertson, Myanmar ordusunun toplu mezar konusundaki itirafının, orduda gerçek bir değişiklik olduğunu göstermeyeceğine dikkat çekti.

Myanmar ordusu, insan haklarını ihlal ettiklerine dair tüm suçlamaları reddetmişti

Myanmar Ordusu, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı araştırmalar sonucunda hazırlanan ve geçen yılın Kasım ayında yayınlanan raporda yer alan, insan haklarını ihlal ettiklerine dair tüm suçlamaları reddettiği gibi, Arakan’daki silahlı grupları bölgedeki polis karakollarına yönelik saldırılar gerçekleştirmekle suçlamıştı.

James Gomez, “Myanmarlı askerlerin, yargısız infaz cinayetlerini haklı çıkarmaya çalışmaları şok edici. Bu tarz davranışlar, insan hayatını küçümsediklerini gösteriyor” diyerek tepki gösterdi.

Etnik temizlik yaptılar

AB, BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Çii tarafından yönetilen Myanmar hükümetine defalarca Arakanlılara karşı ‘etnik temizlik’ yaptıkları suçlamasında bulundu.

Myanmar, Ağustos ayında son şiddet dalgası patlak verdiğinden bu yana 650 binden fazla kişiyi Bangladeş’e göç etmeye zorlayan ihlaller konusunda araştırma yapmak isteyen gazetecileri kabul etmediği gibi, bağımsız bir soruşturma yapılmasını da reddetti.