Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak: 10 vilayet ve 6 ülkede oylama sonuçları iptal edildi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçim sürecini gözden geçirmek üzere kurduğu teknik komisyonun raporlarına dayanarak, 10 vilayet ve 6 ülkede binden fazla sandıkta kullanılan oyların iptal edildiğini açıkladı.

Seçim sürecini gözden geçirmek üzere soruşturma komisyonlarının oluşturulduğuna işaret eden Komisyon yaptığı açıklamada, 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde 10 vilayette 1021 sandıkta kullanılan oyların tamamen iptaline karar verildiğini duyurdu. İptal edilenler arasında Irak dışında 6 ülkede kurulan bazı sandıklar da yer aldığı da belirtildi.

Açıklamada, bazı oy kullanma merkezlerinde oylama gününde parti temsilcilerinden ‘kırmızı şikayetler’ alındığına dikkat çekildi. Bu şikayetler, Erbil’de 7, Enbar’da 51, Bağdat’ta 17, Salahaddin’de 11 ve Ninova’da 16 oy kullanma merkezi hakkında yapıldı.

Komisyon, yalnızca tarafların şikayet ettiği değil, manipüle edildiği düşünülen merkezlerin de kontrol edilmesi için uzman teknik komisyonların denetlemeleri için buralara gönderildiğini vurguladı.

Yapılan açıklamada, Erbil’de 73, Enbar’da 50, Sülaymaniye’de 96, Bağdat’ta 6, Duhok’ta 224, Diyala’da 2, Salahaddin’de 36, Ninova’da 179, Musul’da 195, Kerkük’te 186 sandıkta kullanılan oyların iptal edildiği bildirildi.

Siyasi partiler sandıklara el koydu

Irak Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Riyad Bedran Kerkük’teki seçim ofisinin şehrin farklı bölgelerinde oy kullanılan sandıkları Bağdat’a göndermesi gerektiğini belirttiğini, ancak Kerkük seçim ofisinden sandıklara el koyan siyasi gruplar sebebiyle sandıklara erişemediğine dair yanıt geldiğini aktardı.

Kerkük’ün çeşitli bölgelerinde yaklaşık 186 seçim sandıktan çıkan oyların iptal edildiğini sözlerine ekleyen Bedran, parti taraf ve adaylara seçimlerin sonuçlarını kabul veya itiraz etmek için yasal yöntemlere başvurmaları çağrısında bulundu.

Ancak Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, son dönemdeki eylemlerin Temsilciler Meclisi kararlarından bağımsız gerçekleştirildiğine işaret eden Seçim Komisyonu’ndaki kaynaklar, komisyonun, tüm suçlamalar, sayım ve yurtdışı oylarıyla ilgili sorulara cevap vermek için bugün bir basın toplantısı düzenleyeceğini belirttiler.

Temsilciler Meclisi, açık özel oturumla başladı

Öte yandan Temsilciler Meclisi yeni dönemine yaklaşık 30 milletvekilinin katılımıyla gerçekleşen seçimlerle ilgili özel açık oturum ile başladı. Oturumda, 2013 yılının 45 sayılı parlamento seçimleri yasasının üçüncü değişiklik yasası ele alındı. Milletvekili sayısının yeterli olmaması sebebiyle oturum 10 dakikadan fazla sürmedi. Oturum, cumartesi günü devam edilmek üzere ertelendi.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, açılış konuşmasında 12 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimlerinde gerçekleşen hile ve şaibelerden sonra seçim süreci seyrini düzeltmek amacıyla özel bir açık oturum düzenlendiğine dikkat çekerek, meclis başkanlığına verilen yetkilere göre milletvekillerinin olağanüstü bir oturum düzenlemelerinin ‘doğru’ bir hareket olduğunu vurguladı. Bununla birlikte değişiklik metninde, yüksek yargı meclisi, siyasi kitle temsilcileri ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin denetiminde, Irak genelindeki tüm seçim merkezlerinde oyların elle sayılması kararı yer aldı.

Bu yasa teklifi ile yapılacak değişikliğin onaylaması halinde, Ocak ayında Temsilciler Meclisi’nden geçen seçim yasasının 38. maddesinde yapılan ve elektronik oy sayımı ile ilgili değişiklik yürürlükten kalkacak.

Değişiklik metninde ayrıca, yurt dışındaki seçim sonuçlarının iptal edilmesi ve Enbar, Selahaddin, Musul ve Diyala’daki göçmen kamplarında şartlı oylama yapılması da yer aldı. Ayrıca yapılması planlanan değişiklik, hükümlerinin 2018 Temsilciler Meclisi seçimlerinde de uygulanmasını şart koşuyor.

Seçimlerde elektronik oy sayımı kullanılmayacak

Temsilciler Meclisi’nden bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, seçimler yasası değişikliğinin oyların elle sayılması ve yurtdışı oylarının iptal edilmesi için gerekli olduğunu, milletvekillerinin, kararların bağlayıcı yasalar haline gelmemesi halinde uygulayamayacaklarını bildiklerini söyledi. Ancak kaynak, seçim sonuçlarına itiraz eden milletvekillerinin, değişikliğin ikinci oturuma kalmasını başarısızlık olarak gördüklerini belirtti.

“Büyük hileler yapıldığına dair şüphelerimiz var”

Öte yandan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve Seçim Ofisi Sorumlusu Hesro Goran, KDP’nin, sonuçları şaibeli olan oy merkezlerinde oyların yeniden sayılması kararını desteklediğini belirtti. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Koran, “Seçim Komisyonu tarafından, hile yapıldığından şüphelenilen herhangi bir merkezde sayım işleminin yeniden yapılması için verilen her türlü kararı destekliyoruz. Ayrıca Seçim Komisyonu çalışmaları ve bazı alanlarda büyük hileler yapıldığına dair şüphelerimiz var” ifadelerini kullandı.