Adil Abdulmehdi, yandaşları ve rakiplerinden gelen kapsamlı desteği arkasına alarak hükümet kurma çalışmalarına başladı. Abdulmehdi’nin bir buçuk ay içinde parlamentonun güvenini kazanması gerekiyor.
Öte yandan Irak’ın önemli figürlerden olan Mukteda es- Sadr da hükümeti kurma çalışmalarında Abdulmehdi’ye desteğini dile getirdi. Sadr, Abdulmehdi’nin başarılı olamazsa halkla karşı karşıya geleceği reformları yapması için ona bir yıl süre tanıdığını açıkladı.
Bu arada BM Genel Sekreteri, Irak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Berham Salih’i tebrik ederek ortak konularda birlikte çalışma isteğini dile getirdi. Örgüt Genel Sekreteri yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanının seçilmesinin hükümetin hızlı bir şekilde kurulmasının önünü açacağını söyledi.
BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis de Irak’ta Cumhurbaşkanının seçilmesini ve Abdulmehdi’nin hükümeti kurmakla görevlendirmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek uluslararası toplumun desteğini yineledi.
Kubis “barış, istikrar ve kalkınma sağlayacak yeni bir gelecek kuruluyor” dedi ve ekledi: “Irak’ın, DEAŞ’la mücadele sonrasında bütün Iraklıları toplayacak istikrarlı yeni bir hükümete ihtiyacı var. Yeni hükümetin anayasa takvimine göre oluşturulması gerekir.”
Kubis, “hükümetin verimli olabilmesi için kapsayıcı olmalı ve kadınları da bakanlık makamlarında konumlandırmalıdır.” dedi. Özel temsilci, kadınların temsilde yer alacaklarına dair verilen taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “nitelikli kadınlardan bakan yapılmalı” dedi.
Berham Salih, İbadi ve Abdulmehdi’yi kabul etti
Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Haydar el-İbadi ile Adil Abdulmehdi’yi kabul etti. Salih görüşmeyle ilgili attığı twitte “ Görüşme tek bir başlık altında yapıldı o da; iktidarın barışçıl yollardan devredilmesi ve Iraklılara hizmet için işbirliği” ifadelerine yer verdi.
Iraklı Şii lider Mukteda es- Sadr, Abdulmehdi’ye, parti baskısı olmadan kabine kurma çağrısında bulundu. Sadr twiter hesabında şu ifadelere yer verdi: “Biz reform sürecine başladık. Gücümüz yettiğince bunu başardık ve başbakanı bağımsız bir kişiden seçmeyi sağladık. O’na ırk ya da mezhep kotalarından aynı şekilde parti baskısından uzak kalarak Irak mozaiğini korumasını önerdik.”
Sadr: Ya reformları yapacak ya da halkın gözünden düşecek
Sadr şunları söyledi: “ Abdulmehdi’den bizim tarafımızdan bir bakan adayı çıkarmamasını istedik. Onunla, hükümeti doğru temeller üzerinde kurarak Allah’ın ve halkın önünde başarı kazanabilmesi için bir yıl süre vermek konusunda anlaştık. O, ya aşamalı olarak bu reformları yapacak ya da halkın gözünden tamamen düşecek.”
KDP’den Berham Salih’e destek yok
Öte yandan Abdulmehdi yandaşlarından ve rakiplerinden geniş tabanlı bir destek alsa da Cumhurbaşkanı seçilen Berham Salih, Abdulmehdi’ye desteğini açıklayan Kürdistan Demokratik Partisi (KDP)’nden destek alamadı.
Kürdistan Bölgesel Hükümeti (IKYB) Başbakanı Neçirvan Barzani, dün yaptığı basın toplantısında, Irak Cumhurbaşkanı’nı seçme mekanizmasının Kürdistan halkının iradesini yansıtmadığını ve bu mekanizmanın, bir sonraki hükümet kurmayı olumsuz etkileyeceğini söyledi. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili, “Bu tehlikeli bir başlangıç. Bu makam IKBY halkı ve siyasi tarafların iradesinin dışında verildi. KYB’nin yaptığı IKBY’nin geleceği için tehlikeli”dedi.
Barzani “herkes çok iyi bilsin ki onun konumunu önemsemiyoruz. Biz, Kürt halkının birliğini en üst düzeye çıkarmaya çalıştık. Artık KYB’ye yeni bir üslup takınacağız” dedi.
Barzani, Berham Salih’le ilgili bir soruya şöyle cevap verdi: “ Biz şahıs olarak Salih’e saygı duyuyoruz. Ancak herkes biliyor ki o birliğe bu makam için geri döndü. Partisinden ayrılıp bir koalisyon kurduktan sonra görünen o ki ne koalisyona ne de partisine vefa gösterdi. Kürdistan’a vefa göstermesini temenni ederiz.”
Öte yandan Barzani Abdulmehdi’ye olan desteklerini doğrulayarak “onu başbakan olarak atanmasından mutluluk duyuyor ve ona başarılar diliyoruz” dedi.
Barzani: Bizim gücümüz, birliğimizde gizlidir
Barzani, Irak’taki siyasi projeye katılma isteğini belirtirken şunları söyledi: “Bugün, Erbil ile Bağdat arasında Anayasa bazında yeni bir döneme başlamak ve Kürdistan bölgesi ile Irak arasında gelecek inşa etmek için başka bir fırsat yakaladık.”
“Bağdat’a cumhurbaşkanlığı oylarını toplamak için değil, Kürt halkının birliğini korumak için gittik” diyen Barzani şunları söyledi: “Benden cumhurbaşkanı adayı olmam istendi. Biz Kürdistan bölgesinin kazanımlarını korumak istedik. Safların birliğini korumak, bütün makamlardan daha önemlidir. Bizim gücümüz, birliğimizde gizlidir”