Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak: Sadr’ın kotasız kabine çağrısı tepkilere yol açtı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, önceki gün Sünni siyasetçilere yönelik yaptığı çağrıda kamu çıkarlarının parti ve grup çıkarlarının üstünde tutulmasını istedi.

Sadr, yayınladığı mesajda, “Sizden işgalcilere karşı onurlu direnişimiz adına rica ediyorum, sizden birliktelik dualarımız adına rica ediyorum, haksız yere size saldıranları kovmak adına rica ediyorum, sizinle ılımlı duruşumuz adına rica ediyorum, özellikle Musul, Enbar ve diğer illerde, kotaları ve bölünmelerini terk edin.”

Sadr’ın “kota sisteminin terk edilmesi” yönünde yaptığı çağrının, bazı Sünni partilerin kabinede kendilerine ayrılan paydan vazgeçmeyi reddetmeleriyle ilgili olduğu yorumu yapılıyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Usame Nuceyfi, Sadr’ın çağrısına işaret ederek, “Bu görüşü destekliyoruz. Zira biz, seçim sonuçlarının toplumu yansıtmadığını düşünüyoruz. Sünni çıkarlarının seçimlerde kazanmış bir gruba göre belirlenmesi mümkün değil” dedi.

Nuceyfi, konuşmasının devamında, “Şayet teknokratlar hükümetinden bahsedeceksek, Sünniler arasında seviye ve bilim açısından akademisyenlerin sayısı, seçimleri kazananların sayısından daha çok. Ayrıca Sadr’ın çağrısı, bazılarının iddia ettiği gibi Sünnilerin görüşlerine ipotek koyma anlamına gelmiyor. Bilakis Sünnilere, parti dışından bazı Sünni şahsiyetleri seçmesine olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.

Ulusal Eksen Bloğu’ndan Yahya el-Kebisi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Sadr tarafından yapılan çağrıyı reddettiğini söyledi. Kebisi, “Sadr hareketi de dahil olmak üzere herkes, açıktan söylemeyi reddetseler bile, gerçekte kota sistemini uyguluyor” diye konuştu.

Kebisi, “Yeni hükümette bakan olarak görev almak için internet üzerinden açılan başvurular, bazı güçlü blokların bakanlarını geçiştirme çabasından başka bir anlam ifade etmiyor. Diğer yandan, sorun kotalarla ilgili değil, onun mekanizmalarında” dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Salih tarafından 2 Ekim’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Adil Abdulmehdi’nin 30 günlük yasal süreden geriye 12 günü kaldı.

Irak parlamento seçimleri 12 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

Şiiler, Ulusal Koalisyon’da toplanmışlar ve beş temel listeye (Sairun, Nasr, Fetih, Kanun Devleti, El-Hikme) ayrıldılar. Bunun yanı sıra Haydar el-İbadi’nin Sünni güçler ile “Zafer Koalisyonu” sağladığı gibi, Mukteda Sadr da bağımsızlar ve Komünistler Bloğu ile koalisyon yaptı.

Seçim az bir farkla Sairun Koalisyonunun birinci olmasıyla sonuçlanmıştı.