Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak Ulusal İttifak kaynakları: Bağdat ve Erbil arasındaki kriz çözüm aşamasında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Şiilerin yoğunlukta olduğu Irak Ulusal İttifakı’ndan bir kaynak, Bağdat ve Kürdistan tarafları arasındaki krizde son dönemde yaşanan esneklik dolayısıyla yakın gelecekte çözüme ulaşılabileceğini duyurdu.

Kaynak, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada “Bağdat’tan beş, Kürtlerden de iki isim olmak üzere partiler arasındaki tüm tartışmalı konuları gözden geçirmek için yedi üyeden oluşan bir komite kurulacak” ifadesini kullandı.

Kaynak “Komite, siyasi ve ekonomik dosyalar ile sınır ve havaalanı sorunları hakkında kapsamlı bir inceleme yapacak. Bağdat ve Erbil arasındaki krizin kısa sürede sonuca bağlanması hedefleniyor” dedi.

Söz konusu Komite’nin oluşturulma fikri, Bağdat ve Erbil arasındaki kara limanlarının, hava limanlarının ve gümrük belgelerinin federal hükümete teslim edilmesinin kabul edilmesi konusundaki çelişkili haberlerin ardından geldi. Zira Irak Başbakanı Haydar İbadi, eylül ayında bağımsızlık referandumunun başlamasından bu yana müzakere yapılması konusunda ısrar ediyordu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi, Erbil’in baraj, gümrük ve havalimanlarının idaresini Bağdat’a teslim etmeyi kabul ettiği yönündeki haberleri yalanladı. İbadi’nin danışmanı İhsan Şammari ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada “IKBY krizin sonlandırılması için Türkiye ve İran ile olan sınır kapılarının teslim edilmesi, sınır ve gümrük kapılarıyla havalimanlarının yönetimi için yüksek komite kurulması kararını kabul etti” ifadesini kullandı.

Şammari, IKBY hükümetindeki eğitim, sağlık su işlerinde maaşların dağıtımını denetlemek için ikinci bir komitenin kurulacağına belirtti.

IKBY’nin internet sitesinde de Dizayi’nin IKBY’nin geçen hafta Bağdat tarafından sorunların çözülmesi için attığı adımları olumlu bir şekilde karşıladığı ve IKBY’nin Bağdat ile sorunların çözülmesi konusunda anayasaya dayalı her türlü diyaloğa yönelik adımdan memnuniyet duyduğuna yönelik sözleri yer aldı.

Bağdat ve Erbil taraflarından yapılan açıklamalara rağmen son günlerde yaşanan hareketlenmenin krize çözüm getirebileceği görüşü ağırlıkta.

Irak’taki bağımsızlık referandumu sürecinde kapıları kapatan Tahran yönetimi ülkenin kuzeyiyle tüm sınır kapılarını açtı. İran’ın Erbil Konsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, “Erbil ve Süleymaniye’yle geçişleri sağlayan Tamarçin ve Perviz Han sınır kapıları Irak hükümetinin isteği üzerine yeniden açılmıştır” denildi.

Kriz sürecinde uluslararası uçuşların askıya alınması Erbil’in ekonomisine darbe vurmuştu. IKBY hükümeti, 2014’ten bu yana petrol fiyatlarının düşüşü ve yakın tarihte yaşanan siyasi krizin de etkisiyle bölgede yaşanan en ciddi ekonomik krizle karşı karşıya. Yaşam koşullarının kötüleşmesine öfkelenen halk, geçen aylar içinde bölgedeki bazı kentlerde yolsuzluğa karşı protestolar düzenlemişti.