Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak Bakanlar Kurulu: Silahlı kanadı olan partiler seçime katılamaz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Bakanlar Kurulu, silahlı kanada sahip siyasi partilerin mayıs 2018’de yapılacak seçimlere katılamayacağı yönünde karar aldı. Bu karar özellikle silahlı kanadı Haşdi Şabi’ye katılan partilerde soru işaretleri oluşturdu.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Haşdi Şabi’nin önümüzdeki seçimlere katılmasına izin verilmemesi gerektiğini, böylece askeri ve siyasi uygulamalar arasında ayrım olacağını söyledi.

El-Cuburi, silahlı grupların seçimler üzerindeki etkisine karşı uyardı

Başkent Bağdat’taki parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında, yaklaşan seçimler için tüm gerekli hazırlıkların yapıldığını belirten el-Cuburi, “Kurtarılan bölgelerde silah taşıyanların, bölge sakinlerinin oylarını etkileme amacıyla gözdağı vermemeleri” yönünde de uyarıda bulundu.

Bakanlar Kurulu’nun kararına ve Cuburi’nin uyarısına rağmen özellikle askeri kanadı Haşdi Şabi olan Başbakan Haydar el-İbadi’nin başta olmak üzere siyasi partiler içerisinde karışıklık yaşandı. Askeri kanattan kastın ne olduğuna dair kafalarda soru işaretleri oluştu.

Irak Bağımsız Milletvekili Rahim Darraci konuyla ilgili yaptığı açıklamada, askeri kanadı bulunan siyasi partiler derken kimlerden bahsedildiği sorusunun Bakanlar Kurulu ve Başbakan İbadi’ye sorulması gerektiğini söyledi. Darraci Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu tür kararların uygulanması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Darraci ayrıca Haşdi Şabi ve partiler kanununun askeri kanadı bulunan siyasi partileri açığa çıkaracağının altını çizdi.

Haşdi Şabi yasasının beşinci fıkrasına göre, Haşdi Şabi üyeleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ve derneklere üye olamazlar.

Partiler yasasının üçüncü maddesine göre, partinin kurulmasında ve oluşumunda herhangi bir askeri veya benzeri bir yapılanmanın olmaması gerekir.

Asaib Ehl-i Hak Sözcüsü Naim el-Abudi, yaptığı açıklamada kararın yerinde olduğunu belirtti. Siyasi partilerin askeri kanatları hakkında da “Haşdi Şabi’yi kuran gruplar, Amerikan işgaline direnen savaşçılardı. Sonrasında ise siyasi bir hareket ve yasal bir yapıya dönüşerek parlamentoda yer aldılar” ifadesini kullandı. Haşdi Şabi yasasının yürürlüğe girmesinden sonra savaşçıların koruma altına alındığını ve bugün hükümetin emirlerini yerine getirdiklerini belirtti.

El-Abudi, Asaib Ehl-i Hak ve diğer hareketlerin, hâlihazırda hiçbir silahlı kanadının olmadığını, ancak Seçim Komisyonu’nda ve Partiler Birimi’nde resmen kayıtlı olan siyasi hareketler olduğunu belirtti.

Goran Hareketi bloğu milletvekili Hoşyar Abdullah ise Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar hakkındaki değerlendirmesinde “Toplumun askerleştirilmesi olgusunu azaltmayı amaçlıyor dedi. Hoşyar Abdullah, karar ile yurttaşlık kriterlerine uygun bir şekilde kanun önünde herkesin eşit olduğu sivil bir devlet kurmasının hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Irak’ın sivil kimliğini korumanın gerekliliğini vurgulayan Hoşyar Abdullah, onlarca yıldır Irak toplumunda egemen olan militarizm fenomenini azaltmak için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. Abdullah, kararın, DEAŞ’a karşı savaşan ve hayatlarını tehlikeye atan birçok siyasi yapı içerisinde şaşkınlığa sebep olduğunu belirtti.