Irak’ın güneyindeki Musenna’da görev yapan Ağır Ceza Mahkemesi, Amerikan vatandaşlığı olan Iraklı bir aktiviste 6 yıl hapis cezası verdi. Aktivistin devlet kurumlarını yolsuzluk yapmakla itham ettiği gerekçesi ile yargılandığı bildirildi.
Aktivist Basim Haşşan, son iki yıl içinde Dürüstlük Komisyonu, Musenna Valilik Konseyi ve Semave şehri yetkilileri hakkında devlet yetkilerini kötüye kullanmalarına ilişkin 350 dosya oluşturdu.
Eyaletteki Zer adlı sivil toplum kuruluşu başkanı Macid Ebu Kelel, AFP’ye yaptığı açıklamada “Aktivist Basim Haşşan’ın durumu diğer aktivistlerden ve aktivistlerden farklı. Çünkü iki yıl önce ildeki eski sağlık bakanlığı genel sekreterine verilen ceza davası da dâhil olmak üzere bazı davalar kazandı. Ancak maalesef ki af çıktı ve cezaevinden tahliye edildiler. Sadece para cezası aldılar. Bu olay bazı il konseyi üyelerini ve Dürüstlük Komisyonu Başkanı Hassan el Yasiri’yi aktivist hakkında görevini kötüye kullanma suçlamasıyla dava edilmelerine sebep oldu.
Irak’ yolsuzluğa karışanlar af yasası sayesinde para cezası ile kurtuluyorlar.
Ebu Kelel “Mahkeme Basim Haşşan için açılan sekiz davadan ikisine üçer yıl hapis cezası verdi” dedi. Ebu Kelel, sosyal medya hesabı üzerinden Dürüstlük Komisyonu ve İl Konseyi’ne de eleştiride bulundu.
Mahkeme hapsedildikten sonra Haşşan’ın “Yolsuzluk yapan Yasiri’ye teşekkür ederim. Tazminatın yanı sıra hapsimi talep etmiş. Çünkü ben ona kuruluşuna ‘düşük ateşte pişiririz’ diye hakarette bulundum” açıklaması için bir dil bilimci çağırdı. Dil bilimciler Haşşan’ın “düşük ateşte pişiririz” sözünden kastının devletin istismar edilmesi anlamına geldiğini söylediler. Haşşan’a verilen cezada bu söz temel alındı.
Olay, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Enes Hafaci “Basim Haşşan yolsuzluk yapanları hezimete uğrattı ve Irak halkının paralarını devlet hazinesine geri yatırdı. Yargı onu 6 yıl hapisle ödüllendirdi. Öyleyse hapis şerefliler, af soyguncular içindir” diye yazdı.
Yüzlerce kişi mahkemenin kararını kınamak için Semave sokaklarına döküldü. Göstericiler “suçsuzlar hapiste yolsuzluk yapanlar ise dışarıda” sloganları attı.
Musenna’daki Irak Barolar Birliği, Haşşan’ı savunmak üzere 40 avukattan oluşan bir heyet görevlendirdi. 30’dan fazla sivil toplum kuruluşu da kriz masası oluşturdu.